Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 2014%2bhenk

Verhalen / Ervaringen van

Henk van Oosterwijk in actie.

1965: SCO-RAC
Of: De gebroken paraplu.

Sommige wedstrijden vergeet je nooit.
Als keeper van RAC speelde ik voor het tweede seizoen in de 3e klasse KNVB na de degradatie in 1963. We stonden steeds bij de bovenste clubs in de rangschikking, maar het was best moeilijk om kampioen te worden. Veel derby’s, die deze competitie afgewerkt moesten worden, maakten de rivaliteit groot. Gilze, Dongen, WVO en SCO; allemaal binnen een straal van tien kilometer van Rijen en ontmoetingen met veel publiek. Twee tot drieduizend mensen langs de lijn was normaal bij de derby’s.

Die zondag speelden we een uitwedstrijd tegen SCO en dat was altijd een belevenis. De club was gehuisvest op de voetbalvelden achter café Koppelpaarden aan de Veerseweg in Oosterhout. Het kon daar dikwijls warm toe gaan! Maar bang waren we niet!
Het werd een stevige, af en toe onsportieve uitwedstrijd waarin we, om eerlijk te blijven, de mindere van de Oosterhoutse club waren. Toch kwamen we al voor rust op voorsprong: 0-1!
In het Oosterhoutse team stond op de links buiten plaats een geboren Rijenaar: Jan Maas, broer van Lex en Koos. Lex Maas speelde al jaren in onze gelederen. De derde broer Koos, de goaltjesdief van RAC, was net gestopt met voetballen.
Jan Maas ging in de duellen nogal fanatiek te keer en ook mij had hij een paar keer goed te pakken. Ondanks dat ik amper twintig jaar oud was en hij een doorgewinterde speler van in de dertig, ging ik hem niet uit de weg.

Onze sterke verdediging, met onder andere Louis Theeuwes, Ton Hoppenbrouwers, Kees Buijs en Lex Maas, hield stand en met vereende krachten verdedigden we de voorsprong met succes. Tot drie minuten voor het eindsignaal.
Toen brak de snelle Jan Maas op links (voor ons rechts) door en kwam diagonaal op volle snelheid op mijn doel af. Ik liep uit om de goal te verkleinen. Met een schijnbeweging schoot Jan de bal rechts langs mij heen, maar deze vloog naast het doel. Getergd door de eerdere botsingen met de SCO-speler zag ik alleen de aanstormende aanvaller. In een reflex werkte ik hem genadeloos tegen de grond!
Fout natuurlijk!

Het Oosterhoutse publiek wond zich door mijn harde actie verschrikkelijk op en sprong tegen alle regels in over de veldomheining. Joelend renden de door het dolle heen geraakte SCO-supporters richting doel naar de plek waar Jan Maas lag te rollebollen.
De scheidsrechter keek verdwaasd en besluiteloos om zich heen.
Wat moest hij hiermee?
In een opwelling blies hij de wedstrijd af! In plaats van een strafschop aan onze tegenstanders toe te kennen, verwees hij beide teams naar de kleedkamers! Drie minuten te vroeg!
Zelf rende de arbiter als een bezetene naar zijn eigen kleedruimte achter de tribune. Ook wij, RAC-spelers, moesten een sprintje trekken om veilig in onze wasgelegenheid te komen. Met succes!

Een RAC-supportster had vlak voor dit incident last van een grote druk op de blaas en zat net op het cruciale moment toen het geweld losbarste op het toilet. Een houten hokje, dat achter het publiek stond. Baldadige SCO-supporters trokken het hokje omver en de vrouw keek, zittend op de witte toiletpot, verbaasd rond wat er allemaal om haar heen gebeurde!

Cor Maas, echtgenote van Lex, gebruikte op de tribune haar paraplu om een luid roepende SCO-supporter tot zwijgen te brengen. Of het geholpen heeft wisten we niet, maar haar regenscherm was wel in tweeën gebroken!
Zo kwam een hardhandig einde aan een emotionele wedstrijd.

Over de laatste weg gefloten drie minuten wilde de scheidsrechter geen discussie: de volle winst ging mee de bus in naar Rijen!

Nadat we ons gewassen en omkleed hadden, was de rust alweer terug gekeerd op het sportcomplex. Dus was er toch gelegenheid om nog even een lekker koud pilske te pakken bij “Betje” van café Koppel Paarden.
Dat smaakte extra goed!

Reageer als eerste

Centrum, Oosterhout