Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt... Duivendrechtse verkiezingspraet, deel 1

Een meneer met een muziekinstrument op zijn rug, op weg naar een repetitie in het Dorpshuis, wappert met een paars-blauw-witte kaart voorzien van het logo van de gemeente Ouder-Amstel.

‘Wij wensen u een voorspoedig 2030!’ laat hij belangstellenden lezen. ‘Kijk nou’ roept hij olijk: ‘de Rembrandt-toren, zie je dat? ’t Gaat over Duivendrecht want je herkent de Sint Urbanuskerk, het Dorpshuis maar verder verzuipt heel Duivendrecht in stedelijke hoogbouw. Zou het dan toch waar zijn wat het CDA als titel meegeeft aan hun verkiezingsprogramma? ‘Ouder-Amstel is een gemeenschap om door te geven.’ ‘Zeker weten’ grapt een mevrouw die net komt aanlopen en de kaart bestudeert: ‘Duivendrecht wordt dus Amsterdam in 2030! Heeft die wethouder van Amsterdam dat destijds niet al gezegd, hoe heet ie, Duco Stadig of zo: de hele Duivendrechtsepolder moet volgebouwd.’ Degenen die intussen bij Drechtje zijn komen staan begrijpen lachend wat hier aan de orde gesteld wordt. ‘Hoorde ik het CDA? Hebben jullie het hele verkiezingsprogramma al gelezen?’ vraagt een jongedame. ‘Jazeker’ antwoordt een mevrouw die haar boodschappenkarretje neerzet: ‘vergelijkend onderzoek heb ik gedaan, tenminste van de partijen die het al gepubliceerd hebben.

Van D66 nog niks gezien vanmorgen, knotsjammer! En Ouder-Amstel Anders en de PvdA hebben hun verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden nog op hun site staat (nou ja, regeren is vooruit zien toch!) en ik ben juist zo nieuwsgierig, vooral naar die localo’s.

Ze beloven bijna allemaal hetzelfde om ons over te halen op 21 maart op hun te stemmen. Je begrijpt niet waarom ze in de gemeenteraad af en toe zo verschillen in hun stemgedrag. Elke partij heeft het over loszittende stoeptegels, over de communicatie College richting inwoners, hoe wenselijk het is dat er een wijkagent alias bromsnor komt, over betaalbare huur- en koopwoningen, parkeerbeleid en over DUO+ maar tegelijkertijd ook over meer samenwerken in de metropoolregio, lees Groot-Amsterdam, al zeggen ze dat het om samen met onder andere Amstelveen en Aalsmeer gaat.’

Toen ze even naar adem hapte namen anderen gauw de gelegenheid te baat om ook hun duit in het zakje te doen. Even kon niemand iets verstaan en zo bleek maar eens hoe 2 maanden voor de verkiezingen de politieke nieuwsgierigheid leeft. Een oudere mevrouw maande tot stilte en zo kon een jongeman het woord krijgen. ‘Groen Links heeft als motto: ‘Voor Elkaar’ en tot mijn stomme verbazing de SP ook!

Waarschijnlijk gaat dat over de mensen en niet over de zaken die ze al voor elkaar hebben. Ze constateren namelijk dat Ouder-Amstel goed in ’t groen zit. ‘ Hier werd hij onderbroken door een andere dame: ‘Ho, ’t kan niet groen genoeg zeg! Wij tussen al die wegen rondom. Er is nooit groen te veel, kom op zeg. Trouwens wat denken jullie van dat Schiphol? Dat is nog eens een dingetje, straks ook bij De Nieuwe Kern. Ze vliegen hier dwars overheen met de nodige geluids- en vervuilingsoverlast! Daar zegt Groen Links wel wat over maar Natuurlijk Belang maakt zich rechtstreeks meer zorgen. Gelukkig hebben ze het bijna allemaal over het Weitjespark en het behoud daarvan.’

‘Over Natuurlijk Belang gesproken,’ kwam een keurig gekapte mevrouw er tussen: ‘die partij wil graag het loket van de gemeente hier terug. Hoef je voor je paspoort en zo niet meer naar Ouderkerk. Was er vroeger ook, functioneerde prima en geen luchtvervuilend heen en weer gerij van Duivendrechters meer.’ Een net gearriveerde meneer vroeg: ‘Wat denken jullie van creatieve broedplaatsen in het te vernieuwen Amstel Businesspark?’ Hè, watte? ‘Daar is Groen Links voorstander van, hilarisch toch? Bijvoorbeeld door herbestemming van leegstaande kantoren. Daar word je nieuwsgierig naar!’

