Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt….. er als de kippen bij zijn!

Drechtje is niet helemaal ongeschonden op haar eigen stek terug gekomen. De plooien van haar rok hebben knap geleden onder het schuren van de zware kettingen. Maar het allerhartelijkste welkom van oud en jong in het dorp maakt heel veel goed!
Deze morgen voelt Drechtje zich kiplekker, ondanks dat het voorjaar op het plein koud begint. Zondag 20 maart om 05.30 uur begint de ‘astronomische’ lente al, maar het weer blijft grijs en waterkoud met gevoelstemperaturen dicht bij het vriespunt. ‘Echt weer om met de kippen op stok te gaan!’, mompelt een voorbijganger, die Drechtje snel toeknikt en weer diep in zijn winterjas duikt en bij de groenteman naar binnen schiet.
‘Een goede haan kraait tweemaal’ verkondigt een dame met een dik gebreide oranje sjaal om haar nek. En zij krijgt de volle aandacht van de omstanders mee voor de verdwenen Beatrixboom (1988) én de bijbehorende bronzen plaquette, die allebei tijdens de sloop van de bibliotheek spoorloos verdwenen zijn. ‘Ik was er als de kippen bij om de verdwijning destijds te melden. De slopers hadden waarschijnlijk verwacht dat er geen haan meer zou kraaien naar deze herinnering aan de vijftigste verjaardag van onze vroegere koningin. Een kippeneindje verderop in het dorp staat bij de Wilhelminaboom (1948) een paal met prachtige tekst; zoiets zal er bij de Koningsboom (2013) ook wel komen. Maar waar én wanneer komt onze Beatrixboom eindelijk terug op het plein?’
‘Al voor het kraaien van de haan waren ruim een week lang de boren te horen van tuinlui die de nieuwe struiken plantten langs de Rijksstraatweg’, komt een trotse jonge man met een groot stokbrood in zijn rugzak vertellen, ‘daarmee krijgt de vroegere Duivendrechtse laan en de oude verbindingsweg naar Utrecht weer een paasbest aanzien! En…. wij zijn als bewoners afgelopen herfst zelf in staat gesteld de struikensoorten uit te kiezen’.
Het is even na elven. Met opgestoken veren voegt een mevrouw zich bij de Drechtje-omstanders. Zij haalt even diep adem en steekt van wal: ‘De gemeente reageert niet op mijn bericht. Ik ben aangeschreven over het gebruik van adoptiegroen. Ik kan bewijzen dat ik toestemming heb voor dat stuk groen. En dat bewijs heb ik uiteraard aan de gemeente toegestuurd. Ze reageren niet, daar op het gemeentehuis, terwijl mij wél een dwangsom met termijn opgelegd is! Nu Drechtje weer stevig op haar sokkel staat kom ik hierheen en vraag ik mij af of ik de enige ben die geen reactie ontvangt uit het gemeentehuis?’

En met die vraag gooit zij de knuppel in het hoenderhok.
De verhalen gaan over en weer en niet alleen over het onbeantwoord blijven van vragen, maar ook over zéér tegenstrijdige en ontoegankelijke informatieverstrekking.

Een mijnheer loopt eerst als een kip die haar ei niet kwijt kan en legt vervolgens heel rustig uit: ‘Voor het aanvragen van een kiezerspas zocht ik op de website van de gemeente. Deze site geeft hierover andere informatie dan in weekblad dat huis aan huis verspreid wordt. In het weekblad van 16 maart staat dat de schriftelijke aanvraag 1 april binnen moet zijn en op de website staat vóór 12 maart. Op het formulier - dat ik na de zoekopdracht ‘model K6’ ingegeven te hebben, uiteindelijk vond - kan je dan ‘referendum’ weer niet aankruisen. Bedroefend!’.

Een ouder echtpaar uit de Kloosterstraat komt voorbij en vraagt: ‘Hoor ik hier iets over stemmen? Of komen wij met het zout als het ei al op is? Op onze stempas staat aangegeven dat d’ Oude School het stemlokaal bij ons in de buurt is, nou vraag ik je? Het Dorpshuis is veel dichterbij en gelukkig kan je in alle stemlokalen van de eigen gemeente stemmen!’ en stijf gearmd lopen zij verder richting de bloemenzaak om daar even later met een prachtige paasdecoratie weer uit te komen.

