Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

Drechtje spreekt... Vliegen, nieuwbouw en veel meer!

Drechtje spreekt... Vliegen, nieuwbouw, inwoners betrekken en veel meer nieuws.

Er is veel te vertellen na de zomerstop! Minder goed is dat De Nieuwe Kern een 'black box' blijft voor inwoners en belangengroepen. Het Weekblad de laatste tijd helemaal niet wordt bezorgd, maar op straat wordt gegooid. Wel redelijk is dat er deels #VANGASLOS wordt gebouwd in de Zonnehof, de achterzijde van het Dorpshuis eindelijk in de goede kleuren wordt geschilderd en er een open dag in het verbouwde Reijgersbosch is geweest.

Lees verder in de nieuwsbrief versie! Klik op:

https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180915_Drechtje_spreekt_Vliegen_nieuwbouw_inwoners_betrekken_en_veel_meer_nieuws_2__3_.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt… Als de wijn is in de man…

Het was een boeiend overleg zaterdagmiddag jongstleden op het Dorpsplein met diverse mensen die zich bezig houden met het wel en wee van het dorp, hun eigen woonomgeving.
De meneer, die aanschoof met het bericht over het juiste aantal WONINGEN maximaal in De Nieuwe Kern 4500 (!) stelde het groepje gerust, vooral omdat wethouder Marian van der Weele dat duidelijk tijdens de laatste raadsvergadering 5 juli 2018 gezegd heeft én omdat die uitspraak vastgelegd is op een af te luisteren band.
En ja, dan gaat Drechtje spreken over Klare Wijn etc.etc.
En toen ging er juist op dat heikele punt van het aantal woningen bij een redactielid iets goed mis!
Gelukkig is er een zéér attente lezeres uit Duivendrecht, die deze fout leest én ook de moeite neemt om te reageren:

‘Lees altijd graag jullie nieuwsbrief maar in de laatste van 14 juli 2018 staat een fout.
Er wordt gesproken over 4500 nieuwe inwoners maar dit zijn toch echt het aantal huizen. Het gaat over ongeveer 13000 nieuwe inwoners. Een verdubbeling van de gemeente. Geen idee of jullie dit bekend was. In ieder geval waard om even te melden’.

Wij stellen u gelijk gerust. Drechtje en haar teamleden volgen kritisch alle ontwikkelingen rond De Nieuwe Kern én de andere gebieden in en om het dorp Duivendrecht: De Slinger, de Zonnehof, de Kloosterstraat, de Entrada en de transformatie van het Amstel Businesspark.

Ouder-Amstel groeit en groeit, neemt de ene na de andere opdracht aan. DUO Plus, maar een begroting in de Min. Genoeg om Drechtje ook de komende jaren te laten spreken.

Nu even vakantie! Teamleden Drechtje.

Voor de nieuwsbriefversie surf naar: https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180721_Drechtje_spreekt_Als_de_wijn_is_in_de_man_.pdf

En let op: nieuw bankrekeningnummer NL51 RBRB 0706 6077 40

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt ……. klare wijn schenken!

Het is 14 juli 2018. Midden in haar ‘shared space’ staat Drechtje te genieten van de mensen die op deze stralende zaterdag langs komen om met elkaar te discussiëren over het juiste maximum aantal nieuwe Ouderamstelaren in De Nieuwe Kern, de schokkende gemeentelijke begroting én de gevolgen die dat met zich mee brengt voor de inwoners, de Entradakrakers en hun lot. En de Open Monumentendag in Duivendrecht op zondag 9 september, na de zomervakantie.

Het is de laatste keer Drechtje voor de Grote Vakantie, en op 15 september a.s. verschijnt er weer een nieuwe uitgave in deze lange reeks. Omdat iedereen het vanmorgen nogal druk heeft stelt een trouwe bezoeker voor om tegen half zes in de namiddag onder een van de parasols met elkaar in alle rust een wijntje te drinken. ‘Dat is nog eens andere koffie. Gezelig….!’ En daar zitten ze dan.

‘Onze gemeente heeft de laatste drie jaren op rij absoluut niet strak gestuurd op de kosten!’ steekt een jongeman direct van wal, ‘en nu moet er flink worden ingeteerd op de reserves. De politieke partijen doen bovendien alsof ze geschrokken zijn, terwijl onze volksvertegenwoordigers hadden kunnen weten wat het allemaal zou betekenen, als ze zich verdiept hadden in de plannen in combinatie mét de kosten, die daar nu eenmaal mee gemoeid zijn. ‘ Een oudere dame die aan haar wijnglas nipt constateert: ‘Oude wijn in nieuwe zakken, dus. Dat DUO+ schijnt ook veel duurder uitgevallen te zijn, terwijl deze samenwerkingsvorm bedoeld leek om de kosten te drukken. En de jaarlijkse wedde voor een extra vierde wethouder komt er de komende jaren ook nog bij! Pas laat in de herfst verschijnt een CollegeProgramma en dan moet er tevens volledig inzicht zijn in de financiën. De College partijen zullen echt water bij de wijn moeten doen.’

‘Wat ik wel geruststellend vind is dat de portefeuillehouder heel duidelijk geweest is over het maximum aantal inwoners van De Nieuwe Kern. Dat staat op tape en ik heb het nageluisterd ook.’, meldt een meneer die net aanschuift. ‘Het maximum is 4.500. Uit Amsterdam en andere bronnen kwamen berichten dat er 6.500 nieuw inwoners zouden komen. Ik vind 4.500 al zo veel. Maar zoals gezegd: het juiste maximum aantal voor dit gebied ligt nu vast. Er is gelukkig geen water bij de wijn gedaan, deze keer. Cheers!’
‘Bij de Entrada zijn ook vergevorderde nieuwbouwplannen in voorbereiding. Weet iemand of die plannen nog wel door gaan? Of worden die gebouwen daar in de toekomst gebruikt voor 24-uurs opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers van ‘We are here’ en/of van hun splintergroeperingen, zoals GroenLinks dat graag ziet in samenwerking met nieuwe burgemeester van Amsterdam?’ vraagt een jonge vrouw, die al jaren op zoek is naar een passende betaalbare woning voor zichzelf in de buurt. Omdat zij wil blijven mantelzorgen voor haar ouders. ‘Hallo, ik ben er ook nog!’, roept zij luid.
Een meneer weet stellig dat de eigenaar van het gekraakte pand inmiddels aangifte gedaan heeft bij het Openbaar Ministerie en dat het OM beoordeelt of er een ontruimingsbevel komt. De krakers op hun beurt kunnen dit bevel weer voorleggen aan de rechter. Die hele procedure kan nog wel een paar weken duren…

Een andere Duivendrechter heeft net een ronde gelopen langs de 5 toegangen tot het Dorpsplein en strijkt neer bij de groepje, pakt zijn een notitieblok en steekt van wal: bij alle 5 de entrees tot dit mooi opgeknapte plein met ons aller Drechtje - Humm…humm… Goede Wijn Behoeft Geen Krans - staat een blauw rond aanwijzingsbord met man en kind. Dat betekent dat het plein, van welke kant je ook komt, een voetgangersgebied is en dat fietsers MOETEN afstappen en dat het scheuren met brommers helemaal uit den boze is. Die borden alleen blijken volstrekt onvoldoende. Op de twee brede entrees tot het plein bij de OBA aan het Waddenland en bij de sporthal aan de Telstarweg moet een spandoek komen om de mensen duidelijker te maken dat ons Dorpsplein nog geen ‘shared space ‘ is. Een shared space is een verblijfsruimte waar in allemaal alerte mensen tegelijk verblijven, zoals bijvoorbeeld bij het CS in Amsterdam. Passanten, of ze nu lopend zijn of op de fiets zitten: ze letten op! Ze doen niet zomaar wat, ze kijken en handelen pas daarna, omdat zij weten dat daar verkeersborden en belijningen ontbreken Er zijn bezoekers van het Dorpsplein in Duivendrecht die deze ‘shared space’s -status al aan ons plein gegeven hebben. Het wordt de hoogste tijd voor duidelijkheid. Óf het plein is voetgangersgebied en er wordt gehandhaafd. Óf er wordt met de gebruikers en bewoners een plan gemaakt voor een andere structuur van het Dorpsplein! Ook hier telt weer: klare wijn schenken! De bediening denkt dat de groep nog een wijntje lust. Men heft het glas nogmaals, klinkt en wenst elkaar een mooie vakantie toe!

Een altijd vrolijke dame staat op en wijst de zomerse gasten alvast op zondag 9 september. Dan vieren we Open Monumentendag. Er is al een programmaonderdeel van de SOD waar voor u zich gratis kunt opgeven. Het hele OMD-programma vindt u ruim van te voren op de posters en in het Weekblad voor Ouder-Amstel.
‘Nou noem je me wat, haha, als het weekblad bezorgd wordt tenminste…?!’ klinkt het in koor! Dit onderwerp komt de volgende keer zeker aan bod!

Wat gaat goed?

