Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt…. Eigen Haard is ‘goud’ waard!

In het zonnetje staat Drechtje vandaag weer op het plein om te horen wat er in het dorp allemaal speelt. Een bekende van haar, een mevrouw uit de Zonnehof, komt op haar afgestormd! Het is duidelijk dat zij zich enorm over iets op windt en nog nahijgend steekt zij meteen van wal.

Drechtje, het is weer hommeles in de Zonnehofflats! De bewoners daar zijn rázend. Dit keer niet op de gemeente vanwege de kaalslag in het Zonnehofpark maar nu op hun huurbaas, de Woning-stichting Eigen Haard! In de eerste week van december jl. kregen de mensen daar hun eindafrekening van de stookkosten. Het is haast niet voor te stellen, maar er zijn mensen bij die duizenden Euro’s(!) voor hun verbruik van gas en warm water moeten nabetalen. Ik ben dit nu zó zat, dat ik een actie in gang gezet heb. Gedupeerden kunnen zich bij mij melden. Ik heb kopiëen van heel wat afrekeningen verzamelt en de uitkomst is tot nu toe ronduit schokkend!

Meer mensen komen zich rondom Drechtje verzamelen. Wat er op zaterdag besproken wordt, is nl. altijd interessant. Zij staan te luisteren naar dit verhaal, waaronder ook enkele Zonnehofbewoners. Die knikken eenstemmig. De verhalen komen los en die zijn naast negatief, van sommigen ook positief.
De actievoerster laat weten dat op de top 3 van haar lijstje bedragen staan van resp. € 5.342,00 (5-kamer flat), € 4.835,00 (4-kamer flat) en € 3.934,-- (2-kamer flat)! En dit bovenop het jaarlijks betaalde voorschot van rond de € 1.300,00. De mevrouw met stip op nr. 1 van de lijst zou dus het afgelopen stookseizoen (waarin vorig jaar een warme winter), rond de € 7.000,00 verstookt hebben…. Een jonge man reageert bijdehand: ‘Nou, dan heeft zij waar-schijnlijk voor de hele flat Neptunus betaald’! Ondanks de ernst van de situatie wordt om deze opmerking toch gelachen. Een verontwaardigde gedupeerde roept: ‘Onze flats zijn meer als 40 jaar oud en dus geheel afgeschreven, maar de huurpenningen zijn wèl degelijk van deze tijd!’ Eigen Haard en iSTA (leverancier van de warmtemeters) verschuilen zich achter elkaar. iSTA beweert dat de meters prima werken en Eigen Haard onderschrijft dit. Een toehoorder merkt op: ‘Hoe kan Eigen Haard met droge ogen dergelijke rekeningen versturen? De mensen die daar werken, krijgen zelf toch ook een gasrekening!’

Voorts maakt de actievoerster er melding van dat dit stookprobleem al jááren speelt en de ellende in 2005 is begonnen met de installatie van zgn. warmtemeters van het bedrijf iSTA. Zijzelf is in 1995 in de flat komen wonen en kreeg 10 jaar lang geld terug. In 2006 en 2007 moest ineens € 800,00 en 700,00 bijbetalen. In 2008 stond zij, samen met 6 andere bewoners met haar klacht dienaangaande voor de Huurcommissie maar kreeg nul op het rekest. ‘U bent hier maar met 7 mensen die klagen? Terwijl er 500 huishoudens in de Zonnehofflats wonen? Het zal duidelijk wel aan ùw stookgedrag liggen!’ Uitgepraat dus. Wel heeft zij de jaren erna nooit meer hoeven bijbetalen, is dit nu toevallig of niet?

Weet u, vervolgt zij haar relaas: ‘ Er zijn oudjes die niet weten hoe zij hun eindafrekening moeten betalen. Zij laten zich door EH intimideren en een treffen een betalingsregeling, zoals ook veel andere huurders. Sommigen melden zich ten einde raad aan bij Humanitas Thuis-administratie en de Schulphulpverlening om geen deurwaarder op hun nek te krijgen. Een bedrag van € 2.000,00 of meer hebben zij thuis niet op de plank liggen hierover bellen is moeilijk. De meesten komen niet verder dan het callcentre van EH en worden dan afgewimpeld. Véél huurders bellen helemaal niet omdat zij de Nederlandse taal niet machtig zijn. Zij gaan naar de huismeester, maar die is er niet altijd. Vanwege bezuinigingen werkt hij nog maar parttime. Hij verwijst de mensen door naar de Bewonerscommissie, maar de voorzitter hiervan is vanwege dit hele gedoe vorig weekeinde opgestapt!
Gelukkig heeft de Huurdersvereniging de taak van de Bewonerscommissie tijdelijk op zich genomen. De voorzitter hiervan steunt de bewoners en heeft gelijk een gesprek bij EH aangevraagd, maar volgens de bewoners kreeg zij slechts toezeggingen. Zo zou EH voor dit probleem een aparte afdeling hebben opgericht die er ‘met man en macht’ aan werkt. Ook heeft zij EH verzocht de huurders hangende dit onderzoek een opschorting van de betalingstermijn te geven en hen te informeren over het verdere verloop. Opnieuw moeten de huurders dus maar weer ‘even’ afwachten.
Ik als actievoerster kan geen gesprekspartner zijn bij EH. Dat kan alleen iemand van de Bewonerscommissie of Huurdersvereniging. Te gek voor woorden toch? Maar.., besluit ze strijdlustig: .. ik heb mij vrijdag jl. aangemeld als interim-voorzitter van de Bewonerscommissie want ik laat het er deze keer niet meer bij zitten! Nu, na 10 jaar en na alle beloftes, toezeggingen en zoethouders van Eigen Haard pik ik het niet meer. Wij komen geen stap verder. Eigen Haard mag dan wel ‘goud’ waard zijn, maar zeker niet voor ons bewoners. Het is de Woningcorporatie die ‘goud’ verdient over de ruggen van haar huurders!

Voordat iedereen uiteen gaat, wordt er nog even hard en smakelijk gelachen om de opmerking van een oude dame, die nog héél erg goed bij de tijd is. ‘Weten jullie wat ik denk.. krast zij, .. volgens mij rijdt ook de voorzitter van bestuur van Eigen Haard in een Maserati !

Voor de nieuwsbriefversie: http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160123_Drechtje_spreekt_Eigen_Haard_is_goud_waard_.pdf

Reageer als eerste