Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 2014 09 29%2b28a%2b %2bkopie

Verhalen / Verslag van

Roel van Deursen, dé videograaf van Voorne-Putten

19 oktober 2016
Martin Marcus - de Botlek

VOORNE-PUTTEN - Steeds vaker is videograaf Roel van Deursen op pad om ergens een film van te maken. Niet alleen van familie-uitjes, maar ook voor allerlei nieuwswaardige feiten in de regio. Roel maakt er professionele filmpjes van die hij op zijn eigen YouTube kanaal zet. In de Botlek vertelt hij in een nieuwe rubriek 'Roel van Deursen bericht...' vanaf heden wekelijks over zijn nieuwste video’s die op de website www.debotlek.nl te zien zijn.
Mensen zeggen vaak dat mijn muziekkeuze goed bij de beelden past
De 71-jarige Spijkenisser begon zijn carrière bij de Rotterdamse brandweer. "Toen reden we nog met de beroemde Arends Fox brandweerwagen." zegt Roel. "Ik kreeg de kans om naar de meldkamer te gaan. Dat leek me wel wat, dus ben ik daar gaan kijken. Na 42 jaar deed ik de deur pas weer dicht. Ik was eerst centralist en werd later chef van de alarmcentrale. Na 35 jaar werd onze centrale samengevoegd met die van de ambulancedienst. Dus werd ik chef van de nieuwe alarmcentrale, samen met een verpleegkundige. Toen ik 56 ½ jaar werd, mocht ik met functioneel leeftijdsontslag en daarna ging ik met pensioen."

Muziek

"Mensen die mijn films zien, zeggen vaak dat mijn muziekkeuze zo goed bij de beelden past," zegt Roel in zijn kantoor annex studio. "Het komt ook omdat ik van 1975 tot 1990 als drummer en achtergrond zanger speelde in de countryband ‘Trend’." Daarmee trad hij regelmatig in de regio, in den lande en zelfs in verre oorden op. Roel: "Alle bekende namen uit de toenmalige countrywereld hebben met ons muziek gemaakt. Met de band hebben we ook hele mooie prijzen gewonnen."

JVC!

In 1990 begon Roel van Deursen toevallig met filmen. "Eerst natuurlijk familiefilmpjes op bijzondere dagen en vakanties," vertelt hij. "Het begon eigenlijk, omdat een collega een videocamera had, die hij helemaal niet gebruikte. Ik nam dat ding mee op een vakantie naar Italië. Daar vond ik het zo leuk, dat ik zelf een camera kocht en steeds meer ging filmen. Ik ben altijd het merk Sony trouw gebleven, hoewel ik nu wel iets moet toegeven; ik zet de laatste tijd een semiprofessionele camera van JVC op het statief. Uit de hand filmen doe ik nooit. Dat geeft een te onrustig beeld."

Vers van de 'pers'

Roel houdt het principe aan om zijn films over nieuwsfeiten zo snel mogelijk voor de kijkers zichtbaar te maken. Daarom is hij regelmatig ‘s nachts aan het monteren. "Dan is er rust om me heen en dan werk ik het beste." Roel maakt altijd een mix van foto’s en bewegend beeld. Terwijl hij die beelden in de goede volgorde zet, begint de muziekkeuze al op te borrelen. Roel: "Ik heb een enorme muziekbibliotheek in de computer opgeslagen, die ik bijna allemaal wel ken. Daarbij heb ik muziek ook in de verschillende tempi gesorteerd: slow, medium en fast. Daardoor kan ik snel ik bij iedere sfeer de juiste muziek vinden."

YouTube

Op het videokanaal van Roel van Deursen zijn al meer dan 1.075 mensen geabonneerd. Er staan ruim 1.200 films op zijn kanaal, die bijna 2.000.000 keer bekeken zijn. Dat viel ook op in het Hilversumse Amateur Film Platform voor Beeld en Geluid. Roel heeft daar nu een permanente tentoonstelling. Al zijn films worden direct naar dat archief geüpload, zodat ze ook voor het nageslacht bewaard worden. Sinds twee jaar worden er in een stevige kluis alle films uit het digitale tijdperk opgeslagen. "Zij willen graag werk van amateurfilmers bewaren en het daardoor levend en actueel houden," geeft hij aan. Roel wordt steeds vaker door organisatoren van evenementen (zoals Brielle Blues) gevraagd om, als vrijwilliger, de gebeurtenissen op film vast te leggen.

Reageer als eerste