Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… Duivendrechtse Verkiezingspraet, deel 2

Het is Carnaval en dat merk je aan de outfit van kinderen op het Dorpsplein.

‘Verkleden is altijd leuk nietwaar?’ zegt een moeder met naast haar een als stoere piraat uitgedoste zoon en een als toverfee in veel tule gehulde dochter. Ze had onthouden om op de 10e februari verder te praten over de verkiezingen. Anderen hadden dat ook zo begrepen en verzamelden zich bij Drechtje rond haar sokkel.

‘Ziezo!’ alle verkiezingsprogramma’s staan nu online’ riep iemand enthousiast boven het heen en weer gepraat uit waarna alle hoofden zich keerden naar de spreker.

‘We misten D66 nog en die partij heeft als motto: KRIJGT HET VOOR ELKAAR! Ook al weer dat ELKAAR net als Groen Links die het bij de SP opgepikt heeft. Je vraagt je af wat ze toch voor ELKAAR krijgen. . . een hele hoop woorden maar nu nog de daden.’

Een statige meneer met ’n Russische bontmuts op kreeg alle ogen op zich gericht toen hij over Ouder-Amstel Anders begon: ‘Die partij heeft het ook al over ELKAAR want ALLEEN MET ELKAAR KUNNEN WIJ HET ANDERS BLIJVEN DOEN.’ Een jongeman die net een bos rozen gescoord had voor Valentijnsdag mengde zich ertussen: ‘Dat met ELKAAR wordt nog wat, wie dan met ELKAAR? Die lijsttrekkersmevrouw met die meneer aan haar zijde. Is dat met ELKAAR? Zij voert bijna altijd alleen het woord waarbij ze niet van opgeven houdt. Sterk stel hoor vind ik dat. Zij heeft een duidelijke mening en laat goed van zich horen. Veel interrupties tijdens vergaderingen. Verder merk je of hoor je in die partij niets van MET ELKAAR.’ Een mevrouw keek de meneer van over haar brilletje bestraffend aan: ‘Die mevrouw is helemaal een politica tot in haar vingertopjes. Laatst schreef ze in het krantje dat ze zelfs moest huilen over het lot van mensen voor wie zij echt opkomt. Ik houd wel van dat soort emoties in de politiek. Dat noem IK nou eens anders.’

Een meneer met een vuurrode lange sjaal om, wapperde ermee en zei: ‘Nu de Partij van de Arbeid. Ik ben best fan van die club, vooral van die ene meneer, zo aardig, zo bekend hier, Hij is nu lijstduwer. Jammer, ik hoop dat hij met een overweldigend aantal stemmen toch gekozen wordt zodat hij er niet meer onderuit kan. Hij hoort hier gewoon bij het dorp.’ Er werd instemmend geknikt. Prima vind ik het dat ze als landelijke partij lokaal het verschil willen maken. Ik ben benieuwd. Want neem nou het punt dat toekomstige uitbreidingen van de dorpskernen aansluiten bij de huidige schaalgrootte. Dat klinkt prachtig maar in de Nieuwe Kern worden 4500! woningen gebouwd…’

Hij werd meteen onderbroken door een mevrouw die een groot postpakket onder haar arm klemde. ‘Voor wie zijn die woningen? Al die partijen hebben het over starters, ouderen, dus 30% , Ouder-Amstel Anders zegt 20%, sociale woningbouw. Klinkt geweldig maar hoeveel woningzoekenden hebben we in Ouder-Amstel nou helemaal? Daar hoor je niemand over gek genoeg. Laten we nu eens aannemen 500, misschien 1000? Weet je dan wel hoeveel woningen je overhoudt? Denk ook eens aan Entrada…’ Ze keek de kring afwachtend rond waarna ze het woord hernam: ‘Weet je wie in die huizen komen wonen? Ja, nu snapt u het: Amsterdammers natuurlijk. Die infiltreren gewoon in onze gemeente op die manier. Zo word je vanzelf Amsterdam.’

Iedereen moest dit even verwerken maar toen kwam er wel degelijk reactie op. ‘Natuurlijk Belang is geloof ik de enige die daarin realistisch is’ merkte een kou kleumende mevrouw op, ‘heel slim van die partij want wie dat onder ogen ziet kan bij dat machtige Amsterdam in een fusie eisen stellen om, wat ze allemaal willen: dat belangrijke dorpse karakter te behouden. De andere partijen, de VVD op haar eigen manier, komen allemaal aanzetten met duurzame materialen, gasloos, ecologisch verantwoord, groen, et cetera zoals dat nu bij nieuwbouw populair is. D66 wil er een school voortgezet onderwijs.’