‘Nu over de VVD ‘ riep een oudere heer die wat achteraf stond. ‘ik was altijd wel voor die club maar nu lees ik dat ze geld willen verdienen voor de gemeente door meer lichtkranten en billboards langs de snelweg(en) te plaatsen.’ Een verontwaardigd gemompel steeg op uit de groep rond Drechtje want iedereen weet van die horizon- en lichtvervuilers nabij Duivendrecht. ‘Nou ja,’ zei die meneer gemoedelijk: ‘het moet wel met behoud van identiteit en uitstraling’. Dat deed veel omstanders de wenkbrauwen fronsen want wat bedoelen ze daarmee precies? ‘Ik weet er nog één van de VVD, riep een jongeman een zojuist bij de Kringloop gekochte bureaustoel meesleurend: ‘de VVD wil dat het Cryptografiemuseum hier in Duivendrecht als particulier museum navolging krijgt.’

Ongelovig staarde men hem aan. ‘Jawel, het museum over spionage in de Kloosterstraat. Dat is superinteressant hoor. Helemaal eens met de VVD. Er staat alleen niet bij of zo’n particulier museum subsidie krijgt van de gemeente… helaas.’ En al zwaaiend achterom rolde hij de stoel naar zijn auto. ‘Kom’, zei de meneer die zijn muziekinstrument recht sjorde en nog eens de kaart over Visie 2030 om en om draaide, in zichzelf mompelend: ‘Het is dus toch waar, binnenkort is Duivendrecht Amsterdam . . . nu weekend vieren en op 10 februari verder.’ Daarmee werd van harte ingestemd.

Wat gaat goed?:

Visie2030
Of Duivendrecht nu ooit wel of niet bij Amsterdam gaat komen, onze gemeente doet deze keer haar best om bewoners bij de opzet van Visie2030 te betrekken. Laat van je horen en kom op dinsdag 13 februari om 19:30 uur naar CTO ‘70 in Sportpark De Hoop, Biesbosch 39 in Duivendrecht.

Wat kan beter?

Arm vervuild Duivendrecht

Wie maakt er nog schoon? Moeten wij als inwoners dat al burgerparticiperend zelf maar doen? 
Er is geen sprake van wat zwerfvuil, nee, we lopen met onze voeten in een grote vuilnisbak.
Gelukkig is het Dorpsplein nog net voor het weekend enigszins aangeveegd. Zagen we vroeger die vriendelijke jongens van Pantar in hun felgekleurde hesjes de boel opruimen en aanharken, nu zie je heel af en toe iemand een afvalbak legen. Die mag dan wel eens naar Mercurius gaan want daar hangt een opengereten afvalbak al tig maanden met het nodige vuil eruit en er omheen puilend. 
We willen toch niet dat de ratten rrrttt komen om Duivendrecht ‘schoon’ te houden. Hoe moeilijk is nu écht schoonmaken? Het staat bijna in elk tot nu toe gepubliceerd verkiezingsprogramma! 


Rukt de rat ook op in Duivendrecht?
Moeten we ons al zorgen gaan maken? Zie Nieuwsuur documentaire (5 minuten).
https://www.youtube.com/watch?v=7VqseT2ij5U

Schilderen Dorpshuis?
Weet u het nog? De achter- en zijkant van het oude gedeelte van het Dorpshuis en de sportzaal? Die verveloze saaie boel? En het creatieve plan dat een Duivendrechter in 2015 hiervoor belangeloos aan de gemeente heeft gegeven?

Er gingen geluiden op dat werkzaamheden in 2017 uitgevoerd zouden gaan worden. Tja, we zitten alweer in 2018 en ondanks dat een ambtenaar dat plan heeft opgevraagd is er helemaal niets gebeurd. Zelfs geen bericht wanneer het dan wel opgepakt gaat worden.
De Stichting Vrienden van Duivendrecht heeft contact met de gemeente opgenomen om via een aanvraag via NLDOET het het dan maar met vrijwilligers te gaan doen. Nee, dat is ook niet toegestaan.
Nu begrijpen we dat wel, het is gemeente eigendom en schilderwerk moet netjes en zorgvuldig uitgevoerd worden. En je weet natuurlijk niet met wat voor (on)handige vrijwilligers we aan komen zetten. Daar moet een ambtenaar eerst ook weer uitgebreid onderzoek naar doen.
Wat we maar niet kunnen begrijpen is, waarom een veelgehoorde wens van Duivendrechters maar niet uitgevoerd wordt.

Voor de nieuwsbriefversie
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180127_Drechtje_spreekt_Verkiezingen_deel_1_.pdf

Reageer als eerste