Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt... Hart voor Duivendrecht

Hè, hè, de voorjaarskleren konden van de week uit de kast. Daar hoort dan natuurlijk een nieuw schoentje bij.

‘Maar weet je dat er aan Zalando-schoenen een heel vies luchtje zit?’ vertelt een modieuze dame aan Drechtje. Ik hoorde dat de bezorger van de week een pakket kwam afleveren op een adres, maar op het etiket stond het goede huisnummer, maar met een hele andere volslagen onbekende naam. Dus die bewoner heeft de schoenen niet aangenomen. Nog stugger ….een week daarvoor leverde de bezorger van Post.nl ook een Zalando-pakje bij iemand af, bestemd voor de buren. De woning met dat huisnummer stond in de verkoop en was onbewoond. Voor dat bewuste pakje meldde zich ’s avonds iemand, die helemaal geen buur is, maar doet alsof hij een buur is. Gelukkig werd het pakje niet meegegeven en de schoentjes gingen naar Zalando terug! Adressen worden gewoon misbruikt’. ‘Het is een bende’ merkte een andere dame op ‘en aan deze ‘mis’daad schijnt de politie niets te kunnen doen, behalve te adviseren om geen pakjes voor de buren aan te nemen en goed op de naam van de geadresseerde en op de afzender te letten’.
Het uitbundige voorjaarszonnetje van de afgelopen week had uitgerekend deze zaterdagmorgen plaats gemaakt voor een venijnig koufront. Drechtje zag collectanten voor Jantje Beton verkleumen en de campagneteams van politieke partijen met dikke jacks en sjaals probeerden het winkelende publiek warm te maken voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen.
Die kou was des te meer reden voor Drechtje om voorbijgangers te dirigeren naar warme koffie in de Kantine van de Sportzaal om daar kennis te nemen van het definitieve ontwerp van het Dorpsplein en het definitieve ontwerp van de openbare ruimte Zonnehof. De wethouder, ambtenaren en de medeplannenmakers stonden klaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Opmerkelijk veel jonge mensen waren geïnteresseerd. Drechtje hoorde van diverse bezoekers dat het pleinontwerp er goed en verzorgd uitziet. Mooi materiaal ook. Maar….. stuk voor stuk maken alle betrokken inwoners zich hele grote zorgen over het afzichtelijke uiterlijk van de leegstaande panden op het plein. Een winkelier weet te vertellen dat eind maart ( ‘….toch wel van dit jaar ?’, merkt een voorbijganger op) de borden van de gevels moeten zijn omdat de eigenaar de panden dan echt een opknapbeurt geeft. ‘Laten wij hopen’ klinkt het in koor ‘dat er ook iets gedaan wordt aan die gedateerde grindtegels in overeenstemming met de allure van ons nieuwe plein. Pas dan wordt het aantrekkelijk de lege ruimtes te vullen’. ‘Wie de schoen past trekke hem aan!’
Met woede hebben veel Zonnehofbewoners via het Weekblad moeten vernemen dat in het Zonnehof - ten westen van de nieuwe scholen - 30% (!!) uitdunning van de zogenoemde houtopstand in de Zonnehof gaat plaatsvinden. Een meneer, die destijds juist om die groene oase in de Zonnehof is gaan wonen, en zo blij is dat Woody Woodpecker weer duidelijk hoorbaar is legt rustig uit dat die 30% geen 30% van 100% is, maar van de resterende 70%. De eerste 30% is namelijk al verdwenen vòòr de bouw van de nieuwe scholen! Dan komt er nog een zorgcomplex en een hele sliert woningen. Voor de woningen zelf - hoeveel verdiepingen, de oppervlakte, lift, koop of (sociale) huur - was vooral van oudere Duivendrechters veel belangstelling.
Verstening van het mooie Zonnehofplantsoen blijkt de ruwe realiteit. ‘Wedden dat die paar mooie hoge bomen ook ineens ‘ziek’ zijn en/of ‘te oud?’ zegt een bewoonster met zorgelijke blik. Drechtje volgt intens de discussie over de geliefde populieren en kan nauwelijks geloven dat een populier na 40 jaar tussen zijn eigen plankjes moet liggen. De Bomenstichting weet daar vast veel meer over. Wordt zeker vervolgd….
De sfeer in de ‘Keet’ is goed. Bewoners uit alle buurten komen kijken naar de ontwerpen. Men is blij dat Duivendrecht een boost krijgt. 'Straks wordt Duivendrecht nog helemaal ‘hip’ om in te wonen!' grapt iemand,
Jonge kinderen kunnen verdraaid goed tekeningen lezen en zijn betrokken. Iedereen is met elkaar in gesprek. Er zijn veel vragen: wat is een toekomstboom, wat is dat paasei in het midden van het Zonnehof, waarom zijn de parkeervakken aan de Telstarweg niet schuin, maar recht. Gelukkig zijn er verklaringen, de plannenmakers hebben het druk en natuurlijk blijven er knelpunten.
‘Weet je waar de schoen wringt?’ zegt iemand die zich wel een uur in de tekeningen en de teksten verdiept heeft, voornamelijk die van de Zonnehof. ‘De mensen zien impressies op de tekeningen (wollig groen), zien bladzijden met boomstippen in allerlei kleuren, ook blauwe stippen voor zogenaamde toekomstbomen. Zij lezen in de folder dat het eerste Zonnehofplan voor de openbare ruimte te duur was. Tussen juni 2014 ( inspraak) en nu is een plan gemaakt binnen het budget voor een mooi (?), groen (?) en fris (?) Zonnehof. Hoe moeten zij zich dat met deze impressietekeningen voorstellen. Zonnehofbewoners en mensen die dit plantsoen liefhebben moeten nog (!) beter voorgelicht worden. Nog duidelijker moet worden dat het Zonnehof na voltooiing van de verstening een Zonnehofpark wordt.

Voor de nieuwsbriefversie klik hier:
http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150315_Drechtje_spreekt_Hart_voor_Duivendrecht.pdf

Reageer als eerste