Inloopavond fietspad De Slinger, 10 juli jl.
Afgelopen dinsdag was de inloopavond in het Dorpshuis met de presentatie van de voorstellen zoals het fietspad De Slinger gaat worden. Naast inzicht over het traject lagen er ook o.a. voorstellen voor de beplanting. De voorstellen zien er prachtig uit. Naast nieuwe bewegwijzering, lantaarnpalen, wegdek heeft met ook gekozen voor beplanting die bij en vlinder vriendelijk zijn. Zo zullen hoog- en laagblijvende bloeiende struiken afgewisseld worden. Op die manier ontstaat er een speels effect. Met de bosachtige begroeiing aan de talud van Van der Madeweg ontstaat er zo een mooie overgang naar de bewoning. Bij de flats zal ook langs de grijze boxen beplanting komen zodat vanaf het fietspad dit ook vriendelijker overkomt. De opknapbeurt zal ongeveer 3 maanden duren en begin volgend jaar zullen dan de beplanting geplaatst worden. Duurt dus nog even maar dan krijgen we wel weer een prachtig stukje natuur en groen voor terug.

Overleg natuurvriendelijke oever Kloostersingel, 11 juli jl.
We schreven het vorige keer al, zou het voor de zomer nog lukken bij elkaar te komen om te spreken over het ‘compensatiegroengeld’ ofwel de natuurvriendelijke oever. Jawel! Afgelopen woensdag 11 juli jl. liepen de inwoners een rondje om de Kloostersingel met ontwerpbureau Van Dijk. Wat al in de offerte van Van Dijk stond, de Kloostersingel is een kwalitatief hoogwaardig stukje groen in Duivendrecht. Ook door de vele bomen die op de oevers staan en er op die plekken vanwege de wortels van de bomen dus niet afgegraven kan worden voor natuurlijk vriendelijke oevers. Inwoners hebben paar plekken aangewezen en hebben aangegeven dat er voldoende ‘lucht’ in moet zitten, zodat het water met de watervogels van beide zijden van de Kloostersingel te zien blijft. Ook is de suggestie gedaan iets van een vis-vlondertje en wat meer bankjes rondom, om lekker te kunnen chillen en genieten van de Kloostersingel.
Ook schoof nog een mevrouw aan die zich afvroeg of ook aan de buitenzijde van de flats het compensatie geld gebruikt kon worden. Aanvankelijk hadden de inwoners daar niet voor gekozen, maar nu de mogelijkheden bij Kloostersingel niet zo groot bleken te zijn, is gesproken over iets uitdunnen achter Jupiter (kan wellicht uit een onderhoudspotje?) en het veldje vòòr bij Saturnus. Inwoners gaven de suggestie om daar aan de achterzijde van het grasveld een strook grootbloemige heesters/struiken te planten.

Wat kan veel beter?

Inloopavond Kloosterstraat, Michaëlplein en Clarissenhof, 12 juli jl.
Inspraak in de omgekeerde volgorde: eerst heeft een superklein en ingeloot bewonerscomité zich over de herinrichtingsplannen gebogen en daarna waren alle bewoners aan de beurt om hun ideeën op een A5-papiertje te schrijven. Grote opkomst. Zo was het stapeltje A5 papiertjes een kleine 5 centimer hoog.
Alle aanwezigen vonden het jammer dat de vertegenwoordigers van de gemeente zeiden dat het ontwerp al grotendeels vastligt, besloten door het College van B&W. Met zoveel opmerkingen op de papiertjes, moet de gemeente er nog een keer heel erg goed naar kijken en aanpassen, voordat ze de plannen in de huidige vorm voortzet!

Wat waren zoal de onderwerpen van gesprek?

Geen blauwe zone?
Blauwe zone zou eventueel kunnen worden ingevoerd (wilden de aanwezigen super graag) maar er moet eerst geteld worden alvorens dat kan. Overdag veel lege plekken, maar ook veel ‘vreemde’ langparkeerders. ’s Avonds helemaal overvol en geen plek meer te vinden. Begin maar snel met tellen!

Geen eenrichtingverkeer?
Verbazing alom dat is gekozen voor tweerichtingsverkeer? En dat met de gevaarlijke situatie in de Kloosterstraat nabij de Rijksstraatweg. Gemeente kon niet uitleggen waarom dat verkeerskundig nodig was. Dus of goed uitleggen of aanpassen naar eenrichtingsverkeer.

Nieuwe laad- en losplek?
Vervolgens de laad-en losplek van een postorderbedrijf met als onduidelijkheid of dat wel of niet officieel toegestaan is/wordt. Nee dus, zeggen alle bewoners, telkens ontoelaatbare verkeersopstoppingen. En met het tweerichtingsverkeer, blijft de chaos intact. Dat moet dus anders.

Bomen in de Kloosterstraat?
Tot slot de nieuwe bomen in de Kloosterstraat. De meesten zijn tegen straatgroen. Huh? Jawel, want er is al heel veel groen in voor-en achtertuinen… Toch bestaat deze wens, maar misschien nog een keer heel erg goed kijken in de straat zelf (dus niet! op de tekentafel) waar deze bomen te plaatsen. Wellicht meer verspreid en niet tegenover elkaar?

Voor de nieuwsbriefversie surf naar:
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180714_Drechtje_spreekt_Klare_wijn_schenken_.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt ... wie zal dat betalen... zoete lieve...

Het was heerlijk vakantie weer en daarom was het ook rustig op het plein. Of leek dat maar zo?

In de verte kwamen twee dames druk pratend aangelopen en hielden stil bij de sokkel van Drechtje. Drechtje wilde wat tegen de dames zeggen maar de eerste begon al meteen te praten. ‘Drechtje, heb jij het artikel in het Weekblad van 20 juni ook gelezen?’. ‘Ik zei het net te- gen Truus...’ gebarend naar de mevrouw die naast haar stond ‘Het is toch wat: staat er in ons Weekblad dat de VVD zich rot is geschrokken van de financiële situatie in de Gemeente’. ‘We blijken er nog slechter voor te staan dan dat zij tot nu dachten? Volgens mij hebben ze dan al die tijd boter op hun hoofd gehad want iedereen wist toch al dat de afgelopen coalitie hun huishoudboekje niet zo goed op orde hadden?

We sluiten al jaren met verlies af en dus ook dit jaar weer’. ‘Mien, je hebt helemaal gelijk’ zei de vrouw die Truus genoemd werd, ‘dat tekort zal ook in de komende jaren nog wel blijven bestaan ben ik bang want als ze de afgelopen jaren het niet on- der controle hebben weten te krijgen dan zal dat in de toekomst ook wel niet gebeuren’. ‘Mmm, volgens het artikel’, sprak Mien, ‘ wil de VVD wel proberen dat nu goed in kaart te brengen en te kijken hoe ze weer een gezonde financiële situatie kunnen krijgen, door te be- zuinigen op andere zaken.’ Nu probeerde Drechtje zich in het gesprek te mengen.

‘Dat lijkt mij logisch, maar op welke zaken willen ze dan bezuinigen?’ sprak zei voorzichtig.
‘Dat weten ze nog niet’, zei de eerste vrouw. ‘Maar...’ sprak Truus, ‘ze roepen toch al een tijdje dat er bezuinigd moet worden om naast de tegenvallers ook de extra kosten voor een vierde wet- houder te kunnen betalen? Dus het geld zal toch ergens vandaan moeten komen ...’. Mien antwoordde zonder ook maar even Truus haar zin af te laten maken. ‘Waarschijnlijk weer bij de burger. Of, zoals de geruchten nu gaan, door minder geld uit te geven aan monumentenbeleid en onderhoud, ondanks eerder gedane toezeggingen, of aan groenvoorzieningen en onderhoud, etc.’ ‘Dat kan toch niet’ sprak Truus. ‘Eind vorig jaar heeft de toenmalige wethouder financiën ons toch verteld dat de kosten voor de burger eenmalig verhoogd werden om zo de extra kosten voor o.a. de Nieuwe Kern te betalen, maar dat daarna het geld toch echt weer, in welke vorm dan ook, naar de burger terug zou komen?

‘Nou ben benieuwd met welke voorstellen ze aan zullen komen’, sprak Mien. ‘Het blijft trouwens verdacht, ook bij de andere wethouders, stil hierover. Ik ben dan ook bang dat het een hele hete politieke winter gaat worden... Ik hou mijn hart vast...’ En met die woorden liepen beide dames weer weg. Drechtje bezorgd achter latend.

Wat gaat goed?

Banken en hekjes
Na lang wachten zijn afgelopen week 3 nieuwe banken bij de jeu de boules baan neergezet. In overleg met de gebruikers zijn de banken zo neergezet dat iedereen bij elkaar kan zitten in plaats van verdeeld tussen voor en tegenstander. Namens de gebruikers dank aan de ambtenaren die dit mogelijk maakten. Ook in het Venserpark is een oplossing gekomen voor het brommers en fietsverkeer over het voetpad. Aan het begin van de Slinger en het voetpad is een hek neergezet om aan te geven dat je af moet stappen omdat het een voetpad is. Fijn dat er na ruim 9 maanden toch gehoor is gegeven aan de gevaarlijke situatie voor de wandelaars in het park. Alleen jammer dat het hek nu zo geplaatst is dat de Pizzabezorgers met hun brommers on- gestoord nog steeds met 20 km per uur door kunnen rijden. De gevaarlijke situatie is nog niet verbeterd. Wellicht wordt dit hersteld gelijk met de herstructurering van de Slinger.

