Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Avatar user thumb 2478328456cfffcc349049089f80c0f7d3cc9125bd2afe642182acb3d11a12b7

Verhalen / Verslag van

Sociëteit de Kring winnaar Geschiedenis Quiz

Gisteren werd in Amsterdam "de Geschiedenis Quiz" gespeeld, op de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam, tussen leden van 4 Amsterdamse Sociëteiten; na een zinderende strijd mocht een team van Sociëteit de Kring de wisseltrofee mee naar het Leidseplein nemen!
Al 3 jaar houdt houdt het bestuur van de Geschiedenistafel onder voorzitterschap van Pieter de Zwart van de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam de jaarlijkse De Geschiedenis Quiz. Dit jaar werden ook 3 andere sociëteiten gevraagd teams te werven om een "onderlinge strijd" aan te gaan. Dit leverde teams op van de jonge sociëteit KNMS(Loods 6; Ondernemers en Kunstenaars), van de ruim 90 jarige sociëteit de Kring(Leidseplein; kunstenaars, wetenschappers en kunstminnende leden. van de 175-jarige Sociteit Arti et Amicitiae(Rokin; beeldend kunstenaars en kunstliefhebbers)en de reeds 100jarige Koninklijke Industriele Groote Club(Dam: Businessclub). De gewoontes van de uitnodigende club moesten wel worden aangehouden: de heren dienden wel een jasje/dasje te dragen en gympen en spijkerbroeken waren niet welkom; maar daar had niemand moeite mee

De vragen van de Quiz gingen over herkennen van oude gebouwen in slooptoestand, gebouwen die niet meer bestonden, vragen over wat er daar nu wel stond, vragen over uitspraken wie die gedaan zouden hebben, vragen over het herkennen van bekende Amsterdammers en herken de grafstenen van o.a. bekende Amsterdammers. De presentatie lag in handen van copywriter Floris Kapelle. De voorzitter en quizbedenker was de bekende historicus en schrijver Daan Meijer met als medejurylid de presentatrice Judith Bos.

In de teams die tegen elkaar speelden zaten vele bekende Amsterdamse ondernemers, kunstenaars, journalisten, juristen, wetenschappers, historici en kunstkenners.

Er werden in de eerste ronde 40 vragen gesteld en na een ronde was de laagste score 13 en de hoogste score 26 punten! In de 2e ronde eindigden 4 teams bij de eerste 3. Ex aequo, op nr een; twee Kringteams "Kring Circulaire" met teamleider Marius van Leeuwen, Tom Rooduijn, Lonneke van Genugten, Tjadine Stheeman en nog een kringlid en voor de Kring uitkomend het team "F.M. Wibaut" teamleider Gonny van Oudenallen, Theo Temmink, Theo Kralt en Herman de Liagre Bohl.
De teams op de 3e plaats gelijk geiendigd waren een team dat voor Arti uitkwam team "Meijer/Stuurman" en een team dat voor de IGC uitkwam "Slava"(Roem) genoemd

Er moest echter een winnaar uitkomen dus kregen de beide beste teams de vraag voorgelegd; "Hoeveel Amsterdammers kent Amsterdam? Weet u het antwoord?" Schrijf uw reactie hieronder op(zonder het eerst op te zoeken!). De teams zaten er tussen de 1000 en 22.000 Amsterdammers vanaf! (Wie meedoet en niet het eerst opzoekt… daar wordt onder het juiste antwoord een attentie verloot).

Het 5koppige team Kring Circulaire mocht door hun juiste -dichtbijzijnste- antwoord, de wisseltrofee mee naar huis nemen, nadat traditiegetrouw de echte beker met champagne was volgelopen en leeg was gedronken! Een leerzame avond met vruchtbare contacten tussen de -nog steeds verschillende- leden van 4 Amsterdamse sociëteiten!

Reageer als eerste