Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt ... Duivendrechts Dijkzicht

Vrolijke Sinterklaasliedjes schalden over het Dorpsplein en blije kindjes stonden rond Sinterklaas te dansen. Wie een bloemetje ging halen kwamen blij verrast met oliebollen en appelflappen naar buiten: ‘MMM, zo lekker!’ De mistige winterkou maakte dit alles authentiek.
Intussen liep een mevrouw met een trekkarretje op Drechtje af. Ze haalde een bord tevoorschijn waarop met dikke viltstiftletters stond: ‘Redt het Park van Duivendrecht’. Mensen keken verbaasd: ‘Hè, huh, park, wat park, waar?’ Mevrouw startte haar uitleg. ‘Kijk, het gaat over volkstuintjes, hier vlakbij aan de Buitensingel, het einde Van der Madeweg. Daar wandel je heerlijk en zijn er bankjes om extra te genieten van de natuur. Gratis toegankelijk vanaf 1 april tot 1 oktober. De gebruikers daar zorgen met liefde voor hun park.’ De mevrouw werd helemaal lyrisch zodat een meneer down to earth vroeg wat het probleem is. ‘Er zijn 4 volkstuincomplexen die binnen 2 jaar weg moeten. Wij huren van Amsterdam.’ Zo hervatte zij haar toespraak. ‘Onbegrijpelijk is dat deze gemeente Ouder-Amstel het bestuur heeft over dit gebied. Onze gemeenteraad moet als het ware Amsterdam toestemming geven voor omzetting van tuin- naar een andere bestemming, namelijk wegen en huizen.’ Een slanke dame met een bontmuts op tegen de kou riep: ‘Ja en een wegafslag wordt dwars door mijn tuin gebouwd.’ Mensen gingen er eens voor staan: ‘Dit is weer zoiets dat onze gemeente de kooltjes uit het vuur moet halen voor Amsterdam. Die stad maar bouwen en bouwen, Amstelkwartier tot Amsterdamse Poort en Ouder-Amstel krijgt het op het bordje en heeft er behalve allemaal protesten en rechtszaken verder niks aan. Net als bij de woonboten. Amsterdam lacht in zijn vuistje.’ Dat riep een meneer die verontwaardigd weg beende. De mevrouw van het park was nog niet uitgepraat: ‘Natuurlijk gaan wij ook naar de rechter, wat dacht je tot en met de allerhoogste en naar verluidt kan de gemeenteraad het plusminus 2 jaar rekken… ’ ‘Nou, dat moeten ze dan maar doen’, knikten de omstanders instemmend, ‘tijdwinst om iedereen ervan te doordringen hoe fraai en onvervangbaar dit natuurpark vlakbij is. Tussen die steenwoestenij die er nu komt is dit parkgebied buitengewoon belangrijk als groene long, juist hier tussen al die wegen en vliegtuigbanen.’ ‘Het moet gewoon een Duivendrechts Park worden’ concludeerde men toen de koude teveel optrok en iedereen naar de warme kachel verlangde of men draaide het hoofd weer richting bloemenwinkel en de Goedheiligman.

NIEUWSFLITSEN

Wat gaat goed? 


Gemeentelijke monumenten! 
De gemeente staat op het punt 30 gemeentelijke monumenten aan te wijzen verdeeld over 4 deelgebieden van Ouder-Amstel.
Voor de eigenaren van de toekomstige gemeentelijke monumenten was al een zogenoemde rode loper uitgelegd: een specifiek loket in de gemeente, waar de eigenaren met hun vragen over het behoud en het onderhoud van hun pand terecht kunnen. In onze gemeente wordt aansluitend ook een fonds opgericht van maximaal 40 duizend euro voor onderhoud aan die gemeentelijke monumenten. De eigenaren kunnen bijvoorbeeld een bedrag uit dat fonds ontvangen voor schilderwerk en (klein) onderhoud. De gemeenteraad geeft daarmee aan restauratie en onderhoud aan het gemeentelijk erfgoed belangrijk te vinden.

Stoeptegels
De strook met gebroken, losliggende en weggezakte stoeptegels van het voetpad naast het fietspad tussen het Dorpsplein en de Azaleastraat zijn vorige week vervangen en weer recht gelegd! Een TIP: melding maken via de website van de gemeente en duidelijk aangeven om welke straat, strook het precies gaat. Foto’s meesturen helpt ook.

Vestzak/broekzak gekapte bomen Zonnehof
In de Zonnehof wordt een boomeffectanalyse met taxatie gemaakt. Deze boomtaxatie wordt gebruikt voor het compensatieplan. De vanwege de woningbouw te kappen bomen hebben een bepaalde waarde en dat bedrag wordt gebruikt om extra te investeren in nieuwe bomen in en rondom de Zonnehof. Inwoners hebben dat tijdens de inspraak van het groeninrichtingsplan bedongen dat het compensatiegeld niet in het algemene groen compensatiefonds wordt gestort maar direct wordt besteed in/rondom de Zonnehof. Hoe en waar de nieuwe bomen komen, worden de inwoners ook weer bij betrokken!

