Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt.. Het was koud en guur en nieuwsflitsen o.a

Drechtje keek over het lege dorpsplein. De enkele inwoner die er liep, was diep verscholen in zijn jas en snelde met zijn paraplu het dorpsplein over. Op haar sokkel stond Drechtje het plein te overzien. ‘Het is een mooi plein geworden, met winkels en eetgelegenheden, het gaat de goede kant op. ‘
Ondertussen begon het steeds harder te regenen dus besloot Drechtje maar om bij de Eeterij, die prachtig verbouwd is, een lekkere kop koffie te gaan drinken. Dus als Drechtje op zaterdagmorgen niet meer op haar plek staat, dan weten jullie nu waar ze dan wel te vinden is!
Drechtje was niet lang alleen, want al snel kwamen er een paar gezellige dorpsbewoners aan het tafeltje erbij zitten. Een dame met een kop cappuccino in haar handen vroeg aan mij of ik het al gehoord had. Moet eerlijk zeggen Uw Drechtje hoort en weet veel maar niet alles.
‘Wel,’ begon ze, ‘Sinds André, de beheerder van het Dorpshuis weg is, is het daar slecht georganiseerd. Er is geen opvolger of vervanger en het gevolg is dat deuren van de lesruimtes op slot zijn of dat mensen zomaar het Dorpshuis inlopen en ondertussen luid pratend de andere die lessen volgen storen. Er is geen enkele controle. Moet zeggen de afgelopen week ging het gelukkig beter en waren alle leslokalen wel open. Maar het is toch vreemd dat de gemeente dit zo maar laat gebeuren. Er zijn, denk ik, binnen de gemeente genoeg mensen die graag een baan als beheerder willen hebben, maar blijkbaar is de vacature nog (steeds) niet uitgezet of wordt deze niet meer ingevuld. Nu moet er een ambtenaar elke avond uit Ouderkerk komen om de deuren af te sluiten en het licht uit te doen. Ook geen pretje voor die man, lijkt mij,’ sprak de dame op felle toon.

‘Daar heb je gelijk in,’ zei een meneer die ondertussen aan tafel was komen zitten en het gesprek had meegeluisterd. ‘Dat lijkt mij niet de oplossing. Elke avond heen en weer rijden om af te sluiten. Ook niet duurzaam, want de beste ambtenaar komt ook niet op de fiets…
De gemeente zou dit eigenlijk moeten uitleggen in het Weekblad, tenminste als dat een keer bezorgd wordt. Ondanks het klagen verandert de kwaliteit van bezorging niet. Zonde van het geld dat de gemeente betaalt voor hun 2 informatie pagina´s. Gelukkig hebben we internet nog , zodat we het digitaal nog kunnen lezen, maar voordat je erachter komt dat het blad weer niet in de brievenbus hebt gekregen is het meestal een week later en mis je dus belangrijke info.’
‘Weten jullie …’ sprak hij verder, ‘of er in het weekblad ook al heeft gestaan dat Pantar niet meer het onderhoud van het gemeentelijk groen binnen onze gemeente mag verzorgen? Ik kwam daarachter toen ik laatst een werknemer van Pantar sprak, die jarenlang het groen in Duivendrecht had verzorgd. Met tranen in zijn ogen vertelde dat hij dat hij niet meer in Duivendrecht mag werken. Hij vond het zo erg omdat de mensen er altijd zo aardig waren.’ Drechtje schudde haar hoofd, nee dit had ze nog niet gehoord. ‘Wat blijkt,’ vertelde de man verder, ‘de afgelopen maanden is er een aanbesteding voor het onderhoud van het gemeentelijke groen uitgeschreven. Zo’n openbare aanbesteding is wettelijk verplicht en degene die het goedkoopst is, krijgt dan de klus. Dit alles valt onder het beheer van Duo+. De Gemeenteraad van Ouder - Amstel wordt hier dan ook niet in betrokken. Helaas voor de medewerkers, maar Pantar was te duur en dus hebben wij voortaan met een andere uitvoerder te maken. Wie dat geworden is, weet ik ook niet. Duo+ is nu eenmaal niet een organisatie die uitblinkt in communiceren, dat hebben we al vaak genoeg, in het verleden, gemerkt…’

