Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt…. Dorpse perikelen

Het wordt lente, de krokusjes steken hun kopjes al boven de grond en de vogels beginnen al steeds meer te fluiten. Drechtje heeft vanwege de vakantie twee weken lang niemand gesproken en is benieuwd wat de inwoners van Duivendrecht haar vandaag te melden hebben.

Uit de Plusmarkt komt een man met een grote boodschappentas. Hij woont in de Zonnehof en heeft gisteren de Nieuwsbrief van de gemeente in de brievenbus gevonden. Volgende week zaterdag is hij zéker van plan om naar de informatiemiddag in de Kantine van de Sportzaal te gaan om het ontwerp van het Dorpsplein te bekijken. Mooi, dat dit ontwerp nu eindelijk de definitieve fase heeft bereikt!
Ook heeft hij gelezen dat het ontwerp openbare ruimte Zonnehof nu definitief geworden is. Het is hem alleen uit de Nieuwsbrief niet duidelijk of dit ontwerp op dezelfde dag ook ter inzage ligt. Als Zonnehofbewoner is hij, na jaren van plannenmakerij, -tig ontwerpen en diverse werkgroepen, vreselijk nieuwsgierig naar het eindresultaat. Van het tekeningetje er naast wordt hij namelijk geen steek wijzer. Ja, er komen extra woningen, dat zie ik wel. Maar wat komt er in dat ’paasei’ met die groene ring er om heen? Drechtje tuurt met hem mee en nee… zij weet hier ook geen antwoord op.
Een mevrouw met hondje (alle twee ook uit de Zonnehof) mengt zich in het gesprek. Op geagiteerde toon laat zij weten dat zij zich een week of twee geleden rot geschrokken is. Zij trof toen nl. drie groenambtenaren aan bij de populieren bij de flat Jupiter. Ze woont al heel lang in de flat en weet uit ervaring dat zo’n bezoek meestal niet veel goeds oplevert voor het behoud van de bomen!
Ja Drechtje, jij weet immers ook dat het groen in het Zonnehofgebied zwaar de dupe is geworden van de recente bouwactiviteiten! Ik vind dan ook dat de gemeente bij elke nieuwe opdracht duidelijk aan moet geven dat het huidige groen niet verdwijnt, maar geïntegreerd wordt in de nieuwe plannen zoals ons ook is beloofd. Er is nog maar weinig groen over en mijn slogan is dan ook: kappen met dat kappen!
Mijnheer no.2 die ook in een van de flats woont, heeft met de komst van de nieuwe school geen moeite, maar dat het Zonnehofpark stilletjes aan verdwijnt vindt hij erg jammer. Het park was toch een rustpuntvoor de bewoners.

De nieuwe school/scholen. Afgelopen maandag 2 maart was een heugelijke dag in het dorp. Alle kinderen van de A. Bekemaschool en De Grote Beer verhuisden naar hun nieuwe school. Het ziet er allemaal prachtig uit: leuke speelplaatsen omgeven door een hekwerk waarlangs haagbeuk is geplant. Over een jaar of twee is dit dus een prachtige heg. Bovenop het dak staat het vol met zonnecollectoren voor eigen energie. Binnen is een grote hal, er zijn nieuwe meubeltjes en digitale schoolborden. Moderner kan het niet! De oude schoolmeubeltjes gaan niet in de afvalcontainer maar worden in een zeecontainer verscheept naar Gambia, waarveel scholen niet eens over schoolmeubelen beschikken. Een prima idee: Drechtje wordt helemaal warm van een dergelijk initiatief…
Toch hoort Drechtje ook wat minpuntjes o.a. van een passerende oma. Zij is deze week in de school geweest en vindt met name de klaslokalen op de tweede verdieping aan de kleine kant.
Op de oorspronkelijke tekeningen stonden 24 tafels en stoeltjes per lokaal getekend, maar bij haar kleindochter zitten 29 kinderen in de klas. Een vader van drie kindjes weet te vertellen dat kinderen tegenwoordig niet meer zo veel in hun klaslokaal zitten, maar ook veel in de hal/speelzaal. De oma roept pinnig: Ja,dat kan wel zo zijn, maar daar kunnen ze toch niet allemaal tegelijkertijd zitten! Een moeder die alles staat aan te horen weet te vertellen dat er waarschijnlijk nu al één schoollokaal te weinig is. Daarom misschien 29 in plaats van 24 kinderen in één klas?
Ach, zegt Drechtje, laten wij alles positief bekijken en eerst maar eens de officiële opening van de scholen op 24 april as. afwachten.

De vader van de drie kindjes wil het ook nog even hebben over de geplande woningbouw in het Zonnehof. Worden dit koopwoningen Drechtje, of wordt het sociale woningbouw? Als het koopwoningen worden is hij nl. bang dat die gekocht zullen gaan worden door Young Urban People (ofwel Yuppen). Ten eerste omdat die alleen een dergelijke woning kunnen betalen en ten tweede omdat zij dan toch dicht bij de stad wonen. Hijzelf heeft in de Kinkerbuurt gewoond, die volgens hem de laatste 10 jaar helemaal ‘veryupperiseerd’ is. Maar ook die trend is maar tijdelijk want zodra de yuppen yuppies krijgen, willen ze weer de stad uit en dan is een dorp als Duivendrecht natuurlijk een goede optie. Is dit zomaar een gedachtespinsel of een ver vooruitziende blik? Oef…hier moet zelfs Drechtje eens diep over nadenken.

Voor de nieuwsbriefversie: http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150308_Drechtje_spreekt_Dorpse_perikelen.pdf

Reageer als eerste