De Slinger
Het fietspad en het aanverwante groen van de Slinger krijgt een grote opknapbeurt. Op 10 juli tussen 19.00 en 20.30 wordt er een inloopavond georganiseerd in het Dorpshuis over de nieuwe inrichting van het voet- en (brom)fietspad De Slinger. Het gaat om het deel vanaf de gemeentegrens met Diemen tot en met de Lunaweg. U bent welkom in het Dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht om het ontwerp te bekijken en vragen te stellen. Het ontwerp is samen met Stichting Vrienden van Duivendrecht en de werkgroep van de Stichting Coherente tot stand gekomen. Gemeente begint goede stappen te zetten met het op tijd betrekken van de inwoners.

Compensatiegroen Zonnehof
Wie heeft het niet gezien? De kaalslag in de Zonnehof voor de nieuwbouw scholen en woningen. Met zoveel nieuw steen, is er te weinig ruimte de gekapte bomen fysiek terug te plaatsen. Wel is er ‘compensatiegroengeld’, want elke gekapte boom vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Zonnehof inwoners worden actief door de gemeente betrokken bij de beste- ding van deze middelen en hoe het Zonnehof weer een park gaat worden.
Een van de keuzes was het geld binnen- of buiten de Zonnehof flats uit te geven. Unaniem was de keuze dat binnen het Zonnehof gebied te doen. Zo komt er een extra beeldbepalende grote(re) boom voor Saturnus. Ook is gekozen voor de aanleg van een natuurlijke oever bij de Satelietbaan/Begoniastraat.

Gemeente heeft vervolgens offertes aangevraagd bij twee ontwerpbureau’s en met een meerderheid van stemmen is dezelfde ontwerper als van het opknappen Dorpsplein uit de bus gekomen. Nu moeten we met elkaar om de tafel. Het is even puzzelen met agenda’s of dat nog voor de zomer lukt, anders wordt dat na de zomervakanties.

Agenda inloopavonden
- De Slinger: 10 juli v.a. 19:00 Dorpshuis.

- Kloosterstraat: 12 juli v.a. 19:00 uur Dorpshuis.
De herinrichting van de Kloosterstraat had een valse start, want niemand in de straat wist welke bewoners door de gemeente bij de eerste idee- ën betrokken waren. Verhinderd? Geef Drechtje informatie op de mail: redactiedrechtje@yahoo.com, dan nemen wij dat mee richting gemeente.Wat kan veel beter?

Horen, zien en zwijgen?
De nasleep van de verkiezingen houdt de ge- moederen in het Dorp al geruime tijd bezig. De ‘talk-of-the-town’, is de wel erg stille houding van de politieke partij in kwestie. Geen persbericht, geen ingezonden brief. Niets van dat al. Iemand deed een plas en alles bleef verder zo het was. Drechtje sluit zich daarbij aan en zet zich, zoals altijd met grote en inhoudelijk juiste betrokken- heid in voor een goede ruimtelijke ordening van het grondgebied Duivendrecht.

Ingezonden mail uit de KloosterstraatSinds twee jaar vechten wij tegen de geluidsoverlast van club DNA op het Amstel Business Park

Club DNA ligt op het grondgebied van de gemeente Amsterdam en doet niets met de klachten (meer dan 300). Via de app ‘verbeter uw buurt’ zijn alle klachten recent als afgehandeld gezet, zonder inhoudelijk afhandeling of communicatie. Zou u buurtbewoners er op willen attenderen dat het belangrijk is om klachten in te blijven dienen via telefoon 14020 (ook in avond en nacht) of via de app ‘verbeter uw buurt’ of allebei? Met name bewoners van Michaëlplein en het Zorgtehuis worden opgeroepen dit te doen omdat die hoogst waarschijnlijk binnen het 100 of 200 meter goede buurbe- leid vallen. Ook over het wekelijkse vuurwerk horen we veel klachten op straat, maar dien ze ook officieel in. 

Klachten kunnen ook gemaild naar de wijkagent pieter.velthuizen@politie.nl

Er is een bestuursjurist ingeschakeld om deze zaak eens te bekijken. Club DNA heeft aan de gemeente Amsterdam ver- teld dat zij een restaurant worden, de huidige vergunning voor elke dag feesten tot 05:00 en 06:00 in de ochtend blijft gehandhaafd. Volgens de club komt er een naamswijziging én een dakterras. Er zijn al voortekenen van de verbouwing waargenomen. Navraag bij gemeente Amsterdam oost (afdeling vergunningverlening) heeft geleerd dat er geen om- gevingsvergunning en geen bouwvergunning is aangevraagd voor het dakterras en dat bij het verlenen van de hore- cavergunning de afdeling destijds verkeerd is ingelicht door afdeling handhaving Amsterdam oost (die geluid en ande- re overlast komen controleren in de nacht mocht Amsterdam centrum capaciteit over hebben). Er is gezegd dat er maar één klacht is ingediend. Gezien ons eerder ingeleverde buurtrapport uit 2016 met ca. 180 handtekeningen en de app ‘verbeter uw buurt’ met 300 klachten, loopt het aantal nogal uiteen... De Kamer van Koophandel weet ook niks van een wijziging. Het kan zijn dat de restaurant/lunchroom functie wordt misbruikt voor vergunningverlening, iets dat al eerder gebeurde toen de lunchroom af en toe zaalhuur voor verjaardagsfeesten wilde zijn en daarop de zwaarste ca- tegorie horecavergunning werd verleend.

Er wordt gefluisterd dat gemeente Amsterdam van Amstel business park een heel horecagebied wil maken met bijko- mende overlast, daarom is het belangrijk om de vergunning van club DNA te blijven bevechten en klachten te blijven indienen.

Advies van Drechtje:

Belangrijk is deze geluidsoverlast ook politiek onder de aandacht te brengen, nu na twee jaar vechten ‘tegen de bierkaai’ het ambtelijke traject niet goed werkt. Het beste is te beginnen in de gemeente Ouder- Amstel en daarna door naar Amsterdam.
• Op dinsdag 3 juli 2018 houden de wethouders spreekuur in het gemeentehuis, ingang Dorpshuis, Ouderkerk aan de Amstel van 17:00-18:00 uur. Verzoek onze wethouders om namens de Duivendrechtse bewoners met Amsterdam contact op te nemen om de overlast van club DNA een halt toe te roepen. 

• Op donderdag 27 september 2018 inspreken bij de raadscommissie ruimte. Een dag van te voren per mail aanmel- den bij raad@ouder-amstel.nl
• Omdat 27 september 2018 best ver vooruit is en de overlast super vervelend, kan via de raadsgriffier een brief/mail worden gestuurd met verzoek die met het postoverzicht aan alle raadsleden en fractieassistenten te versturen. En de raadsleden op te roepen dit bij het college aan te kaarten. Zelfde adres: raad@ouder-amstel.nl
• Daarna inspreken bij bestuurscommissievergaderingen Amsterdam stadsdeel Oost, voor informatie zie https:// www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsdelen/stadsdeeloost/meedenken/inspreken-oost/
• Als er nog steeds geen bevredigend resultaat is, dan kan bij een raadscommissie van de gemeente Amsterdam worden ingesproken. Voor meer informatie: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/gemeenteraad/werkt- raad/invloed-uitoefenen/ 


Het team van de Stichting Vrienden van Duivendrecht denkt en leest graag mee met (inspreek) teksten en adviseert over de te doorlopen procedure. Bel met 020-699 2574 of neem een kijkje op vriendenvanduivendrecht.nl 


Voor de nieuwsbrief versie https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180630_Drechtje_spreekt_Wie_zal_dat_betalen_zoete_lieve_.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt...hele nare droom onbereikbaar Duivendrecht

Drechtje had slecht geslapen en naar gedroomd. Dit was niet de schuld van de warmte of van ziekte. Niets daarvan: Drechtje had gepiekerd over geplande uitbreidingen van de bedrijven en woningen rondom de dorpskern van Duivendrecht.

Nee het gaat dit keer niet over ‘De nieuwe Kern’ of het ‘Amstel Business Park’. Deze twee locaties met ontwikkelingen zullen in de komende jaren wel regelmatig in het nieuws komen, net zo als de geplande transformatie van het kantoorgebied ‘Entrada’. Maar deze drie ontwikkelingen zijn nog niet goed genoeg geconcretiseerd en op deze ontwikkelingen kan nog een beetje bijgestuurd worden.

