Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Avatar user thumb 2478328456cfffcc349049089f80c0f7d3cc9125bd2afe642182acb3d11a12b7

Verhalen / Verslag van

Geschiedenis van Multiculty

Oprichting, groei en verplaatsing.

Glenda Meijers, Annet Klooster, Sylvia Francis, Wupke Visser en Siska van der Laan zijn de oprichters van het Multiculty Fest. In 2012 werd er een multicultureel festival georganiseerd door de oprichters op en rondom de Wending van Delfzijl Noord in samenwerking met de Winkeliersvereniging. Het oorspronkelijke plan, een multiculturele markt en een talentenjacht, werd al gauw uitgebreid. Het evenement werd een lokaal kleinschalig festival waar voornamelijk Groningse bands en artiesten optraden en de bezoekers konden genieten van al het etenswaar op de multiculturele markt. Naast de multiculturele markt werd er een kinderwereld georganiseerd met tal van activiteiten voor de kinderen. Zo ook de talentenjacht welke in het oorspronkelijke plan al werd benoemd. De talentenjacht kreeg de naam Noord Got Talent, afgeleid van het televisieprogramma Holland Got Talent. Naast kinderactiviteiten werden er ouderenactiviteiten georganiseerd in het Bejaardetehuis aan de Wending. De opzet van het evenement was in combinatie met de multiculturele markt + gericht op de wijken in Delfzijl Noord en kreeg hierdoor de naam Multicultureel Wijkfeest. Door de samenwerking met verschillende instanties en verenigingen kon het eerst Multiculturele Wijkfeest plaats vinden.

In 2013 vonden er veel veranderingen plaats binnen de organisatie. Zo is Glenda Meijers een van de oprichters en de voorzitster van het Multiculty Fest plotseling overleden. Glenda Meijers was de grondlegger van het Multiculty Fest en heeft de rest van de oprichters betrokken bij het ontwikkelen van het evenement. In 2013 werd de organisatie aangevuld met meer vrijwilligers. Het podiumprogramma werd opgevuld met een jongerenprogramma in de avond. Er werden meer kinderactiviteiten georganiseerd en de locatie werd uitgebreid doordat de multiculturele markt groeide. Naast de vele veranderingen werd er meer samengewerkt met het WDN, de WInkeliersvereniging en de verschillende verenigingen en groeperingen in Delfzijl Noord. Zo traden de dansgroepen van dansschool The Legacy voor het eerst op.

Het doel van het festival bleef vanaf de start in 2012 hetzelfde, namelijk een festival met een multicultureel karakter en het versterken van de sociale cohesie. In Delfzijl Noord was er sprake van veel sloop en nieuwbouw. Buren kenden elkaar niet en culturen leefden naast elkaar, maar er was weinig kennis van elkaar. Door het festival kwamen mensen hun huis uit en leerden elkaar kennen, maar kwamen dankzij het festival ook weer inwoners tegen welke zij gelange tijd niet meer hadden gezien.

Recente geschiedenis

In 2014 werd er een samenwerking aangegaan met Pro Sound, deze in de voorgaande jaren het muziek verzorgden en meer betrokken wilde worden bij de organisatie van het Multicultureel wijkfeest. Het programma in 2014 bleef hetzelfde als in 2013, maar het jongerenprogramma werd een jaar overgeslagen. Tevens werd er in 2014 een naamswijziging doorgevoerd namelijk Multicultureel Feest, omdat het festival niet alleen meer de wijken in Delfzijl Noord als bezoekers had, maar ook de omliggende dorpen en Groningen Stad kwam op het Multicultureel Feest af. Er werden voor het eerst enkele grotere nationale artiesten gevraagd om het podiumprogramma op te vullen. Zo stonden Pieter van de Zweep en Kira Dekker op het podium van het Multicultureel Feest. Ook werd de locatie aangevuld met het Stadspark. Het podium werd verplaatst naar het Vestingpark en de multiculturele markt werd uitgebreid naar de zijstraten van de Wending.

Door de groei van het festival werd er begin 2015 door de organisatie bepaald dat Multicultureel Feest te lang was en werd de naam omgezet naar Multiculty Fest. Het festival zal dit jaar worden uitgebreid met diverse sportactiviteiten en clinics.

Voor meer informatie kijk dan op : www.multiculty.nl of op de facebookpagina: https://www.facebook.com/MultiCultiFeestDelfzijlNoord

En vergeet natuurlijk niet om Annet Klooster te nomineren voor de beste buur van Nederland.

Reageer als eerste

Delfzijl-Noord, Delfzijl