Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb reiny

Verhalen / Ervaringen van

herinneringen aan Nietap

Herinneringen aan Nietap en de oorlog.

Nietap was na de oorlog een rustig dorpje, waar voor die tijd redelijke winkel voorzieningen waren; drie Bakkers, Venekamp, Russchen, van der Sluis, Kruidenier Huizinga, Galanteriewinkel Venema , wol- bewerking Hillebrands met Ververij en Stomerij, twee Garages Borgers en van Hoogen , drie Aannemers , Humalda , Hillebrands , Geert Stoffers, smederij en hoefsmid Stoffers, kuipenmaker Kuipers, twee Cafés Bulthuis en Pestman, Meelhandelaar Ten Cate, Kwekerij Franke twee Rijwiel - herstellers van der Klei en Gorter, Kapper Pop van der Veen, Kleermaker Bartje Popema die je altijd hielp als er kleren stuk gegaan waren, en de ouders het niet mochten weten.

Busonderneming Leekstertak, Boderijder Heringa, onze Nietapster School, Houtwarenfabriek Kok, Dorschmachinehouder Wietse Groefsema die ons de ondeugd leerde, dus alles wat je je maar kon wensen, zelfs een Agent die ons goed kende, wat lastig was, maar met oud en nieuw hielp hij ons om een boerenwagen te verslepen, hij stond naast mij zonder dat je het eerst vernam, maar zonder wat te zeggen hielp hij ons gewoon.

Het Nietapsterbos met Preekstoel, vagevuur, moordlanden, goudvisvijver, hertenkamp,
Meester Posthuma Bank, een monument, ook voor ons doordat wij vaak boven op deze bank zaten, en men dat niet wilde hebben daarom heeft men daar toen spijkers in gemaakt, die zitten er nu nog als herdenkings “monument” aan ons.

De dikke Boom bij de ingang van het bos, waar voorstaand links achter t.o. de hut bij het Hertenkamp in de oorlog schuttersputjes gegraven zijn, en van Kernebeek zich verstopte in de oorlog als er onraad was. De tip bij Groefsema waar volgen ons een Kanon gericht stond op Groningen, de tuin van Douwe Franke waar omheen een gracht, waar wij net als Vagevuur in de winter schaatsten. De tuin van IJbema met duiventil en druivenkas.

De oorlog waarschijnlijk, niet het begin, dat komt niet bij mij boven, maar wel dat de Duitsers in ons dorp waren. De radio welke door mijn schuld in beslag genomen werk, de stoom kabels die verwijderd werden om te smelten voor kogels. Spanning als mijn vader midden in de nachts opgehaald werd,

Olie lampen als verlichting in huis, petroleumstellen om te koken, water uit een pomp, stiekem varkens slachten, wekflessen met vlees, worst maken, bloedworst, spek aan de zolder, voetballen met een varkens blaas, laat in de avond bezoek van Duitse soldaten met handgranaten en geweer, Ramen die je moest verduisteren,

Een kanon op de hoek van de straat, loopgraven langs de weg. Afvoeren van Joden, ook dat ik een pakje boter pikte, waar mijn zuster mijn leven gered heeft, de zwaar beladen vliegtuigen die naar Duitsland gingen, dat geluid vergeet je nooit meer, bommen in de omgeving en op de stad Groningen, luchtgevechten boven Groningen, net vuurwerk voor ons. Neerstorten van vliegtuigen, en in de kelder zitten wachten als er bommen in de buurt vielen. Ook werden er waarschuwingen in de lucht gegeven door het zelfde effect wat je nu achter straaljagers ziet.

De Duitsers zaten in Café Bulthuis en bij Boderijder Heringa, dat is plm. 200 mtr bij ons vandaan. Op een dag schoot slachter Boer mis en ging het varken er gillend vandoor, richting waar de Duitsers zaten, ze deden niets en lachten gewoon, later op de avond kwamen twee soldaten bij ons en gingen uiteraard weg met wat lekkers. Deze soldaten kwamen wel vaker langs, en vertelden dan hun verhaal over thuis en hun kinderen. Een van deze soldaten had een dochter net zo oud als mijn zus, en ik weet nog dat hij veel verdriet had. Ze hadden hun adres achter gelaten, maar wij weten niet of ze het overleefd hebben. Wel begrijp ik achteraf dat mij vader ontzettend veel risico genomen heeft, en ze hadden opslagplaatsen in huis waar ik pas in 2000 achter gekomen ben.

Ook veel mensen uit het westen en Limburg die tijdelijk bij ons kwamen, daarna elders ondergebracht werden. Het vervelende voor ons was dan altijd dat wij ontsmet moesten worden van luizen door ons in te smeren met stinkende DDT poeder. Geregeld naar een arts om een spuitje tegen ziekten. Het overlijden van een neefje door difterie, geen leuke tijden, en een oom met een kunstbeen, die hij altijd naast het bed gooide, dat vergeet je niet meer.

De bevrijding toen zag je legerwagens met militairen bij ons voor ons huis, ze deelde chocoladerepen uit, en er zat een lucht in die wagens die ik later in het leger weer tegen kwam. Gevechten waren er niet, alleen op de eerste dag dat wij naar school gingen.
Deze soldaten kwamen ook vaak laat in de avond bij ons in de bakkerij.

Het einde van de oorlog, oppakken NSB en opsluiten in exportslachterij daarna afvoeren per tram naar elders, dat heeft veel indruk op mij gemaakt. In feite net zo naar om naar te kijken ten als tijdens het moment dat de Joden afgevoerd werden. Je werd er stil van, niemand sprak, heel vreemd toen.

Brood bezorgen met paard en wagen, mochten wij soms mee rijden. In de winter als er sneeuw lag met een slee bood bezorgen. En het mooie Leekstermeer bij Cnossen waar we leerden zwemmen, later zeilen en kamperen en slapen in een tent bij boer Cazemier. Al met al voor ons als kind was het achteraf geen moeilijke tijd, je wist niet beter.

R v d Sluis
Leek

Reageer als eerste