Opeens schoot het Drechtje te binnen waarover zij zo had gepiekerd. Het ging niet over de nabije toekomst maar ontwikkelingen die reeds in gang zijn gezet en waarvan de gevolgen nu steeds duidelijker gaan worden.
Schuin tegenover de Makro wordt op dit moment een pakket sorteercentrum gebouwd voor PostNL. Als u langs de Spaklerweg, welke overgaat in de Holterbergweg, fietst of rijdt ziet u toch wel een ruim opgezette hal verrijzen.
De gemeente moest wel toestemming geven voor de bouw omdat de grond eigendom was van de Nederlandse Spoorwegen en dat deze ontwikkeling in het bestemmingsplan paste. Voor het functioneren van het sorteercentrum moeten eerst pakketten gebracht worden, daarna vindt sortering plaats en weer even later moeten deze pakketten opnieuw vervoerd worden naar hun definitieve eindbestemming!
Dus het gaat hier over zowel de aanvoer als de afvoer van goederenstromen. Dus twee bewegingen. Dit zal misschien met wat aanpassingen van de infrastructuur wel mogelijk zijn, maar peinsde Drechtje, er komt toch ook bij het station van Duivendrecht een groot busstation met 10 perrons voor Flixbus, Eurolines en andere busvervoerders.
Drechtje hoorde dat er tenminste om de 7 minuten bussen weg rijden en aankomen. Dat betekent meer dan 100 busbewegingen op één dag en dat moet allemaal over de Holterbergweg richting de A2 want dat maakte de locatie van het station Duivendrecht zo interessant.

Op het station Duivendrecht zal een toename van het aantal reizigers een positieve uitwerking hebben. Mogelijk worden een aantal treinverbindingen die in Duivendrecht zijn afgebouwd weer in ere hersteld. Verwacht wordt dat de bus- reizigers per spoor en metro naar het busstation komen. Dat is dan wel oké!

Drechtje vroeg zich verder ook af of er wel rekening gehouden was met het verkeer dat de Makro, Sligro en Hanos met zich meebrengen. Op belangrijke ‘feest’ dagen staan op de Holterbergweg lange files van het winkelend publiek.

En ‘last but not least’, heel veel nieuwe vervoersbewegingen met ‘vieze’ voertuigen, want onze gemeente heeft nog steeds geen milieuzone ingevoerd. Terwijl om ons heen Schiphol al met elektrische bussen rijdt en in Amsterdam ook steeds meer voertuigen emissieloos worden…

Gezien het bovenstaande vindt Drechtje dat de infrastructuur aangepast moeten worden en zeker zullen een aantal handhavers ingezet moeten worden om de doorstroming van het verkeer te begeleiden en het mogelijke sluipverkeer via de busbaan tegen te gaan.

Ook wordt het tijd dat de gemeente vaart gaat maken met het invoeren van een milieuzone in Duivendrecht.
U kunt van Drechtje verwachten dat zij de ontwikkelingen met gepaste argwaan zal volgen!

Wat gaat goed?:

Kennismaking bestuur Stichting Vrienden van Duivendrecht met wethouder Axel Boomgaars

Een goed initiatief van de nieuwe wethouder Boomgaars om met het bestuur van de Stichting Vrienden van Duivendrecht (en leden van de Werkgroep Ruimtelijke Ordening van Coherente) kennis te maken.
Het gesprek met de Stichting is komende donderdag 12 juli. Heeft u prangende punten? Laat ze ons weten ‘op straat’ of op het Dorpsplein a.s. zaterdag 30 juni van 11:00-12:00 uur of via de mail redactiedrechtje@yahoo.com.

Wat kan veel beter?

Lichtterreur bij de Kloosterstraat

Lichtterreur, zelfs in de korte juni nachten, van de reclamezuil nabij de Kloosterstraat.
Ook het zomergroen van de bomen biedt geen soelaas. De reclame wordt met felle kleuren als in een disco de nacht rondgeslingerd. Zo fel dat het tot in de Molenwijk zichtbaar is. Volgens deskundigen staat die zuil op Amsterdams grondgebied en kan ons gemeentebestuur er weinig aan doen. Toch is het wenselijk dat er geklaagd wordt bij de beheerders van deze ergerniswekkende lichtbak.
In deze tijd van milieubewust en duurzaamheid moet het toch duidelijk zijn dat zo'n horizonvervuiler niet kan.

Verkeer- en parkeeroverlast Kloosterstraat

In de Kloosterstraat is het al vaak erg vol met langparkeerders die nog profiteren van de blauwloze zone. Die irritatie wordt verdubbeld door de los-en laadplaats van de pakketverstuurwinkel, vlakbij de Rijksstraatweg. Regelmatig ernstige verkeershinder.
Meldingen te over naar de gemeente. Waar blijven de BOA’s om dit eens aan te pakken? Van bevoegde zijde is verzekerd dat er geen vergunning is noch dat die er ooit komt. Daar houden de inwoners de gemeente aan net als de plannen over 1-richting-verkeer en blauwe zone in de Kloosterstraat.

Openheid van zaken verkiezingen

Het riekt aan alle kanten… op straat wordt al gesproken over censuur, want in ons dorpskrantje: het Weekblad van Ouder-Amstel staat niets over de aangifte inzake verkiezingsfraude die de mevrouw van Ouder-Amstel Anders met een paar inwoners onlangs deed. Rara hoe kan dat nou?
De Telegraaf wijdt er een artikel aan en het staat op de site van Noord-Hollands Nieuws. Donderdagavond verklaarde de burgemeester desgevraagd dat het WOB-verzoek vanwege de kieswet en andere juridische obstakels niet wordt toegekend. Echter een aangifte is een ander ding en het is van belang dat onze inwoners, nu onwetend en geïrriteerd door de nasleep van deze verkiezingen, goed geïnformeerd worden.

Dat wil je toch niet als bestuur van deze gemeente, je wilt toch dat geen enkele verdenking mogelijk is, want dat is wat de burgemeester ook probeerde duidelijk te maken: er is niets onbetamelijks!

Dus waarom niet informatie in het Weekblad en een onafhankelijk onderzoek, met alle betrokkenen om de gehele gang van zaken nog eens een zorgvuldig(er) onderzoeken. Waar is de gemeente bang voor vragen de kiezers van 21 maart zich af?

Voor de nieuwsbriefversie https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180616_Drechtje_spreekt_Een_hele_nare_droom_over_een_niet_meer_bereikbaar_Duivendrecht_.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt … inspraak voorkomt uitspraak

‘Inspraak voorkomt uitspraak’, riep een jongedame stappend uit de SelectivE kapsalon vlakbij Drechtje. 

Nieuwsgierig bleven voorbijgangers staan, eager naar de toelichting op deze quote. ‘Kijk, dat zie je telkens. Wij mochten input aanleveren voor de coalitiepartijen en let op wat ze ermee doen. De kersverse Coalitie juicht over zoveel reacties maar… ze keek haar toehoorders fel aan: ‘ze zeggen vervolgens: nemen we mee in ons beleid, we streven naar, we passen het in … 

Vaag geklets dus.
Neem nou de Kloosterstraat, moet gerestyled. Wordt iedereen, nou ja selectief dan want de Stichting Vrienden van Duivendrecht bijvoorbeeld niet, uitgenodigd voor inspraak … maar er wordt geloot! Zogenaamd veel te veel inwoners die betrokken en enthousiast mee willen denken.
‘Oh, hoe ging die loting dan? En welke inwoners uit de Kloosterstraat zijn geselecteerd?’
‘Dat zeggen ze niet bij de gemeente, maar als troost komt er een inloopavond.’ 

En… vervolgens hoor je niets meer. 

Betrokken bewoners die namens de vele belangstellenden in de Kloosterstraat bellen en mailen regelmatig. Het antwoord hierop komt er op neer dat er wel ideeën zijn van de ingelote inwoners maar dat het eerst naar het College moet. Eind mei is er een inloopavond gepland.’ 
Hier werd ze onderbroken door een meneer die vanwege het miezerige weer een pet diep over de oren getrokken had. ‘Juni nu en nog steeds geen inloopavond Kloosterstraat, of College-Agenda, geen eensgezindheid in bestuur. Dat stagneert lekker.’ 

De stralend gekapte jongedame merkte nog op: ‘Kennelijk op 6 en/of 12 juni wordt er iets besloten over de Kloosterstraat door het College en dan let op! de inloopavond op z’n vroegst tegen midden juli.
‘Ja ja ‘, mompelde men: ‘bijna zomervakantie, wie kan en komt er dan nog? Dat trucje… herkenbaar.’
Nu mengde zich een atletisch uitziende mevrouw in ’t gesprek: ‘Weet je,’ riep ze uit, ‘alles hangt samen met dat DUOplus, dat uitvoeringsorgaan, dat samenwerkingsverband met Uithoorn en Diemen. Kost ons alleen maar geld en loopt voor geen meter. Er wordt zelfs serieus gezegd dat Ouder-Amstel zichzelf weggegeven heeft aan Uithoorn. En wat weet zo’n Uithoornse ambtenaar nou van de Kloosterstraat? Laatst belde ik met het Gemeentehuis en de telefoniste wist niet eens dat er een straat met die naam in onze gemeente is. Nou vraag ik u?’
Hoofdschuddend liep men groetend naar elkaar weg van het Duivendrechtse Dorpsplein.