Leven in de boerderij
De restauratie van de Antoniushoeve is in de beslissende eindfase gekomen, zoals inwoners en voorbijgangers zelf kunnen zien. Sinds half september woont het gezin met hun dochtertje van net 1 jaar oud, in hun droomhuis. Half januari komt er nog een kleintje bij! Maar dat niet alleen.
De restauratie is dermate gevorderd dat een jong werkende professional (JWP-er), een verpleegkundige uit het OLVG, per 1 december haar plek in de hoeve kon innemen. Geheel volgens plan gaan in de loop van januari nog een paar geselecteerde jonge mensen zich tijdelijk in de boerderij vestigen gedurende de laatste fase van hun studie.
Met de eigenaren en de bewoners van de Antoniushoeve leeft het verleden, samen de Duivendrechtse dorps bewoners, verder in het heden en haalt de toekomst naar zich toe.

Wat kan beter?

Voegwerk boerderij
Het gelapzwans van ambtenaren en commissie zijn verantwoordelijk dat de restauratie van de hoeve flinke tijd vertraagd was. Onderdeel van de toets was namelijk welk soort voegwerk er op de gevels moest komen. Eigenaren hadden binnen de kortste keren drie proefstukken van een halve vierkante meter opgezet. Maar de tijd om deze te beoordelen, schandalig! Sommigen negeren het belang van de voortgang nu eenmaal straffeloos. Want zolang ’t voegwerk er niet inzat, kon er niet geschilderd worden.

Voor de Nieuwe Kern geen inwonerparticipatie?
De gemeente werft voor de Nieuwe Kern (ja, waar de volkstuinen weg moeten) een projectmanager ruimtelijke ordening. De persoon in kwestie moet van alles kunnen (zo staat in de vacaturetekst te lezen). Echter wat ontbreekt? Dat de projectmanager ook ervaring moet hebben met inwonerparticipatie. Navraag bij gemeente leert dat inwonerparticipatie voor Nieuwe Kern voorlopig nog niet aan de orde is.
Dat moet dus zeker beter! Samen maken we de Nieuwe Kern, tenslotte.

Ingezonden mails n.a.v. editie ‘t Reijgersbosch

Komt ’t wel goed?
Geachte mevrouw Drechtje,
Mag ik, uiteraard met de meeste hoogachting en erkentelijkheid, 2 opmerkingen maken n.a.v. uw laatst uitgebrachte uitgave van Drechtje?

1. Het is mooi dat 't Reijgersbosch een goede bestemming krijgt voor het dorp en veel jongvolwassenen gaat herbergen.

Er zijn 2 zaken (en nog veel meer natuurlijk) die mij op dit moment te binnen schieten waar op gelet moet worden en dat zijn de nu blijkbaar vastgelegde quota.

Stel er staat een- of meerdere appartementen even leeg, dus niet bewoond. Is bijna onvoorstelbaar in deze tijd van woningkrapte, maar ook voor de toekomst. Mogen die appartementen dan bewoond gaan worden door een andere categorie mensen bv. statushouders/asielzoekers? Je loopt daarmee nl. het risico dat het dan alsnog een asielzoekers/statushoudershuis gaat worden.

Niet dat ik het die mensen niet zou gunnen, maar jongere mensen in deze regio kunnen al lange tijd heel moeilijk ergens een stekkie vinden. Ik denk hierbij nog aan het geval met de dochter van mevr. Andriessen. Het moet dus niet gebeuren dat het op een slinkse manier toch een asielzoekershuis gaat worden.

Wordt er ook voor doorstroming gezorgd binnen de gemeente? Al die jongeren willen na deze periode toch ook een echte woning. Dus die moeten er dan wel zijn. Ik ben er nog steeds voor dat er een bouwprogramma komt die door de gemeente zelf wordt geïnitieerd. De gemeente Edam heeft hier goede ervaringen mee en kan de gemeente ook nog iets opleveren.

2. 't Reijgersbosch ligt nu in handen van een commerciele partij. Er gaat verbouwd worden. Kost geld. Moet terugverdiend worden. Maar de huren moeten wel beperkt blijven voor jongeren die aan het begin van hun carrière staan.
Jongeren uit de gemeente krijgen voorrang.
Kortom, met de onderhandelende partijen moeten duidelijke afspraken worden gemaakt ook op dit punt.

Dank voor uw tijd en belangstelling.

Met de meeste hoogachting,
Oud-inwoner van Saturnus

Hendrik Groen
Toen ik die mooie foto van ’t Reijgersbosch zag in de vorige editie van Drechtje zag, dacht ik even dat de geweldige serie ‘het geheime dagboek van Hendrik Groen’ waarvan inmiddels alweer de 6e uitzending is geweest. Steeds zijn daarin beelden van ’t Reijgersbosch die mij heel blij maken want ik vind dit al jaren het mooiste plaatje van Duivendrecht en het maakt mij dan trots om dit op TV te zien (en vind het nog steeds heel jammer dat het niet voor de ouderen van Duivendrecht behouden is gebleven, maar ja…).

Antwoord redactie
Ja, het klopt, zo’n 90 % van de beelden zijn deze zomer binnen en buiten bij ’t Reijgersbosch opgenomen. Kamers, eetzaal, kapsalon zijn duidelijk te herkennen. Zeker 15 Duivendrechters zijn figuranten. De serie is via uitzending gemist te bekijken. De maand januari is de 1e aflevering.

Volgende Drechtje is op zaterdag 16 december

Voor de nieuwsbrief versie, klik hier

https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/171202%20Drechtje%20Duivendrecht%20Dijkzicht%20.pdf

Reageer als eerste