Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 2014%2bhenk

Verhalen / Waar gebeurd verhaal van

Het pastoorke ( uit het leven van Bartels Rietje)

Als dertienjarig meisje zat 'Bartels Rietje', mijn echtgenote, op een zogenaamde huishoudschool, waar ze intern verbleef. We schrijven hier het jaar 1955.
Die ' huishoudschool' was een opleidingsinstituut geleid door nonnen. Uiteraard kregen de meisjes les in diverse huiselijke werkzaamheden, maar daarnaast werden ze ook ingezet in het naast het internaat gelegen bejaardenhuis. En dat werk werd hen vijf dagen in de week opgelegd!
Op die manier werden de studiekosten betaald, alleen vermoed ik, dat de nonnen van die goedkope arbeidskrachten meer baat hadden, dan de meisjes van hun studie.
Nonnen zijn leuk en minder leuk. Zo was er een zuster Dorothea, waar Riet niet zo best mee overweg kon, en zuster Maria, die bij iedereen leuk over kwam. Beide kloosterlingen bezorgden Riet een mooi schouwspel.

Het gebeurt in de vroege ochtend.
Het is half zes en het klooster met bejaardenhuis begint langzaam te ontwaken. Die nacht heeft in het bejaardentehuis een oud pastoortje van dik negentig jaar zijn laatste adem uitgeblazen. Zuster Dorothea heeft zuster Maria gecharterd om het dode lichaam nog snel even naar de rouwkamer te brengen, voordat de grote drukte in het gebouw gaat losbarsten.
Riet staat in de grote hal net onder aan de trap, als beide zusters het pastorale lijk naar beneden sjouwen. Dorothea lang en stevig gebouwd voorop, lopend tussen de benen van de pastoor en hem vasthoudend bij de knieholten. Maria klein en tenger, achteraan lopend, houdt hem vastgeklemd onder de oksels.
Plots haakt een arm van de dode geestelijke achter een spijl van de trapleuning, wordt naar achteren gedrukt en schiet los. De zwaaiende hand kletst midden in het gezicht van zuster Maria!
Met een door merg en been gaande gil laat de geschrokken non het lichaam los. De overleden pastoor schuift over de traptreden tegen zuster Dorothea aan, die - gelukkig voor haar - nog slechts twee treden te gaan heeft. De plotselinge duw doet Dorothea voorover vallen. Zij komt op haar buik op de tegelvloer terecht en ligt daar te spartelen met het pastoortje, dat op haar rug geschoven is! Zuster Maria staat nog boven aan de trap met beide handen voor haar gezicht te jammeren: "Ach gottegot, wat gebeurt er allemaal. Ons pastoorke. Och gottegot!"
Riet heeft zich teruggetrokken achter een kast en schatert het uit van het lachen!
Zij houdt zich afzijdig en ziet hoe de pastoor van de non af rolt. Dorothea krabbelt van het pastoorke vandaan en Maria komt snel de trap af. Beide nonnen kijken rondom zich, zien niemand - ook de weggedoken Riet niet - en dragen het niet meewerkende dode pastoorke de nabije rouwkamer in.
Nog steeds lachend zoekt Riet haar werk op.
Dit wordt lachen met de andere meiden!

© Henk M. van Oosterwijk

Reageer als eerste