Duivendrechts Beeld
Af en toe krijgt de redactie een ‘pareltje’ van een inwoner uit ons dorp toegestuurd, wat niet in de bestaande rubrieken is onder te brengen. Dat ‘pareltje’ is wel zo mooi of leuk dat we het graag met alle inwoners uit ons dorp willen delen. Daarom vanaf nu (periodiek?) een nieuwe rubriek (en tab op de website): Duivendrechts Beeld.
Heeft u ook een ‘pareltje’ wat u wilt delen of waarvan u uw mede dorpsgenoten op de hoogte wilt stellen, stuur het naar de redactie van Drechtje, e-mail: redactiedrechtje@yahoo.com

Duivendrecht vanuit een bijzondere invalshoek
Chris Sandriman (14), die het leuk vindt om filmpjes met een camera en drone te maken. Het is een heel mooi en prachtig filmpje (feb. '18) dat weergeeft hoe mooi ons dorp toch is. Het filmpje is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=9Amo0qttAzc

Dorpshuis in de huiskleuren 
En deze kent u ook nog wel! Samen maken wij het Dorpshuis. Creatief ontwerp van Rob Brandon van oktober 2015(!) voor het opknappen van de slechte kant van het Dorpshuis. 
Zo’n prachtig pareltje (van en voor inwoners): http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Dorpshart/151012_Samen_maken_wij_het_Dorpshuis_Voorstel_opknappen_slechte_kant_Dorpshuis.pdf. De Stichting is er daarom mee naar de gemeente gegaan. Wat blijkt? In 2017 is er geld! Echter uitvoeringsorganisatie DUO+ voert het maar niet uit. Binnenkort hebben bestuursleden van de Stichting een afspraak met de nieuwe wethouder. Wordt vervolgd!

Wat gaat goed?:


Groenoverleg mislukte knotwilgen

U herinnert het zich vast nog wel. En anders zijn de gedeeltelijk mislukt geknotte wilgen niet te missen bij het Venserpark en de Satellietbaan. Afgelopen week kwamen inwoners, vertegenwoordigers van de Stichting Vrienden van Duivendrecht, werkgroep Ruimtelijke Ordening van Coherente en de gemeente bijeen om te bespreken hoe verder. De stammenrij bij de Satellietbaan heeft de brute knotactie redelijk ‘overleefd’. Er wordt één knotwilg vervangen, namelijk die bij de loopbrug. De stammenrij bij het Venserpark is een ander verhaal en zal nooit meer mooi worden. De stukken stam waar nu geen takken op zijn gegroeid, zullen volledig wegrotten. Ofwel er staan over een paar jaar holle of half verminkte knotwilgen. Hoe zeer het de aanwezigen ook aan hun groene hart ging, is in consensus aan de wethouder en vertegenwoordiger van de gemeente voorgesteld de hele rij stammen te vervangen voor nieuwe knotwilgen. Om de bomen meer tot hun oorspronkelijke ‘knotwilg recht’ te laten komen, zullen de nieuwe bomen dichter bij het water wordt geplaatst. Vanwege z’n karakteristieke groei, blijft één knotwilg wel staan, namelijk aan andere kant van het bruggetje/bij bankje dan de stammenrij. Nog wel even geduld, vanwege plantseizoen, is uitvoering komend najaar. Snuffelen, loungen en chillen

Vorige week een gezellige snuffelmarkt die voor de levendigheid en sfeer zorgde op het Dorpsplein. Een mooi initiatief vanuit onze fleurige bloemenshop. Het is nog maar het begin want verwachting is, dat een volgende keer meer kramen komen. Inmiddels is er een schitterend terras bij Jan en Jan. Heel comfortabel en een sieraad voor het Dorpsplein. Lekker om te loungen en te chillen. Deze zaterdagavond feestelijk in gebruik genomen met een wijnproeverij en een bbq.


Wat kan veel beter?

Onderhoud van het Dorpshuis en Dorpsplein

Het Dorpshuis: al een paar weken een armoedige plank in plaats van mooi gekleurd glas bij het kantoortje van het beheer. Vroeger werd zoiets dezelfde week nog gerepareerd. Ligt vast aan dat DUOplus, wordt alom gezegd, net als het feit dat nog steeds het oudste gedeelte van het Dorpshuis niet geschilderd is in de huiskleuren, terwijl het geld al bijna een jaar klaar ligt.
Ook wordt er geen onderhoud gepleegd, ook niet als je herhaaldelijk belt of mailt/appt naar het Gemeentehuis. Dat is bijvoorbeeld goed te zien op het Dorpsplein. De eens zo fraaie perkjes zijn nu een woestenij met veel onkruid. Daar waar vorig jaar brand was is het nog steeds een ravage. Schoonvegen ook nog nooit van gehoord. Het zwerfvuil is een dagelijkse ergernis.

Groenonderhoud


Het groenonderhoud is onnavolgbaar voor gewone inwoners. Er is sinds begin dit jaar een Groenbeheerplan, maar dat lijkt op een succesje na, een papieren tijger. Eerst wordt er maar op los gekapt, lelijk en ondeskundig. Grote afgeplatte boomstammen staan her en der en er komen nieuwe loten uit. Lijkt niet op een boom maar een mismaakt kunstwerk. Het Venserpark heeft een snoeibeurt nodig langs het fietspad en bij de kinderspeel/sportplaats: allemaal overwoekerende wildgroei. Maaien gebeurt niet regelmatig en dan staat het gras wel tot 30 cm hoog. Ook in het Weitjespark staat het riet weer menshoog. Echt iets voor die nieuwe wethouder van Groen Links om dit beter te doen!

Voor de nieuwsbrief versie:
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180602%20Drechtje%20spreekt%20inspraak%20voorkomt%20uitspraak%20+%20BEELD.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt … Over verloren verkiezingen, vlaggen, (g)e

Het was zonnig en warm en Drechtje keek over ’t Dorpsplein. Verderop stond een groepje inwoners met elkaar te praten. Heftig gebarend naar elkaar, boodschappentassen op de grond. Drechtje liep er naar toe en een man stak van wal.

‘Ik was deze week bij de speciale Raadsvergadering vanwege de aanbieding van het coalitieakkoord en de installatie van de wethouders, altijd een feestelijk moment. Maar het moet toch van mijn hart, wat vind jij hier nu van? Vanaf nu hebben we vier wethouders. Volgens de coalitie nodig vanwege de hoge werkdruk. Daar kan ik mij wel wat bij voorstellen, maar dit betekent wel een forse overschrijding van de begroting. Waar het geld vandaan moet komen, weten de coalitiepartijen nog niet. Iedere wethouder moet opnieuw kijken waar bezuinigd kan worden. Nou, ik kan je wel vertellen dat ik weet waar het geld uiteindelijk vandaan komt. Natuurlijk bij de inwoners van Ouder-Amstel. Eind van het jaar krijg je weer te horen dat de gemeentelijke lasten omhoog gaan omdat er zulke grote projecten zijn en wethouders nergens geld hebben kunnen vinden om de extra wethouderspost te betalen. 
Ik las gisteren hierover een prachtig stukje, recht uit het hart gegrepen op de site van het Weekblad: (https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180519_Drechtje_spreekt_Over_verloren_verkiezingen_vlaggen_een_verfbeurt_en_nieuwsflitsen_.pdf').

Dus de ooit beloofde verfbeurt van het Dorpshuis aan de buitenkant, kunnen we nu wel helemaal vergeten… Tja, Drechtje heeft haar eigen gedachten hierover, maar hield nog even wijselijk haar mond. Een vrouw met donker haar nam het over: ‘trouwens, wel gek dat er in deze coalitie geen enkele wethouder uit Duivendrecht zit, terwijl hier de komende vier jaar het meeste gaat gebeuren en veranderen. Hoe kunnen ze nu weten wat hier leeft binnen onze gemeenschap?

Een schriftelijke enquête of af- en-toe een wethoudersinloop in het Dorpshuis is misschien een goede gedachte. Maar of de informatie beklijft, onderweg tussen Duivendrecht en het Gemeentehuis, is maar de vraag. Wanneer ik naar de coalitiepartijen kijk, krijg ik al snel een ivoren-Ouderkerk-torentjes gevoel. In de vorige coalitie zat ten minste nog een wethouder uit het dorp en die begreep wat er speelde binnen onze gemeenschap, en kon voor ons opkomen.’

De man: ‘Hier in de Zonnehof worden nieuwe woningen gebouwd en één wethouder woont nog buiten onze gemeente, dus misschien is dat nog een tip voor hem? 

Een derde dame mengde zich in het gesprek. ‘Allemaal terechte punten, maar wat mij zo opgevallen is afgelopen weken, en in de artikelen hierover in het Weekblad, is dat het lijkt of de landelijke partijen gewoon niet met de lokale partijen willen samenwerken in een coalitie. ‘Ze hebben even met elkaar gesproken en toen was het al meteen duidelijk. De grootste partij liet weten dat de landelijke partijen perfect op één lijn zaten. De lokale partijen werden buitengesloten, terwijl deze wel zetels hebben gewonnen. 
Ik krijg zo het gevoel dat de verkiezingen helemaal niet nodig waren, want het lijkt wel of de coalitie al beklonken was voordat de verkiezingen waren begonnen. En dat allemaal onder het mom dat de continuïteit van de coalitie bovenaan moest staan. Alsof dat ook niet samen met lokale partijen kan. Als je landelijk kijkt dan zie je bij vele gemeenten, dat landelijke partijen ’t moeilijk vinden om hun ‘macht’ af te staan aan de lokalen. Over het afbreken van de zuilen gesproken…’
Drechtje, op haar beurt: ‘Nou we mochten toch wel meepraten in een enquête, dus ik neem aan dat deze partijen best geïnteresseerd zijn in hoe wij erover denken.’

