Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1919657 759995514042569 1847283588441248952 n

Verhalen / Ervaringen van

Matrozenpakkie

Ik ben in 1943 geboren. Een oorlogskindje dus.
Mijn ouders trouwden 19 oktober 1939 en vestigden zich in de Pastoor Gillisstraat op de Rijen. Een goed half jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Geen goeie tijd om een gezin te stichten dus.
Toen ze over de eerste schrik heen waren, werd er toch gedacht aan gezinsuitbreiding en op 18 juni 1943 zag ik het licht!
Vijf jaar later, toen het gedonder van de verwoestende geallieerde bommen rondom en op ‘Fliegerhorst Gilze-Rijen’ al drie en een half jaar was opgehouden, maakte broertje Wim ons gezin compleet.

Die naoorlogse jaren waren voor ons probleemloos. Voor ons kinderen, want onze ouders moesten hard werken om de kost te verdienen. We waren blij met een step, tweedehandsfietsje of een leren voetbal (met een veter er in) en vermaakten ons daarmee na schooltijd.

Onze schooltijd!
Eerst vertoefde ik tijdens mijn kleutertijd in noodklassen, gevestigd in en bij de Chroomlederfabriek Theeuwes. In september 1949 begon echter het echte werk: de eerste klas van de lagere school. Omdat de Duitsers bij hun vertrek uit Rijen in oktober 1944 de RK Jongensschool in de fik staken, moest er in 1945 snel een noodschool gebouwd worden. Die kwam achter de meisjesschool in de Tuinstraat, aan de Kloosterstraat te staan. Een zielig gebouw, opgetrokken met oude stenen en koud van binnen.
Maar ik had geluk: mijn klas werd vanwege plaatsgebrek ondergebracht in de St. Jozef meisjesschool. In dit lopende schooljaar werden we voorbereid op onze Eerste Heilige Communie, de ontvangst van de eerste Hostie in onze Rooms Katholieke kerk Maria Magdalena.
Dat was feest.

Voor mij als kind een prachtig matrozenpakje en – na de kerkgang en de ontvangst van ‘Het Lichaam van Christus, zoals de pastoor zei – Exota limonade met koekjes. Mijn ouders, ooms en tantes pakten een paar biertjes of borrels, en sommigen wel wat meer dan twee.

Ik was trots op mijn matrozenpak (zie foto, met bloemen) , maar ik was niet de enige. Velen van mijn mannelijke lotgenoten der Heilige Communie kregen zo’n zelfde pak aangemeten. Het diende tevens als ‘zondags pak’, waarmee je naar de kerk ging en bij andere gelegenheden in rond liep. Zo had ik het aan, toen ik een half jaar na de eerste communie naar de Rijense jaarmarkt en kermis ging. Samen met Opoe Sestig, tante Anna van Rijthoven (beide uit Oosterhout), ons ma en Naan van Engelen, vrouw van Bartje.

Pas in 2012 kreeg ik de bevestiging, dat de meeste jongens van mijn leeftijd durende het jaar 1949 in matrozenpakjes rond liepen. In 1951 verhuisden wij naar de Laagstraat en werd ik bevriend met Cor Aarts, zoon van Merijntje de Melkboer. Ik was toen acht jaar oud en we gingen naar de derde klas in de gloednieuwe Pius X school.
In 1959 ging Cor de militaire dienst in als machinist bij de Marine. Terwijl hij over de wereldzeeën voer,
verloren we hem uit het oog, maar in het jaar 2012 ontdekte ik hem in Leeuwarden als gepensioneerd marineman. Ik vroeg hem een jeugdfoto op te sturen ten behoeve van mijn boek “Mijn jeugdherinneringen”. En wat stuurde hij?
Zijn communiefoto in het matrozenpakje!
Is dat niet prachtig!
Bij de foto's :
1. Henkie in zijn matrozenpakkie.
2. We komen van Rijense kermis af met v.l.n.r. opoe Sestig-de Vos (Oosterhout), tante Anna van Rijthoven (Oosterhout), ik, moeder, Naan van Engelen (allen Rijen)
3. Cor Aarts, die ik twee jaar later leerde kennen.
© Henk M. van Oosterwijk

Reacties

Thumb 1919657 759995514042569 1847283588441248952 n

Henk M reageert

Opoe Sestig-de Vos is de moeder van de legendarische TSV-voetballer Jan Sestig.

Centrum, Oosterhout