Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt... 3.000 jaar oud!

Het is lente, de astronomische versie vandaag, met een milde regen, goed voor bloembolletjes en ontluikende plantjes, maar geen uitnodigend weer om buiten te zijn. Drechtje richt haar blik op het in aanbouw zijnde Dorpshuis. Het Dorpsplein is nog leeg. Gelukkig dat de vrolijk gekleurde doeken aan de bouwhekken de moed er in houden. Opeens komt een mevrouw het plein op, blijft met haar druipende paraplu onder het gammele afdak bij de gevel staan en wijst driftig omhoog terwijl ze zegt: ‘Die balkonellende, kijk nou toch, er gebeuren straks ongelukken. Ze schijnen er wat aan te gaan doen, althans dat hoor je hier en daar maar we horen er niets officieels over. Overal is leegstand van winkels maar zo'n treurige treurigheid als dit zie je nergens. Is er dan geen hogere instantie die kan ingrijpen! Hoe fijn zou dat zijn.’ Ze rilde, mompelde nog wat over zich verrijkende elite en arme mensen die het gelag betalen en snelde de Plus binnen. Opeens pruttelde een fietspadautootje het plein op, stopte voor de drankenwinkel terwijl een scootmobiel Drechtje rakelings passeerde in een veel grotere snelheid. Een mevrouw met een zwaar beladen fiets aan de hand, schudde afkeurend haar hoofd maar duwde haar fiets verder richting de bloemenwinkel waar ze vervolgens parkeerde en in de winkel verdween. De man van het autootje had goed ingekocht bij de drankenwinkel en riep enthousiast: ‘Lekker makkelijk toch zo? Doe ik alleen als het dit weer is hoor’.

Net wilde de hofdame van Drechtje het veld ruimen toen nog een meneer op Drechtje afstapte: ‘Ze is al drieduizend jaar oud! Haar skelet is gevonden in Westwoud’, vertelde hij vol trots. Drechtje wist niet wat ze hoorde. Haar geheim onthuld. Natuurlijk bestaat ze al sinds de Bronstijd. Ze is toch ook van brons! Maar ze heeft speciaal Duivendrecht uitgekozen: daar is een moeras, daar is wat te doen aan de weg door de venen voor het traject naar verbeteringen voor het dorp: due vene trajectum: alles voor Duivendrecht. ‘Ja’, vulde een ander aan ‘een archeologische vondst van de eeuw: ze is 1.60 meter, schoenmaat 36, gevonden met de handen voor de borst gevouwen. En ze gaat naar Huis van Hilde, het archeologisch centrum van Noord-Holland.’

Ons Drechtje in brons stamt dus echt uit de Bronstijd. Een 20-25-jarige vrouw in het moeras van Westwoud, een echte goede moerasfee/dame, 3000 jaar oud!
30 centimeter onder de grond, die pas haar bestemming vond na lange omzwervingen door Noord-Holland in het moerasgebied met die ene weg, de huidige Rijksstraatweg die begaanbaar was voor de mensen. En hoe zij altijd mensen hielp door het moeras te reizen, vastberaden aanwijzingen gaf en tot op heden de Duivendrechters helpt bij een uitweg te vinden uit politiek moerasachtige zaken als erfgoed van Duivendrecht, het mooi maken van het Dorpsplein, het bouwen van nieuwe scholen, behoud van de grote bomen in de Zonnehof, enzovoort.

Drechtje is zo BEROEMD, de hele provincie kent haar nu, in de kranten, op sites, overal genoemd. ‘Ik doe het allemaal voor Duivendrecht’ lachte ze mysterieus net als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Kijkt u zelf maar:
http://erfgoedstem.nl/drechtje-duikt-op-tijdens-archeologie-westfrisiaweg/

Voor een filmpje over de opgraving:
https://www.youtube.com/watch?v=B4kB4aiHCaY&feature=youtu.be

Voor de nieuwsbrief versie van het Drechtje bericht: http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150322_Drechtje_spreekt_3.000_jaar_oud._.pdf

Reageer als eerste