’Dat klopt,’ sprak de dame weer. ‘Misschien is dit een goed begin. We zullen zien, maar ik ben nog wat sceptisch, dat zul je begrijpen. Ik heb niet voor niets op een lokale partij gestemd en waar is mijn stem nu gebleven…?’

Een klein mannetje mengde zich in het gesprek. ‘Hebben jullie ook het stukje in het Parool gelezen over het coalitieakkoord? Moet je doen (https://s.parool.nl/w-a4598443/) doen. staat in dat wij als inwoners vooral moeten vrezen voor dit akkoord want voortaan moeten we meer gaan bewegen, minder gaan roken en ook wordt van ons inwoners een actieve rol verwacht in de vergroening van de gemeente. Ook dat de coalitie wil dat de Nederlandse vlag als element voor de saamhorigheid in de Raadszaal komt te hangen. Ik begrijp dit niet helemaal. Als het nu gaat om de vlag van Ouder-Amstel dan was het logisch, maar nu lijkt het er erg op dat de landelijke partijen, die hun zin niet kregen de vlag in de Tweede Kamer op te hangen, het nu maar in onze Raadszaal gaan proberen. Of… zitten de vier landelijke coalitie partijen toch niet zo op één lijn, als ze zeggen te doen?! 
Trouwens, er zijn momenten in het verleden geweest dat een vlag in de Raadszaal juist niet het teken van saamhorigheid betekende. Ik vind het dus nogal gevoelig liggen. Als het nu om een portret van de Koning ging, dat zou een veel beter gevoel van saamhorigheid geven, maar dat ontbreekt al jaren in onze Raadszaal. Haha, waar een coalitie zich al niet druk om maakt in hun akkoord!’ lachte hij.

‘Het wordt trouwens wel een probleem waar de vlag komt te staan. Het lijkt mij dat de wethouders, burgemeester en alle raadsleden de vlag moeten kunnen zien om elke keer aan ‘het gevoel van saamhorigheid te kunnen denken’, zoals D66 het zo mooi betoogde. Dat wordt dan wel erg lastig in de huidige opstelling. ‘Ai …’ dacht Drechtje, ‘ Ik zie de volgende niet-begrote kostenpost aankomen… de verbouwing van de Raadszaal.’
Drechtje draaide zich om en liep hoofdschuddend terug naar haar sokkel.

Wat gaat goed?

Overleg over herinrichting De Slinger


Samen met leden van de Stichting Vrienden van Duivendrecht en Werkgroep Ruimtelijke Ordening van Coherente was eind april overleg met de gemeente. Het was een open en plezierige bijeenkomst, mede dank zij de prima inbreng van de gemeente/DUO+. Wat zijn de plannen?

Gemeente had goed voorwerk gedaan en diverse zaken uitgezocht. Zo wordt er o.a. een verlichtingsplan opgesteld om de lichtmasten opnieuw in te delen en deze te voorzien van LED-armaturen. Het betegelde fietspad wordt vervangen met comfort vloerplaten (zie http://www.easypath.nl/). Fiets- en voetpad wordt vernieuwd met verkeersremmende maatregelen, er komen nieuwe lantarenpalen met led-verlichting en het groen wordt aangepakt. In het talud van de Van de Madeweg (bosplantsoen) is het plan om wat bomen uit te dunnen, zodat er meer ruimte komt voor andere bomen en struiken die nu in de verdrukking staan. Daarnaast is het idee om langs de huizenzijde en langs de flats nieuw en bloeiend groen te planten. Doel van iedereen aan tafel is om het landelijke karakter te verstreken. Als gemeente alles heeft uitgewerkt wordt een inloopavond georganiseerd om ook daar ideeën en suggesties van inwoners op te halen.


Wat kan veel beter?
Exploitatie van het Dorpshuis

De nieuwbouw van het Dorpshuis heeft tot gevolg dat de zaalcapaciteit fors is verminderd. Regelmatig krijgt de Stichting Vrienden van Duivendrecht berichten dat het niet mogelijk is op korte termijn een zaal te reserveren. Maar pas ruim twee maanden later. Dat is toch te gek! Temeer omdat het Dorpshuis op de gevraagde dag en tijd gesloten blijft. Ook als de gemeente zelf een vergadering in het Dorpshuis organiseert (en wel overleg Herinrichting De Slinger -> vergaderkamer 4) gaat het mis. 
Geen beheerder, geen sleutel, geen koffie/thee, wel harde muziek in de bar). Flexibel als alle leden van de werkgroep zijn, zelf tafels en stoelen uit de bar gehaald en in de voorruimte van de bibliotheek gezet, om toch nog redelijk ongestoord te kunnen overleggen. 
Dit is de zoveelste keer dat het bij de gemeente mis gaat bij iets organiseren in het Dorpshuis. Zelfs ambtenaren hebben er geen grip op. Hoe gaat de gemeente dit nu verbeteren? Wanneer worden de vele klachten van inwoners over beheer/exploitatie van het Dorpshuis nu serieus genomen en opgepakt door raadsleden?

Zonnehof krijg toch gasaansluitingen

Vorige keer schreven wij over de steun van de gehele gemeenteraad om de nieuwbouw in de Zonnehof zonder aardgas te ontwikkelen. 
Ondanks deze steun en het feit dat zowel bouwbedrijf De Nijs als de investeerder SAREF, er publicitair prat op gaan koplopers te zijn in duurzame ontwikkelingen en investeringen (daar zelfs prijzen voor ontvangen) blijkt de realiteit weerbarstiger. Ja eens, de woningen zijn in de basis energiezuinig: met goede isolatie van de woningschil, vloerverwarming en ventilatie met warmte terugwinning. Het koken gebeurt elektrisch op inductie, zodat bewoners dat straks niet meer hoeven te vervangen. Ook hebben alle gebouwen energie opwekking met zonnepanelen. Om te verwarmen komt er echter wél een gasmeter in de woningen en gasleidingen door alle gebouwen. 
Noch bij SAREF noch bij De Nijs zijn de financiële middelen aanwezig om de investering zonder aardgas te realiseren. Een gemiste kans want we weten dat de aardgasaansluiting er binnen niet al te lange tijd weer uit moet. 
Als Stichting begrijpen wij dat de fase waarin het project zich verkeerd, extra kosten niet eenzijdig bij de markt neergelegd kunnen worden. Echter de gemeente geeft ook niet thuis, want: het nieuwe college belooft ambitieus én zuinig te zijn, (https://s.parool.nl/w-a4598443/) in hun bericht in het Parool. Ofwel de energietransitie van de nieuwbouw Zonnehof wordt ‘ambitieus én zuinig’ doorgeschoven naar toekomstige bestuurders.

Voor de nieuwsbrief versie surf naar:
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180519_Drechtje_spreekt_Over_verloren_verkiezingen_vlaggen_een_verfbeurt_en_nieuwsflitsen_.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt ... slecht zittend democratisch jasje...

Het was niet de bedoeling in de vakantie, maar Drechtje had het vandaag zo druk rond haar sokkel, op de mail en aan de telefoon dat dit extra bericht uitgaat.

De commotie betreft het verzoek aan inwoners, gepubliceerd in het Weekblad van woensdag 2 mei jl., om uiterlijk zondag 6 mei feedback te geven op het concept coalitieprogramma. Het zou een raadsbreed gedragen akkoord zijn.

Raadsbreed: een goede gedachte vindt Drechtje want ca. 80% van de gemeentelijke verkiezingsprogramma’s komt overeen. Partijen willen investeren in groen, ruimte, onderhoud, een mooi dorpsplein, etc. Waarom dan nog langer discussiëren? Aan de slag! Niet dat politieke partijen dan maar opgeheven kunnen worden, juist in een raadsbreed programma kan iedere partij zijn eigen kleur houden. En bij elk onderwerp goed naar de inwoners luisteren en draagvlak zoeken. Wat betekent dat er sprake kan zijn van wisselende meerderheden bij de verschillende dossiers.

Echter! Volgens de huidige werkwijze in Nederland bij een raadsbreed akkoord is het meer dan gebruikelijk vanaf het begin zowel alle raadsleden als ook de inwoners te betrekken.

De werkwijze van Ouder-Amstel wijkt hier volledig vanaf. Inwoners krijgen slechts 4½ dag om te reageren. 
Is deze ‘4½ daagse’ de ruimte die de nieuwe coalitie de komende 4 jaar inwoners geeft om belangrijke zaken aan te vullen? 
De stoom over deze gang van zaken kwam ook bij de leden van de Stichting Vrienden van Duivendrecht uit de oren! 

Na bestudering van het concept coalitieprogramma is een zienswijze opgesteld aangezien voor Duivendrecht fundamentele zaken, zoals duurzaamheid, milieuzone, een vitaal Dorpshart Duivendrecht, een kloppend huishoudboekje, bewust? zeer vaag zijn gelaten.

