Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

0 Tweedehands

nog geen vraag & aanbod

Onderzoek muurschilderingen Bergkerk

De afgebeelde heilige bisschoppen in de Bergkerk zijn naar verwachting Martinus en Nicolaas. Dat denken de wetenschappers die afgelopen dinsdag onderzoek hebben gedaan. Met infrarood- en röntgenopnames en bindmiddel- en pigmentonderzoek hebben zij geprobeerd te achterhalen welke technieken en materialen zijn gebruikt bij het maken van de muurschilderingen en wie de afgebeelde bisschoppen zijn.

Verschillende specialisten, kunsthistorici en restauratiedeskundigen hebben onder leiding van Claudine Chavannes-Mazel, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoek gedaan naar de twee beschilderde nissen in de Bergkerk.

Romaans
De resten van de Romaanse muurschilderingen kwamen in 1915 bij herstelwerkzaamheden tevoorschijn. Tot die tijd waren de twee rondboognissen in de Bergkerk dichtgemetseld. In de nissen zijn twee levensgrote bisschoppen afgebeeld.

Dichtbij
De inscriptie boven het hoofd van de bisschop in de noordernis kon tot nu toe niet goed genoeg bekeken worden om conclusies te trekken omtrent zijn naam. De infraroodopnames hebben geen duidelijkheid gegeven over de ontbrekende letters van de inscriptie. Echter, na het wegnemen van de glazen afdekplaten konden de wetenschappers op een steiger in de kerk de schilderingen van zeer dichtbij bestuderen. Na flink puzzelen konden zij de volgende inscriptie ontcijferen: SCS MARTINVS EPS (Sanctus Martinus Episcopus), ofwel de heilige bisschop Martinus.

Bisschop
De identificatie van Martinus komt overeen met wat in historische bronnen bekend is: aan hem was een altaar in de kerk gewijd. De figuur in de zuidnis is waarschijnlijk Nicolaas. Dat is namelijk de enige andere heilige bisschop die met de Bergkerk is verbonden. Hij was de patroon van de kerk en Martinus de patroon van het bisdom Utrecht, waarin Deventer een belangrijk religieus centrum vormde.

Anders...

Huishoudens
Loading...