Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb image

Verhalen / Verslag van

STIB

Maurik, 18-12-2014

Stib van start

Vrijdag 2 januari gaat Stib van start. Op maandag 5 januari om 16.00 uur wordt het officiële startsein gegeven in het Kulturhus in Lienden. Inwoners uit de gemeente Buren kunnen bij Stib terecht voor vragen, advies en ondersteuning bij zorg en welzijn. Stib staat voor Sterk in de buurt.

De samenwerking tussen de organisaties die gaan samenwerken in Stib is 18 december officieel gemaakt met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
Het startsein van Stib is op maandag 5 januari om 16.00 uur in het Kulturhus in Lienden. Dit is een van de vier plekken waar inwoners straks op vaste tijden binnen kunnen lopen voor vragen, advies of een gesprek. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

De gemeente krijgt vanaf 1 januari de taak om ervoor te zorgen dat mensen die hulp nodig hebben bij het meedoen aan de samenleving die ondersteuning zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving krijgen. Iedereen uit de gemeente Buren die daar (tijdelijk) hulp bij nodig heeft, kan hiervoor terecht bij Stib.

Snel en dichtbij
De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe, terwijl de beschikbare budgetten kleiner worden. Dat vraagt om een andere manier van werken. Het Burense uitgangspunt daarbij is zo min mogelijk korten op de zorg zelf, maar de organisatie van de zorg veranderen. Zorg en welzijn kunnen niet alleen goedkoper en slimmer, maar vooral ook sneller en beter. Niet met meerdere hulpverleners tegelijk bij mensen over de vloer, maar kijken wat echt nodig is en de krachten bundelen. In Stib kunnen gemeente en instellingen efficiënter samenwerken en de juiste oplossingen zoeken, dichtbij huis. En die oplossingen kunnen vaak ook in de buurt gevonden worden. Mensen willen graag iets voor een buurtgenoot betekenen, is de ervaring.

Stib is geen nieuwe organisatie. Stib bestaat uit medewerkers van bekende zorg- en welzijnsorganisaties, namelijk een wijkverpleegkundige en een maatschappelijk werker (STMR), cliënt- en mantelzorgondersteuner (Welzijn Buren en MEE Gelderse Poort), jongerenwerker (Mozaïek Welzijnsdiensten), jeugd- en Wmo-medewerkers (gemeente Buren). Stib is de Burense invulling van wat landelijk ook wel wordt aangeduid met sociaal gebiedsteam of wijkteam.

Werkwijze
Stib denkt met de inwoner mee over praktische oplossingen die bij hem passen. Wat kan hij zelf doen in de wijk, of voor buurtgenoten? Welke mensen in zijn omgeving kunnen worden gevraagd om met bepaalde zaken te helpen? Zijn er vrijwilligers of activiteiten in de wijk, waarbij aansluiting kan worden gezocht? De eigen kracht en het eigen netwerk staan centraal. En als professionele hulp of hulpmiddelen nodig zijn, dan wordt de aanvraag daarvan in gang gezet. De Stib-medewerkers delen alleen persoonlijke informatie van een hulpvrager met elkaar als hij of zij daarvoor vooraf toestemming geeft.

Bereikbaarheid
Stib is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur via 0344 – 680 670. Ook kunnen inwoners een vraag aan Stib stellen per e-mail via info@stib.nl. Op de website www.stib.nl staan waar en wanneer inwoners zonder afspraak bij Stib kunnen binnenlopen voor informatie, advies of een gesprek. Daarnaast kunnen inwoners ook met hun vragen terecht bij de hun bekende zorg- en welzijnsorganisaties.

De medewerkers van Stib zoeken de inwoners ook op. Zo zijn ze aanwezig bij activiteiten in de kernen, bijvoorbeeld een markt of een ouderavond van de peuterspeelzaal.

Reageer als eerste