Oproep: al is het super kort dag, lonkt het mooie weer; het is belangrijk de enquete in te vullen, zodat Duivendrecht de komende 4 jaar de aandacht krijgt, die het nodig heeft. Surf naar https://nl.surveymonkey.com/r/KBFDZ5V en vul in. Dank!

Voor de nieuwsbriefversie surf naar: https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180505_Drechtje_spreekt_Slecht_zittend_democratisch_jasje_.pdf

Voor de zienswijze surf naar: https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Plannen_zienswijzen/180506_Zienswijze_concept_coalitieakkoord_2018-2022_Ouder-Amstel.pdf

Ervaringen

Bekijk alle

Drechtje spreekt… door de zure appelen heen bijten.

Op het zonovergoten Dorpsplein wordt rondom Drechtje deze keer wel heel druk in twee, drie groepjes over en weer gepraat. Rond een statige heer buigen een paar mensen zich over een krantenartikeltje, dat hij in zijn hand houdt.

Het is een stukje uit NRC Next van 11 april jl., over de hertelling in onze gemeente. De meneer legt uit dat er de dag ná de verkiezingen nog een pakketje met 20 VVD-stemmen werd gevonden op het stembureau in het gemeentehuis, waardoor deze partij met een verschil van 4 stemmen ten opzichte van de verkiezingsuitslagavond van 21 maart, tóch nog de grootste partij werd in Ouder-Amstel. ‘Ik schrok me het apenzuur! Zoiets in onze gemeente, een pakketje dat tevoorschijn komt en dat zo’n frappant ander resultaat oplevert!’

Al het gedoe rond die telling in Ouder-Amstel is al weken en ook deze zaterdag het gesprek van de dag.
Op het bankje zitten een paar mensen met het weekblad van Ouder-Amstel voor zich en herlezen en bespreken het interview van 18 april op pagina 15, dat geschreven is naar aanleiding van het bewuste artikel in NRC. ‘Na hertelling kreeg 80 procent van de partijen een ander stemaantal dan voor de hertelling’ vult een jongeman aan. ’Ik heb begrepen dat het aantal raadszetels voor de lokale afdeling van de landelijke VVD in Ouder-Amstel en de lokale partij OAA door deze hertelling niét veranderd is. Allebei hebben ze drie zetels. ’ merkt een andere dame op. ‘Ja, de druiven kunnen zuur zijn!’, vult haar partner aan.
‘Maar weet je wat zo zuur als azijn is’ brengt een ernstig kijkende heer te berde ‘de grootste partij neemt het voortouw bij de coalitievorming en……. driemaal raden….de ingehuurde VVD-informateur vindt dat een coalitie met de landelijke partijen, die een afdeling in Ouder-Amstel of Amstelveen hebben, de meeste kans van slagen heeft. Dus VVD, GL, D66 en CDA. De lokale partijen, die winst boekten, zijn hiermee (voorlopig) opzij gezet. Het is wel héél bijzonder dat er achteraf een stapeltje VVD-stemmen op dook en de VVD daardoor met formeren mocht beginnen.’
‘En dan dat verhaal over die kluis’, schatert een mevrouw over het plein ‘ de stembiljetten moeten drie maanden achter slot en grendel blijven; daar zit mijn stemformulier ook bij. Als de kluis open en dicht kan, dan kan die kluis toch ook weer open? Wie heeft die sleutel of code? Wie fungeert als schatbewaarder?’
En zij biedt Drechtje eerbiedig haar zojuist gefabriceerde sneldicht aan:

In naam van Oranje doe open die kluis!
Er zijn vermoedens, er is iets niet pluis
Kiezers maken zich zorgen.
Stempassen en biljetten blijven verborgen.
Kom met gewenste helderheid.
Voor echte democratie wordt gepleit.
Ogenblikkelijk hertellen.
En eventuele fouten herstellen
een onafhankelijke commissie
krijgt vanaf NU de supervisie
Burgers willen geen schandalen.
maar hun gerechtigheid halen.

Een jong meisje dat voor de eerste keer gestemd heeft vraagt zich met een zuur gezicht af: ‘Wat is er met mijn stem gebeurd? Is die wel écht terecht gekomen bij de partij waar ik op gestemd heb?’
Ee oudere heer: ‘ Wij zullen binnenkort wel horen waarom het Wob verzoek van 23 maart 2018 van OAA niet gehonoreerd is; sterker nog het verzoek is afgewezen, volgens informatie in het weekblad. WAAROM? Als de instantie het verzoek daadwerkelijk op tijd, op 23 maart 2018 ontvangen heeft, dan mogen ze niet 6 dagen later de betreffende stukken ( het onderwerp van het Wob verzoek notabene ) voor drie maanden in een kluis deponeren, die vervolgens tot drie maanden na 29 maart dicht moet blijven. Ze zullen denken wat in het vat zit verzuurt niet!’
Die mevrouw van Ouder- Amstel Anders is heel ervaren, kent gelukkig de weg en kan vast heel goed het schip met de zure appelen navigeren.

Wat gaat goed?

ZEN
Na het contact door de Stichting Vrienden van Duivendrecht over #VANGASLOS in de nieuwbouw in de Zonnehof, geeft Bouwbedrijf De Nijs afgelopen vrijdag aan meer tijd nodig te hebben voor een inhoudelijk reactie. Dat vinden wij een positieve ontwikkeling.
Want Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) in de Zonnehof is niet meer weg te denken als De Nijs met bouwen begint. Meer dan vijftig bouwbedrijven, projectontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers, waaronder Syntrus Achmea Real Estate & Finance (Syntrus Achmea) als opdrachtgever Nieuwbouw Zonnehof, zijn aangesloten bij het platform ZEN. ZEN deelnemers komen regelmatig bijeen om tijdens platform bijeenkomsten nieuwe ontwikkelingen en ervaringen uit te wisselen. In één van de platform themagroepen is recent gasloze nieuwbouw de orde geweest. Het ligt voor de hand dat De Nijs zich laat leiden door aanwijzingen van opdrachtgever Syntrus Achmea.
Ook is het prettig te weten dat in Cobouw van 13 april 2018 directeur Danielle de Nijs in een interview stelt: ‘Maar we weten wel dat we constant moeten blijven veranderen.’ en ‘Wij lopen voorop met duurzaamheid, ...’.
Daar bovenop komt de 19 april 2018 door de gemeenteraad van Ouder-Amstel unaniem aangenomen motie van Natuurlijk Belang #VANGASLOS Nieuwbouw Zonnehof Duivendrecht waarin het college verzocht wordt:
* In aansluiting op de oproep van de ministers Ollongren en Wiebes in overleg met De Nijs te treden en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de nieuwbouwlocatie Zonnehof alsnog aardgasvrij op te leveren, zonder de bouw van nieuwe woningen te vertragen en dit alles voor het zomerreces 2018 terug te koppelen aan de gemeenteraad;
* Vanaf heden voor alle lopende bouwprojecten de mogelijkheid te onderzoeken om deze (alsnog) aardgasloos aan te sluiten.
U zult begrijpen, de leden van de Stichting Vrienden van Duivendrecht volgen de ontwikkelingen op de voet.

Gemeentelijke monumenten aangewezen in Duivendrecht
Het Amstel Business Park, Entrada en De Nieuwe Kern, er wordt de komende jaren heel wat gebouwd in en om Amsterdam - Duivendrecht. Daardoor is de laatste jaren des te meer waardering gegroeid voor het behoud van het totale karakter van het oude lintdorp Duivendrecht. Na het eind 2017door de gemeenteraad vaststellen van beleid voor gemeentelijke monumenten, zijn in maart 2018 door het College de beide kerkgebouwen gelegen aan de Rijksstraatweg, de pastorie van de Sint Urbanus, het gebouw van d ’Oude School en het vroegere schoolmeesterhuis aangewezen als gemeentelijk monument. Ook boerderij ‘Mijn Genoegen’, met die mooie oprijlaan, heeft nu de status van gemeentelijk monument.
De Rijksstraatweg is een allee, een mall van een kilometer lang, waar alle architectuur van de 20e eeuw te bewonderen is. Over de geschiedenis van de Rijksstraatweg ziet en hoort u van alles, als u de presentatie in de OBA bezoekt (klik hier).
Er gaan steeds meer stemmen op om de Rijksstraatweg - om haar gevarieerde twintigste – eeuwse bouwstijlen - als geheel ook aan te wijzen als een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Wij houden u op de hoogte!

Wat kan veeel beter?

Boom gekapt in broedseizoen!
Niet te geloven! Op 18 april bij ’t Reijgersbosch,weer 'n boom, midden in het broedseizoen onderuit geshoveld. Zijn wij nou gek?! Wij hebben ook geen ‘kapvergunning’ voorbij zien komen. Maar ja, shovel is natuurlijk weer wat anders dan de kettingzaag… Gemeente reageert (nog) niet op onze vragen wat hier aan de hand is. Maar we houden vol!

