Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… Bibliotheek?

Een zonovergoten maar erg winderig plein met Drechtje parmantig haar blik gericht op het steeds meer vorm krijgende Dorpshuis. Bij het hek om de bouwplaats stond een moeder met een kind aan de hand te kijken. ‘Als dat maar groot genoeg is straks.’ mompelde ze, verhief toen haar stem en zei: ‘ik kom net met de kleine van de bibliotheek en daar is het heerlijk toeven. Een lekker hoekje waar ik kan plaatjes kijken met haar en wat lezen. We komen er zo graag. En wij zijn niet de enigen. Nu horen we over bezuinigingen bij bibliotheek en als dat Duivendrecht treft is dat super erg. Weet u,’ zei ze samenzweerderig’ wat er hier gezegd wordt in het dorp? Dat straks de bibliotheek helemaal geen subsidie meer krijgt uit Ouderkerk, waarna sluiting volgt en er dan wel genoeg ruimte is in het Dorpshuis.’
Drechtje werd er draaierig van op haar sokkel. Zij weet hoe belangrijk de bibliotheek is voor de samenhang onder de Duivendrechters, het centrum voor cultuur, je leven verrijken om te lezen en te studeren. Zelfs mensen die weinig lezen worden in de bibliotheek over de streep getrokken. Soms zijn er presentaties, workshops, een interessante tentoonstelling. Dat kunnen en mogen we niet missen in ons Duivendrecht. Immers, het veel gehoorde ‘participatie’ wordt geholpen door de aanwezigheid van de bibliotheek. Inmiddels had een rollaterende mevrouw zich aangesloten bij het groepje rond Drechtje. ‘Ja . . .’ze haalde diep adem na alle inspanning: ‘hoe moet dat met ons ouderen? Ze zeggen: ga maar naar Diemen, maar als je slecht ter been bent is dat heel ver.’ ’Daar zitten ze niet mee,’ riep een ander, ‘want ze willen het moderne gedoe van boeken bestellen via de computer en daarna liggen ze bij de Plus bijvoorbeeld als afhaal- en inleverpunt.’ ‘Moet je wel overweg kunnen met de computer’, bromde een heer op leeftijd leunend op zijn stok.
Drechtje kan zich niet voorstellen dat zo'n besluit in Ouderkerk genomen gaat worden. Een subsidiestop op de bibliotheek in Duivendrecht zou weer een klap zijn in de toch al magere faciliteiten op cultureel gebied. Neem nou het Kleine Kerkje waar ze zo hun best doen om cultuur in de vorm van lezingen en muziek te stimuleren. Geldgebrek zou dat zo maar kunnen stoppen. Cultuur verbindt: dat weet toch iedereen en is ook weer goed voor de economie.

Een veerkrachtige lopende jongedame vroeg verwonderd wat hier toch allemaal gebeurde rond het beeld. Drechtje moest bijna giechelen hoe haar publiek om het hardst uitlegde dat elke zaterdag om 11.00 uur behalve in recestijd Duivendrechters terecht kunnen bij het beeld om punten van aandacht betreffende het dorp naar voren te brengen. ‘Kijk maar op de site van Vrienden van Duivendrecht’, riep men in koor. ‘o maar daar ben ik blij mee, want kijk, daarvoor woon je nou op een dorp. Met elkaar overleggen en proberen oplossend te denken. En die bibliotheek? Nee, die mag nooit weg. De e-boekenrage is ook al voorbij. Iedereen wil weer een BOEK in de handen hebben. Lekker lezen.’ Ze wenste ons stralend een fijn weekend.

Een meisje dat vaker komt buurten vertelde over het stoepkrijtfestival op zaterdag, 13 juni aanstaande. ‘Zo gaaf’, riep ze enthousiast, ‘die aardige mevrouw van de bloemenwinkel organiseert dat namens de winkeliersvereniging. Iedereen tot 12 jaar mag meedoen. Lekker met krijtjes een mooie tekening maken op de stoep hier van het plein. Zo gezellig. En weet je,’ ging ze voort, ‘ er komt een echte deskundige jury om de kunstwerken te beoordelen. Jullie komen toch allemaal hè, zaterdag, de 13e om 14.00 uur, dus 2 uur, dan begint het. FEEST is dat!’ Drechtje werd er helemaal blij van. Zo goed die initiatieven om het plein levendiger en gezelliger te maken. Zou de markt er ook nog komen? Wie weet!

Voor de nieuwsbriefversie surf naar: http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150530_Drechtje_spreekt_Bibliotheek.pdf

Reageer als eerste