Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

0 Tweedehands

nog geen vraag & aanbod

Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o. is opgericht...

Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o. is opgericht op 12 januari 1982. De organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers. "Kattenzorg" krijgt geen subsidie. De activiteiten zijn: bemiddelen tussen mensen die een kat zoeken en mensen die afstand moeten doen van hun kat(ten). Kattenzorg is ook bestemd voor het melden van overlast door zwerfkatten. Verder kan Kattenzorg informatie en advies geven over katten. Er zijn op aanvraag diverse informatiefolders in Word-formaat beschikbaar.

Katten en warmte
Door Marieke van de Weijer

Als een kat in de zomer ziek is, dan zeggen mensen vaak: “oh, heeft hij last van de warmte?”.
Dat is bij een kat niet erg waarschijnlijk.

Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22° C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35° C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.

Hoe komt het dat katten zo goed tegen de warmte kunnen?
Vergelijkend bottenonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de huiskat afstamt van een mix van ten minste drie verschillende onderling verwante wilde kattensoorten uit die regio: de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris libyca), de woestijnkat (Felis margarita) en de moeraskat (Felis chaus).
Bron: Wikipedia

Katten zijn dus woestijndieren van oorsprong. Het lichaam van de voorvaderen van onze huiskat is gemaakt voor het leven in de woestijn. Dit zie je terug bij onze huiskat. Katten drinken zeer weinig en halen het grootste gedeelte van het vocht dat ze nodig hebben uit de prooidieren die ze eten (65%).

Katten gaan ook slim om met de warmte. Ze slapen overdag meer, zij hebben de keus overdag en 's nachts actief te zijn. Als een kat de mogelijkheid heeft, dan gaat hij op zoek naar koele plaatsen en is hij minder actief als het erg warm is. Katten moeten natuurlijk altijd over vers drinkwater beschikken, maar bij hoge temperaturen is dat zelfs van essentieel belang.

Lichaamstemperatuur
De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39 °C. Een kat kan heel hoge temperaturen verdragen, ze houden zelfs van extreme warmte! Omdat ze vrij ongevoelig zijn voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien. De kat voelt dit niet. Het is dus belangrijk als baasje op te letten als je een open haard hebt of een kachel.
Wat doet een kat bij (te) warm weer?
Bij warm weer kan een kat hijgen om af te koelen. Zo verdampen ze vocht uit de bek en de longen, waardoor de lichaamstemperatuur niet teveel oploopt. Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes. Katten wassen zichzelf ook wel eens om de lichaamstemperatuur te verlagen.

Wat kunt u zelf doen?
De meeste katten zijn van nature speels en actief. Het is beter dat u op warme dagen niet gaat spelen of de kat aanmoedigt te rennen. Hoe minder energie uw kat verspilt, hoe minder hij last hij heeft van de warmte. Op zeer warme dagen moet u autoritten vermijden of zo kort mogelijk houden. Een binnenkat zal het op prijs stellen dat u hem toegang geeft tot het koelste deel van het huis. Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o.

Airconditioning is een luxe die katten op prijs kunnen stellen. Ventilatoren vinden zij echter niet prettig. Nu is het wel zo dat de meeste plafondventilatoren een zogenaamde “zomer- en winterstand” hebben. Als u de “winterstand” aanzet, wordt de lucht als het ware aangezogen en langs de wanden naar beneden afgevoerd. De kat ervaart geen onaangename “wind” op het lichaam en kan deze manier van ventilatorgebruik zeker waarderen. U kunt uw kat ook helpen om ze te aaien met natte handen. Dit zorgt voor verfrissing en comfort en het is mooi meegenomen dat er vaak wat losse haren meekomen.

Grotere risico’s
Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook overgewicht is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Andere katten die meer last hebben van de warmte zijn katten die een hart- en/of longaandoeningen hebben. Zij kunnen door hun ziekte meer moeite hebben met hijgen dat helpt bij afkoelen. De dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op zijn lichaamstemperatuur. Langharige katten hebben wat meer moeite met hitte. Een borstelbeurt helpt om de grote hoeveelheid haren te verminderen. Bepaalde rassen kunnen ook sneller last hebben van de warmte.

Een zonnesteek komt voor bij katten, maar is zeldzaam. De oorzaak van een zonnesteek is dat de lichaamstemperatuur tot zo’n hoog niveau stijgt dat het dier dood kan gaan (doorgaans meer dan 41°C). De factoren die kunnen zorgen voor een zonnesteek zijn: een afgesloten ruimte, slechte ventilatie en hoge temperaturen (bijvoorbeeld in direct zonlicht). Symptomen van een zonnesteek zijn snel hijgen, een warme en droge huid, felrood tandvlees, braken en een angstige uitdrukking of starende blik. Niet lang daarna volgt ineenstorting, coma en uiteindelijk de dood.

Behandeling van een zonnesteek
Als een zonnesteek wordt vermoed dan is het zaak de lichaamstemperatuur snel te verlagen. Het best kan men een kat zo snel mogelijk onderdompelen in koud water, of besproeien met een tuinslang. Gebruik nooit ijs of iets dat bevroren is, want dan kan overkoeling optreden! Masseer de huid lichtjes tijdens het koelen en strek de benen om de bloedcirculatie te verbeteren. En ga natuurlijk zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o.
Website: http://home.wxs.nl/~katzorg
E-mail: kattenzorgnijmegen@gmail.com
Tel. 06 - 41 54 39 55
Word onze vriend op Facebook en volg ons op Twitter!
http://www.facebook.com/kattenzorg en http://twitter.com/kattenzorg
KvK: 41056256
Bankrekeningnummer voor donaties: NL27RABO0107254506

Anders...

0 lokale fondsen

Deze gemeente heeft nog geen lokaal fonds

Inwoners
3.685
Bevolkingsdichtheid
Beek 1.517 per km²
Landelijk 500 per km²