De ouderen, die gisteren met de Zonnebloem naar het ‘kippenmuseum’ in Barneveld waren, kakelen gezellig na over de broedmachines, de veiling en de eiersorteermachines. ‘Ik heb veel geleerd, maar weet nog steeds niet wat er eerder was, het ei of de kip. Wat ik wel weet: dat dit opnieuw een heerlijk verzorgd dagje uit was! En dat wij tegenwoordig in de bus een riem om moeten!’

‘Ik dacht dat ik kippig geworden was, toen ik de nieuwe (!) bestrating van de weg langs het Waddenland zag,’ zegt een bewoonster boos, ‘kijken jullie straks zelf maar. Dit is echt geen nieuwe weg te noemen. De hergebruikte stenen zijn flink beschadigd en het hoogteverschil van de openbare weg naar de aansluiting met het Waddenland is bizar slecht. Dat belooft nog wat voor het vervolg van die weg.’

Een kleutertje en zijn moeder komen het plein op en gaan in het midden op de vierkante tegels staan en vragen hardop waar nou toch die fijne wipkip blijft en de andere nieuwe uitdagende speeltoestellen voor de kids. Een jonge vader heeft gehoord dat de (beschermende) rubberen tegels pas geplaatst kunnen worden als de vorst helemaal uit de grond verdwenen is…..dat zou het hele eieren eten zijn.

Een mevrouw die duidelijk zin heeft in het weekend loopt langs en zegt: ‘Ik ben beslist geen zacht eitje, maar wel heel blij met de abri aan het begin van de Rijksstraatweg. Het geeft mij beschutting tegen de wind en houdt mij warm. Ik wijs er wel op het uitzicht voor het gemotoriseerde verkeer daarmee verslechterd is. Men ziet nu de verkeersborden te laat én de fietsers minder goed aankomen. Daar gaan de verkeersdeskundigen ongetwijfeld snel iets aan doen. Appeltje, eitje voor ze, toch?’

De meeste pleingangers praten nog even verder over de brieven die binnengekomen zijn: in de Zonnehof over bomentellingen en in Duivendrecht-Noord over de blauwe zone.
En over een uitnodiging voor een bijeenkomst over de beleidsvisie Erfgoed.

Het is onbehagelijk fris als je zo blijft staan te praten. Het liefste zouden ze even samen een kopje koffie of thee drinken in de hal van het Dorpshuis, maar als de bar niet bezet is door vrijwilligers kan je daar naar fluiten. ‘ Het wordt de hoogste tijd dat ze daar een voor iedereen toegankelijk koffiezetapparaat plaatsen, zo een kan je leasen’ oppert een gezellige dame. ‘En zet er dan meteen een frisdrankenautomaat naast, dan ben je direct klaar, het ei van Columbus’ vult een moeder van twee tieners aan.

Een statige heer is inmiddels naar de kapper geweest en komt nog even terug bij Drechtje en de mensen die daar nog staan te praten : ‘Ik zat zo te denken, is iedereen wel op de hoogte van het wethoudersspreekuur. Daar kan je zonder afspraak naar toe om aan te kaarten wat je exact wilt weten. In het Weekblad, op de site en op de lichtkrant staan datum en tijd aangegeven. En nú is het spreekuur toevallig aanstaande dinsdag 22 maart hier in het Dorpshuis tussen 17-18 uur. Kom wat eerder uit je werk, zet de piepers wat later op, ga er maar eens heen en wie weet is het…… kip ik heb je!

Voor de nieuwsbriefversie: http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160319_Drechtje_spreekt_er_als_de_kippen_bij_zijn.pdf

Reacties

Avatar user thumb 2478328456cfffcc349049089f80c0f7d3cc9125bd2afe642182acb3d11a12b7

J. reageert

Wat zeg je dat toch weer leuk, Drechtje, ik ben weer helemaal bij met de perikelen van Duivendrecht!
Anneke Bosch