Men prees haar kennis en daardoor aangemoedigd ging zij voort met een klein blosje nu op de wangen: ‘Moet je nagaan, er is maar één Metropoolregio Amsterdam en wij zitten als Ouder-Amstel daar met allerlei dwarsverbanden al helemaal in vast.’

De mevrouw met het postpakket wees op het Dorpshuis en vertelde wat zij daarover gevonden had bij D66: ‘Al eerder hadden we het over de gezelligheid en gebruik hiervan. D66 speelt daarop in: letterlijk maar dan wel met inbreng van de inwoners, in samenwerking met de bibliotheek en/of een commerciële partij en…’ ze hapte even naar adem: ‘de gemeente moet een goede toegankelijkheid van de zalen garanderen.’ Ze keek op haar horloge en liep snel richting sigarenwinkel om haar pakket af te leveren.

Een tot dan toe achteraf staande meneer merkte met droevige stem op dat de bomen in de Zonnehof nu gekapt zijn. Iedereen viel stil totdat schril een mevrouw riep: ‘De Entrada straks volgebouwd; is dat niet genoeg? Hadden ze nu met die contracten wat betreft de Zonnehof er ook niet mee kunnen kappen?’

Terneergeslagen liep men uiteen.

Wat gaat goed?

Groenbeheerplan
Op dinsdag 6 februari jl. was de tweede bewonersavond over het groenbeheerplan. Het plan is samen met inwoners tot stand gekomen. De aanwezige bewoners uit Duivendrecht en Ouderkerk waren zeer te spreken over deze samenwerking. Ook lieten zij weten blij te zijn dat de wethouder van Groen Links goed naar hun ideeën en opvattingen heeft geluisterd. Belangrijk ingebracht punt was bijvoorbeeld dat een communicatiemedewerker altijd bij de uitvoering van groenwerkzaamheden betrokken moet worden.
Het groenbeheerplan wordt nu met de laatste tips van de bewoners definitief gemaakt. Het college stelt vervolgens het groenbeheerplan vast en dan kan ernaar gewerkt worden!

Wat kan beter?

Parkeerbeleid
Alle politieke partijen van Ouder-Amstel hebben het over parkeerbeleid. Het moet met de verkiezingen in aantocht natuurlijk altijd beter en er moet goed geluisterd worden naar de omwonenden.
Niet vanaf een bureau met Google Earth bij de hand beslissen dat auto’s niet voor de eigen deur geparkeerd mogen worden terwijl dat al 40 jaar de gewoonte is. Ook niet dat er zo maar parkeerplekken gefaciliteerd worden voor niet-inwoners.

Helaas wordt er weinig concreets aangedragen voor mensen die met ernstige parkeerproblemen kampen. Er is ooit een vaag parkeerbeleid opgezet en dat geeft ruimte aan een beleid dat inwoners compleet verkeerd in het keelgat schiet. Het wordt tijd dat er in de nieuwe periode door een nieuw college scherp en precies opgesteld wordt wat en hoe. En de gemeenteraad het verbeterde parkeerbeleid vaststelt en het college nauwlettend volgt dat het ook wordt uitgevoerd.
Nu hebben gedupeerde inwoners het nakijken en het gevoeld leeft dat het college misbruik maakt van de zeer ruime (wettelijke en juridische) regels om parkeerbeleid uit te voeren.

Wethouders spreekuur
Het wethouders spreekuur wordt door alle politieke partijen geprezen. De ultieme mogelijkheid van een directe communicatielijn van inwoners naar collegeleden.

Echter, er zijn inwoners die het weliswaar prettig vinden dat ze gehoord worden maar ten langen leste merken dat er geen enkele terugkoppeling of uitvoering komt aan datgene wat is besproken en toegezegd. Dat werkt heel teleurstellend, vooral als er door collegeleden zelfs concrete beloftes gedaan zijn!

Dat wethouders spreekuur verdient verbetering, anders is het zinloze tijdverspilling in plaats van een gouden kans voor de door alle partijen zo gewenste communicatie tussen inwoners en collegeleden.

Op 15 februari komt het kieskompas en daarna is er weer een Drechtje op 10 maart, na de krokusvakantie.

Voor de nieuwsbrief versie, klik op:
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180210_Drechtje_spreekt_Verkiezingen_deel_2.pdf

Reageer als eerste