Voor de nieuwsbriefversie surf naar:
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180421%20Drechtje%20spreekt%20Door%20de%20zure%20appelen%20heen%20bijten.pdf

Verslag

Bekijk alle

Drechtje spreekt… #VANGASLOS nieuwbouw in de Zonnehof!

De start van de bouw van 129 woningen in het Zonnehof zal binnenkort ‘gevierd’ worden met de traditionele eerste paal. Vroeger ging dat gepaard met geknal van vuurwerk. Dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk en daar is men in de bouw dan ook mee gestopt.

Met het oog op die eerste paal is het opmerkelijk dat op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen de huurders van Eigen Haard wonend in de Zonnehof een nieuwsbrief ‘De Zonnehof’ van maart 2018 ontvangen. Onder het kopje ‘Nieuwbouw van De Nijs naast de school’ wordt medegedeeld dat de start van de bouw waarschijnlijk pas na de bouwvak 2018 aanvangt.
Maar Drechtje, er veranderen meer dingen in de bouw. Een belangrijke aanpassing van het Bouwbesluit per 1 juli 2018 en een wijziging van de Gaswet maken, dat nieuwbouw woningen niet langer verplicht worden aangesloten op het aardgasnet.

Meerdere inwoners van Duivendrecht vinden dat de ministers Ollongren en Wiebes de uitwerking daarvan goed doen. In hun brief van 3 april jl. aan de colleges van burgemeesters en wethouders inzake 'aardgasvrije wijken' doen zij de oproep:
‘Graag roepen wij uw college op om in overleg met betrokken partijen te bezien wat de mogelijkheden zijn om deze nieuwbouwlocaties alsnog aardgasvrij op te leveren, zonder de bouw van nieuwe woningen te vertragen. Hiermee kunt u voorkomen dat woningen, als ze eenmaal zijn gerealiseerd, in de toekomst alsnog tegen hoge kosten van het aardgas af moeten worden gehaald.’

En, daarop vooruitlopend hebben op 1 februari jl. alle deelnemers van de Metropoolregio Amsterdam (een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam) de Intentieovereenkomst Aardgasvrije Nieuwbouw Metropoolregio Amsterdam ondertekend:
‘Daartoe ondertekenen de gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam deze intentieovereenkomst om vanaf 1 februari 2018 alle nieuwbouwprojecten aardgasvrij te realiseren.’

Aanvullende informatie en diensten van de gemeente aan inwoners van de flats Saturnus en Jupiter mag nu zeker niet achterwege blijven.

Want: de reeds afgegeven volledige bouwvergunning voor nieuwbouw aan bouwbedrijf De Nijs gaat voor de gemeente toch niet fungeren als een schaamlap? Er wacht inwoners toch een bouwput en enkele jaren van bouwwerkzaamheden? Of is er soms een gemeentelijke opstelling met niets doen alsof sprake is van een gepasseerd station?

Drechtje, wil jij eens bij de gemeente langsgaan en een en ander aan de orde stellen?

Ook onze nieuwe volksvertegenwoordigers moeten toch in staat zijn het college en De Nijs zien te bewegen om de woningen in het Zonnehof gasvrij te bouwen?

De Nijs is een top familiebedrijf en beroept zich er op een groot verantwoordelijkheidsbesef te hebben. Zaken als veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid – bedrijfsauto’s van De Nijs rijden op elektriciteit – staan hoog in het vaandel. En als de woningen in het Zonnehof in 2020 worden opgeleverd, moet binnen 10 jaar de verwarmingsinstallatie vervangen worden. Verloochent Bouwbedrijf De Nijs niet, net als de gemeente lijkt te gaan doen, daarmee zijn eigen overtuiging?
Wist je trouwens, Drechtje, dat Bouwbedrijf De Nijs zich committeert aan de 5 pijlers van Bewuste Bouwers en daarvoor ook nog een certificaat op 1 juni 2018 krijgt uitgereikt?

De 5 pijlers hebben betrekking op milieu, omgeving, veiligheid, verzorgde bouwlocatie en vakmensen. Dat geeft vertrouwen op welke wijze bouwbedrijf De Nijs de werkzaamheden gaat uitvoeren. Dit wordt verder ondersteunt daar Bouwbedrijf De Nijs de gedragscode van Bewuste Bouwers op het project Nieuwbouw Zonnehof toepast. 
Bouwbedrijf De Nijs werkt dus milieubewust. Er is beleid voor afvalmanagement en energiebesparing.
Binnen het project Nieuwbouw Zonnehof is bouwbedrijf De Nijs zich bewust van de impact op het milieu en neemt maatregelen om de impact te verkleinen. Het bouwbedrijf faciliteert het project om op een duurzame wijze de werkzaamheden uit te voeren.

Drechtje, zoals je van vele Duivendrechters weet, is niet alleen het HOE maar ook het WAT er gebouwd wordt belangrijk: ofwel het op een duurzame en toekomstbestendige wijze ontwerpen en bouwen van het Project Nieuwbouw Zonnehof.

Maar wat houdt dat in?

Het zou sowieso bijzonder gewaardeerd worden als Bouwbedrijf De Nijs voordat de bouw start een brief aan inwoners van Saturnus, Jupiter en Duivendrecht stuurt om haar zo hooglijk gewaardeerd milieubewuste en duurzame bouwen op het bouwvlak Zonnehof toe te lichten. Aanleiding daartoe is de op donderdag 29 maart van Minister Wiebes vernomen en heuglijke aankondiging van het vervroegde einde van de fossiele gaswinning in Groningen. De gaswinning zal namelijk uiterlijk in 2030 tot nul zijn gereduceerd.

Nou ja, Drechtje, wat betekent het als bouwbedrijf De Nijs nieuwbouw in de Zonnehof op de reeds afgesproken wijze met de gemeente realiseert? Krijgen de nieuwe inwoners van de Zonnehof energie aangeleverd zoals de afgelopen halve eeuw vanuit Groningen vanzelfsprekend was of gaan zij over op andere energie welke op de toekomst gericht is?
Bouwbedrijf De Nijs zal zich bewust zijn van het feit dat de termijn van afschrijvingen van materieel om te koken, te verwarmen etcetera veel meer dan 10 jaar betreft.

Drechtje wil je over deze kwestie je gedachten laten gaan?
Gaarne hoort Duivendrecht van je.

Nawoord redactie:

Bestuursleden van de Stichting vrienden van Duivendrecht hebben afgelopen week direct contact opgenomen met de gemeente. En zullen komende week ook contact opnemen met De Nijs met als doel samen met gemeente en De Nijs de mogelijkheden voor een aardgasvrije Zonnehof ontwikkeling te onderzoeken.
En via deze editie uiteraard ook de dringende oproep aan onze pas verkozen raadsleden het college op te dragen de nieuwe woningen in de Zonnehof aardgasvrij te gaan bouwen.

Wat gaat goed?:

Groenbeheerplan
Sinds 12 maart 2018 hebben wij in onze Gemeente een officieel goedgekeurd Groenbeheerplan.

Hierin is aangegeven hoe er gesnoeid moet worden, wat de hoogte van sommige struiken mag zijn, dat we bomen afhankelijk van de situatie nog kandabeleren en dat we op sommige plekken ook de natuur haar gang laten gaan, etc.
En: dat bij grotere (onderhouds)werkzaamheden, via de afdeling communicatie, inwoners actief geïnformeerd en/of betrokken moeten worden.

Al met al is iedereen hier erg tevreden mee.

Nu is het voor degene die het groenonderhoud voor de gemeente verzorgt, duidelijk wat wel en wat niet mag.
Tijdens onze laatste vergadering over dit Groenbeheerplan kwamen er ook voorbeelden langs over hoe het niet moet. Zo kwamen ook de paden in het Venserpark ter sprake. Op sommige paden lag daar tot voor kort een dik, smerig bladerdek waardoor het er glad en vies was.

Dank zij de, bij de vergadering aanwezige ambtenaar van Duo+ is dit snel opgelost. Binnen een week waren de paden allemaal bladvrij en ziet het er weer schoon en onderhouden uit.

Complimenten en dank aan Duo+ voor het zo snel en adequaat schoonmaken van de paden, want ook dat mag wel eens gezegd worden.

Buizerd gespot op Amsterdam Old Course (AOC)
Vogelaar Hans Niekus maakte op 8 februari jongstleden bij hole 7 (de par 3 die gerenoveerd wordt) deze prachtige foto van een buizerd (Latijn: Buteo buteo).

Altijd al willen weten welke vogelsoorten er op AOC zijn? Klik dan hier: https://waarneming.nl/gebied/view/21351


Wat kan beter?

Oproep: Zonnehof #VANGASLOS ontwikkelen

Vele bewoners hebben gehuild toen laatst de bomen voor de nieuwbouw werden gekapt. 
Helaas wilde onze gemeenteraad heel graag dat het Zonnehof werd volgebouwd.
Laat diezelfde gemeenteraad er nu voor zorgen dat de woningbouwontwikkeling in de Zonnehof in ieder geval duurzaam en toekomstbestendig wordt gebouwd: dus zonder aardgas!

Voor de nieuwsbriefversie https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180408_Drechtje_spreekt_VANGASLOS_Zonnehof.pdf

Ervaringen

Bekijk alle