Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Column – van een visionaire Duivendrechter

Afgelopen week, op woensdag de 8e november 2016, werden we wakker met de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Democratisch gekozen winnaar is geworden: Donald J. Trump. Ook hier hebben we gezien dat je een tegenstander nooit moet onderschatten. Want laten we eerlijk zijn, de meerderheid had toch stilletjes gedacht dat Hillary het wel zou worden.

Niet alleen heeft Trump gewonnen, maar het corrupte establishment heeft verloren. Dit gevoel hebben we in het piepklein in 2010 ook mogen ervaren toen Natuurlijk Belang en Ouder-Amstel-Anders in de gemeenteraad van Ouder-Amstel werden gekozen. Hiermee kregen de 'gewone' mensen, en zeker Duivendrecht, een sterke stem binnen het beleid in onze gemeente. En, voor de mensen die nog steeds niet wakker zijn, ook in Nederland en Europa kunnen er volgend jaar zaken gebeuren die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Het volk is klaar met de oude politiek en de 'oude' politici die nog steeds denken dat het op de 'ouwe jongens krentenbrood' manier en in de achterkamertjes door kan gaan hebben het mis. Het moet meer open, transparanter en geloofwaardiger. Er zal meer naar het volk geluisterd moeten worden. De voorboden dienen zich al aan, bv. met de referenda die we hebben gehad in Nederland en natuurlijk het Brexit niet te vergeten. We staan echt op een keerpunt in de politieke geschiedenis.

Dit allemaal gezegd hebbend, komen we bij Drechtje. Zij is ons symbool en stem van het Duivendrechtse volk, ofschoon zij niet zo van de politiek is. Maar met haar uitspraken en zienswijzen maakt ze wel ogen open van de dames en heren politici in Ouder-Amstel. Ook op het gemeentehuis moeten ze leren om meer samen met de inwoners plannen te maken en uit te voeren. Het plannen en uitvoeren mag niet alleen maar een formaliteit zijn om de inwoners koest te houden. Het is een cliché geworden, maar ó samen kan er zoveel meer en misschien zèlfs met minder geld. En wie wil dit nou niet?
Drechtje kijkt af en toe wel iets verder dan alleen op het Dorpsplein en zeker toen ze even van haar sokkel werd gehaald voor de renovatie. Ze had toen even tijd om een beetje te reflecteren. Want hoe kan het zijn dat er 13 jaar gedelibereerd moest worden over een simpele (met respect) verbouwing van het dorpshuis en de bouw van een nieuwe school? Eigenlijk zou Drechtje nog wel eens willen laten uitzoeken hoe het allemaal zo heeft kunnen komen en hoe er in het begin zo de plank werd misgeslagen. Zelfs ging het zover dat een wethouder durfde te beweren dat de mensen niet weten waar het over gaat en niet weten wat ze nodig hebben. Dezelfde wethouder kwam met voorstellen en fictieve plaatjes van enorme gebouwen aan het Dorpsplein met een Hema en een Blokker. U weet intussen wat er van terecht is gekomen. Duivendrecht kreeg een minimale tegoeddoening en weinig gericht op de toekomst. De schoolbesturen hadden er ook geen vertrouwen in en gingen hun eigen weg, terwijl de bewoners van de Zonnehof het slachtoffer werden door het verlies van het laatste kleine beetje groen. Allemaal rampspoed? Nee, zeker niet.

Er staat nu een mooi Dorpshuis op het Dorpsplein, zij het wat minder toekomstgericht als velen gewild hadden en de schoolbesturen zijn zeer tevreden met wat ze zelf hebben neergezet, lieten ze weten. Maar Duivendrecht is nog niet af zoals u weet. Wat gaat er bv. nog meer gebeuren in de Zonnehof en met 't Reijgersbosch en de zorg, het parkeren, d’Oude School en de winkels op het plein? God verhoede, dat het nog eens 13 jaar gaat duren voordat de inwoners van Duivendrecht weten waar ze aan toe zijn.

Op dit moment wordt de Van der Madeweg opgeknapt en we mogen hopen dat ook in de toekomst deze weg blijft zoals die nu is, nl. met de veilige onderdoorgangen naar de andere helft van het dorp. Tenzij er een tijd komt dat de hele Van der Madeweg kan vervallen en het dorp één geheel zou kunnen gaan vormen en het doorgaande verkeer rond Duivendrecht wordt geleid.

We moeten realistisch zijn en een zekere nuchterheid past de Duivendrechters wel. Drechtje hoort zo links en rechts dat er de komende tijd nog heel veel gaat veranderen in en rond Duivendrecht en zal meer en meer worden ingesloten door Amsterdam. Misschien maken we nog mee dat het onder bestuur van Amsterdam gaat vallen en het daarvan een wijk wordt genaamd: Duivendrecht. Tot op de TV wordt Duivendrecht nu al Amsterdam-Duivendrecht genoemd.
Drechtje heeft meer dan eens gezien dat Duivendrechters hun boontjes zelf wel willen en kunnen doppen en zou het wenselijk vinden dat er een echte dorpsraad komt die deel gaat uitmaken van het gemeentelijk bestuur. Meebeslissen en initiatieven nemen op gebieden die voor Duivendrecht belangrijk zijn. Voorbeelden? Welk type woningbouw in de toekomst en voor wie? Wat zou u willen dat er met het gebouw 't Reijgersbosch gaat gebeuren?

Wellicht zou Duivendrecht gezamenlijk wel in haar eigen energie kunnen voorzien en bv. via een coöperatievorm de huidige providers uit zou kunnen faseren. Dus meer zelfvoorzienend worden, waarbij ieder gezin een aandeel krijgt in de coöperatie. Hetzelfde zou kunnen met het (glasvezel) Internet en de inname van afvalstoffen. Het groenafval door te vergisten er gas van maken. Er wordt nog steeds verdiend aan oud papier en metalen, dus waarom de opbrengst van schaarser wordende grondstoffen niet terug laten vloeien naar onszelf? En de mogelijk bezien van de 'second life' winkel om de afgedankte meubels gratis op te halen i.p.v. per kub fors te moeten betalen of het Gijs te laten opruimen? Of als gemeente in zee gaan met een partij als http://www.afvalloont.nl ?

Drechtje denkt dat een dorp als Duivendrecht hierin zelfs koploper zou kunnen zijn. Enfin, genoeg stof tot positief nadenken dus en om ons in de komende tijd mee bezig te houden.
De vrolijke donkere dagen staan voor de deur, ook in het (nog) groene en fijne dorp Duivendrecht. Misschien wel tot ziens bij de voorbereidingen van het Kerstzingen 2016? Surf naar http://www.pknduivendrecht.nl
De repetities starten al op maandag 14 november in De Kleine Kerk. Daarom veel gezelligheid toegewenst en tot een volgende keer.

Heeft u een visie of draait u uw stem liever warm voor het Kerstzingen 2016? De volgende Drechtje is op zaterdag 26 november

Voor de nieuwsbriefversie klik op:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/161112_Drechtje_spreekt_Column_van_een_visionaire_Duivendrechter.pdf

Reageer als eerste