Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt boekdelen…

Het is 11 uur en al gezellig op het Dorpsplein en de bezoekers zijn goedgemutst.
Rond het thema Kunst en Ambacht zijn de hele dag activiteiten in het dorp.
‘KOM OP MET JE KUNST!’ Is de slogan bij Drechtje op deze Open Monumentendag.
Open Monumentendag is een half uurtje geleden door wethouder Marian van der Weele feestelijk geopend in de Kleine Kerk. Klokkenmaker Jos Bakker heeft het nu al druk. En op de traditionele Boekenmarkt - een eldorado voor lettervreters - hebben de eerste koopjesjagers hun slag reeds geslagen.
Er is in het kerkje huisgemaakte jam te koop, bijzondere boeken kunnen getaxeerd worden. ‘Alleen een boekenbal ontbreekt nog!’ grapt een meneer met een stokbrood onder zijn arm.
Op het plein staat Anne al klaar met haar zelfgemaakte artikelen.
Over ambachten gesproken. Een kwieke oude dame vraagt of er iemand is die weet wanneer het Repair Café weer in Duivendrecht neerstrijkt ‘ Ik luister graag naar mijn oude grammofoonplaten en de meneer, die vorige keer in d’ Oude School aanwezig was, zei dat ik kon komen met mijn platenspeler, die kuren vertoont. Het lijkt of Duivendrecht in het verdomboekje staat, in de Bindelwijk in Ouderkerk komen wel maandelijks reparateurs. ‘Volgens het boekje moet dat toch om én om… dat wordt een punt van actie!’ verklaart een wijze grijze heer.
Een jonge moeder vangt het woord ‘actie’ op en schiet in de lach: ‘Sorry, ik dacht dat u het over action had; ik ga niet buiten mijn boekje als ik u vertel dat ACTION eind oktober een nieuw filiaal opent van ruim 1.000 m2 op het Diemerplein, op de plek waar C&A vertrekt.
‘Mag ik een boekje open doen over de zwerfboekstations? Een soort ruilkast….’ vraagt een opgetogen vader, ‘ Ik merk dat veel kinderen en hun ouders nog niet op de hoogte zijn van het bestaan van dit fenomeen. Onze kinderen zitten graag met hun neus in de boeken en halen bij het Paramedisch Centrum op het Dorpsplein of bij de A.Bekemaschool een boek met een zwerfsticker. Kinderen mogen die boeken gratis meenemen om te lezen. De kids moeten daarna die kinderzwerfboeken wel weer laten zwerven…… Er zijn landelijk al meer dan 300 Kinderzwerfboek-stations. En als u meer wilt weten. Kijk op www.kinderzwerfboek.nl ‘.
‘En de dorpsbibliotheek dan?’ merkt een voorbijgangster op ‘gaat die zo zoetjes aan verdwijnen? Ik heb gehoord dat er in het nieuwe Dorpshuis een leescafé komt en dat het aantal boekenkasten om lekker te snuffelen heel beperkt wordt. Is het Dorpshuis te wellicht te klein opgezet?’ Een jongeman, die al vroeg aan een biertje is, antwoordt: ‘Ach, mevrouw, andermans boeken zijn duister te lezen! Ik heb het nu maar meteen over het hoofdstuk ‘Gezonde Bomen’: kapvergunningen, zienswijzen, persberichten, bezwaarschriften, ingediende en ingetrokken aanvragen. Ik sla die bladzijden over die Green Maniacs liever om, en beschouw het als een gesloten boek!’
‘Waarom is Drechtje zo stilletjes?’, vraagt een meisje aan haar grote zus. ‘Het is juist vandaag leuk om haar heen……’. De zus legt uit dat het hele plein en de omliggende straten het komende half jaar op de schop gaan en omdat de gemeente benauwd is dat Drechtje beschadigd wordt, brengen ze Drechtje zo lang het werk duurt naar een veilige plek. Drechtje weet heus wel dat ze weer terug komt, maar zal al de zaterdagse gezelligheid en vooral alle aandacht wel missen. Het wekelijkse Drechtjekwartiertje om 11 uur blijft uiteraard in de lucht en wij weten zeker dat Drechtje bij thuiskomst in maart 2016 niet weet wat ze ziet als ze haar blinddoek (omdat het plein niet om aan te zien was) af zal doen.
‘Vandaag is het behalve Open Monumentendag dus ook de Uitzwaaidag van Drechtje’, begrijp je dat?’. Het meisje knikt stilzwijgend.
Tegen twaalf uur wordt het wat drukker. Omwonenden discussiëren met elkaar over de start van de herinrichting van het plein en over mogelijkheden om de snelheid op de Van Der Madeweg te beperken binnen de bestaande mogelijkheden, nu die weg toch aangepakt wordt. ‘Kom op!’ roept een mevrouw met twee bossen zonnebloemen in haar armen. ‘ Sing a Song!’. Zij pakt de microfoon uit de standaard en zet voorzichtig in:
Oh, Dorpsplein, Oh, Dorpsplein
Mooi en lelijk tegelijk
Armoedig en toch ook weer rijk
't Is weemoed met een scheutje gein
Ons Dorpsplein
Ik sta al jaren op dit plein
In rozengeur en maneschijn
Afscheid nemen doet mij pijn
Liever zou ik bij jullie zijn….
Men neemt geen enkel risico
En bergt mij op in ‘n depot
In de lente zal ik er weer zijn
op mijn voetstuk op dit plein
Oh, Dorpsplein, Oh, Dorpsplein
Mooi en lelijk tegelijk
Armoedig en toch ook weer rijk
't Is weemoed met een scheutje gein
Ons Dorpsplein

Voor de nieuwsbrief versie klik op: http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150912_Drechtje_spreekt_Boekdelen.pdf

Reageer als eerste