Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… gebakken lucht …

Van twee kanten komt een groepje sporters het Dorpsplein op. Na een fikse stortbui heeft het ene groepje een uurtje gewandeld om vooral vitaal te blijven. Zij geven Drechtje ‘like’ om het (met de bewoners SAMEN geproduceerde) Sintrijm. Het was super! Het andere clubje komt uit de Sporthal. Zij wijzen elkaar op die letter ‘s’ van het Dorpshuis, die nog steeds scheef hangt. Ondertussen klinken door de speaker bij Bakker Bloemen gezellige écht ouderwetse Sinterklaasliedjes over het plein. Echte Zwarte Pieten zijn gul met hun pepernoten.

Een mevrouw laat op haar smartphone een paar foto’s zien van een loeigevaarlijke situatie op de hoek van het Clarissenhof en de Rijkssstraatweg. Omdat de bomen van de aanliggende tuinen over het voetpad heen hangen moeten voetgangers met of zonder kinderwagens, rollators en boodschappenkarretjes uitwijken naar het fietspad. En dat ook nog eens bij een uitgang van het hof naar de Rijksstraatweg die onoverzichtelijk is: het gevaar hangt letterlijk in de lucht.

Een dame wijst haar erop dat zij contact moet opnemen met onze eigen wijkagent. Safety first en wacht alsjeblieft niet tot er een ernstig ongeluk gebeurt. Als onze Bromsnor toch een luchtje gaat scheppen dan kan hij meteen gaan kijken. ‘Bedankt voor de tip’, zegt ze ‘ik zal in de wolken zijn als ik daar weer gewoon op het voetpad lopen kan. En ik vraag de agent meteen de fietsers te bekeuren die in de verkeerde richting rijden’. ‘Als u dan toch in contact met de gezagsdrager komt wijs hem dan op de onverlichte fietsers, die zomaar uit de lucht komen vallen. Ik had er laatst een tegen mijn wielen…’ vult een oudere heer aan.

Een jonge moeder komt er aan, pakt haar agenda erbij en geeft lucht aan haar ongenoegen:
‘Tegenover de Meidoornstraat/Rijkstraatweg is het riet langs het water gesnoeid. Dit is zeer onzorgvuldig gedaan. Niet al het riet is gesnoeid en wàt er gesnoeid is, ligt voor een deel nog in het water.
Als het ’s winters goed vriest, wordt hier heerlijk geschaatst door ouders en kinderen uit de wijk.
Het ijs is een prachtige sociale ontmoetingsplek en een grote verbintenis voor de buurt.  Met hoe het riet nu (‘niet’) gesnoeid is, kan er niet worden geschaatst. Het ijs zal niet geschikt zijn om te schaatsen, omdat er overal riet uitsteekt. Dat het er slordig uit ziet, is al erg genoeg. Nog erger is dat de gemeente zogenaamd sociale cohesie in de buurt zo belangrijk vindt. Kennelijk is dat laatste gebakken lucht!’
Ze lucht verder haar hart: ‘1 november schreef ik over dat riet aan de gemeente en 14 november vroeg ik beleefd waarom ik geen antwoord gekregen had. In het Weekblad Ouder-Amstel werd notabene opgeroepen om dit soort zaken te mailen naar wijkbeheer van de gemeente. 16 november smeekte ik namens de buurt nogmaals, omdat de weerman vorst voorspelde’.

‘Met uw aller goed vinden ga ik u even onderbreken’ zegt een man: ‘Ik heb lucht gekregen van een visie, ontwikkeld door het bestuur van de gemeente met de titel Samen Maken Wij Ouder-Amstel. Toen ik de bedoeling daarvan in een wolk geschreven zag, dacht ik oh, oh, ze bouwen slechts luchtkastelen. Ouder-Amstel wil een samenleving waarin wij met elkaar verbonden zijn. Met ruimte voor betrokkenheid en initiatief en waarin wij samen optrekken om onze woon- en leefomgeving te verbeteren.’

‘Wilt u hiermee zeggen’ antwoordt de jonge moeder ‘dat ik snipperdagen op moet nemen om het riet voor mijn deur te fatsoeneren? De gemeente (belastingontvanger) doet een stukje van het riet en samen met de buurtbewoners (de belastingbetalers) doe wij de rest. Ik zal eens navragen hoe het daadwerkelijk zit. U zou best gelijk kunnen hebben, want de medewerker van de gemeente die 17 november eindelijk reageerde, bood (alsof er geen vuiltje aan de lucht was) zijn excuses aan en… hij had de aannemer gesproken die hem plechtig beloofd had, dat uiterlijk 27 november alles helemaal in orde zou zijn. Gebakken lucht?? Ik vrees het wel, er is nog helemaal niets gebeurd! En het is vandaag de 28e november. De sloten worden steeds smeriger van het rottende riet én het staat slordig en lelijk. Ze slaan maar een gat in de lucht met alle beloftes’
‘Ik kan die gemeentelui al jaren niet meer luchten of zien, al dat geblablabla. Hoe zo samen maken en verbinden?’ onderbreekt de man weer ‘Knap het zelf maar op, dàt is wat ze bedoelen. Dat zeg ik omdat ik gewoon kritisch ben. Dat mag toch wel? De gemeente doet er nogal luchtig over, maar door de samenwerking van Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn zijn ambtenaren alleen nog maar bezig hun baan te behouden en niet meer met ons inwoners! Zorg er dus maar voor dat je Beste Buren hebt en, het is al eens eerder gezegd: ik voel wel wat voor een nieuw Klein België in Duivendrecht, regelen we het gewoon zelf, houden we nog (belasting)geld over ook!

‘Lieve mensen loop er nog niet vandoor, ik ben wat laat maar ik wil het nog hebben over die natuurspeelplek in het Zonnehofplantsoen bij de nieuwe scholen’ zegt een meneer, ‘ik hoor van teamleden en ouders dat er nog geen ontwerp gereed is en dat men van harte bereid is SAMEN een plan te maken, zonder massaal zoveel bomen te vellen. Ik gun die kids alle speelruimte van de wereld, maar ik vind dat er zeker óók rekening gehouden moet worden met de wensen van de mensen die al jaren in de Zonnehof flats wonen en zo in de wolken zijn met het groen, dat nog over is gebleven na de nieuwbouw. Ik heb De Goedheiligman gevraagd om met de directeuren over het plan te praten, voordat hij naar Spanje gaat. Dit onweer moet uit de lucht!

En in de Sporthal van Duivendrecht was het feest, echt groot feest! Kinderen krijgen nu zelfs de gelegenheid om op zaterdag in de Sporthal te spelen. De eerste Sportinstuif voor de schoolkinderen was een feit en ging van start voor de jongste groep met een Pietenspel. Niet alleen de kinderen. Ook de toeschouwers, waaronder een fotograaf, g e n o t e n.

Hoe is het ook alweer… Achter de wolken schijnt altijd de zon…!

Voor de nieuwsbriefversie klik hier
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/151128_Drechtje_spreekt_Gebakken_lucht.pdf

Reageer als eerste