Drechtje, er gaan soms ook dingen goed hoor, dat mag ook gezegd, vult een jonge dame aan. ‘Uit zeer betrouwbare bron heb ik gehoord dat het verbrande groenperk bij De Eeterij in de winter geïnspecteerd en opnieuw aangeplant zal worden, zodat het er komend jaar weer nét zo mooi uit ziet als de andere prachtige, groene en bloeiende perken op het Dorpsplein. Een wat oudere man die bij ons zit reageert meteen: ‘Dat is fijn! Het perk ziet er nu zo troosteloos uit, en ik denk iedere keer terug aan die erge ontploffing en brand van de snackkar. En het Dorpsplein was zo mooi afgelopen zomer met al die prachtige bloeiende planten en bloemen.’ De man vervolgt: ‘Fijn om te horen, ik wilde dat verbrande perk al doorgeven op de website van de gemeente, maar dat is me toch een gedoe, pfff.’ ‘Nou,’ zegt de jongedame van eerder: ‘Ook daar wordt aan gewerkt. Ik heb, óók uit betrouwbare bron, gehoord dat er een app komt waarop je snel en makkelijk iets kunt melden aan de gemeente. Het zal nog even duren voor de app klaar is voor gebruik, maar is me dat geen goed nieuws?!’ Alle aanwezigen knikken instemmend. ‘Jeetje, dan hoef je echt bijna alleen nog maar op de rode knop te drukken om iets door te geven’ grapt één van de aanwezigen.

Ondertussen was de koffie op en bleek het ook gelukkig droog te zijn. Iedereen stond op. ‘ Tijd voor de boodschappen ‘ klonk het. Drechtje trakteerde. Zij stond ook op en liep rustig naar buiten, richting haar vertrouwde sokkel.

Nieuwsflits

Wat gaat goed
Groenrondleiding ter voorbereiding/invulling van het groenbeheerplan.
In navolging op ’t initiatief van de Stichting Vrienden van Duivendrecht om bij de ontwerper én initiatiefnemer en mede-eigenaar Wonam van het gebied Entrada een rondleiding
door Duivendrecht te maken om meer inzicht en gevoel met het ‘oude dorp’ te krijgen bij het ontwerpen van de nieuwbouwplannen, nam ook de wethouder en Duo+ambtenaar, verantwoordelijk voor het opstellen van het groenbeheerplan de uitnodiging aan voor een groenrondleiding door ’t oude dorp Duivendrecht. Maandag jl. werd dit leerzame groenrondje gehouden.

Wat kan beter

Woonboten op ABP-terrein in de uitverkoop! Een goedgevulde tribune omlijstte het toneel van de commissievergadering Burger en Bestuur op 5 oktober. Eén onderwerp uit de portefeuille Ruimte was toegevoegd aan de agenda, de langverwachte visie op het Amstel Business Park (ABP) en dat had het publiek getrokken. Terwijl de ene belanghebbende ondernemer nog lovender woorden over de visie insprak dan de ander, bleef het aan de zijde van de woonbootbewoners opvallend rustig. Tot de advocaat Marieke Snippe namens de woonbootbewoners insprak met termen als 'zwalkend beleid’ en een ‘koerswijziging van 180 graden’. Dat de advocaat terecht! zo over de gemeente sprak, werd door commissieleden van drie politieke partijen onderschreven. Waarom opeens zoveel ‘haast’, vroeg Ouder-Amstel Anders zich af, gevolgd door Natuurlijk Belang, dat wees op de Wet Verduidelijking Voorschriften Woonboten. Door deze wet krijgen woonboten, die door een uitspraak van de Raad van State in april 2014 allemaal illegaal werden, op 1 januari 2018 een legale status. De Partij van de Arbeid uitte zich kritisch over het ontbreken van een gedegen financiële onderbouwing van de visie, in het bijzonder met betrekking tot vergoedingen, die gemeente heeft in het kader van de zorgplicht, die zij heeft voor de woonbootbewoners, die (bij aannemen van de visie) gedwongen worden te vertrekken (zonder adequate financiële compensatie). Een visie waar belangengroeperingen zoals Stichting Vrienden van Duivendrecht, Werkgroep Ruimtelijke Ordening Duivendrecht van Coherente, Winkeliersvereniging Dorpshart bewust niet voor zijn uitgenodigd om te participeren… Ofwel, Duivendrechters zijn bewust buiten spel gehouden! Op 12 oktober beslist de gemeenteraad over de visie. De gemeente heeft dus ‘haast’ om via een besluit van de gemeenteraad de woonbootbewoners (die hier al zo’n 40 jaar liggen) goedkoop weg te krijgen voordat nieuwe wetgeving hen per 1 januari a.s. een legale status geeft.

Tip van de redactie: iedereen die zich het lot van de woonbootbewoners aantrekt, kom 12 oktober naar de raadsvergadering in het gemeentehuis in Ouderkerk.

Officieel voetpad Venserpark veranderd in een fietspad
Het officiële voetpad, gesitueerd langs de tuinen van de huizen aan het Venserpark, wordt steeds vaker als fietspad gebruikt. Wandelaars met en zonder honden, kinderen die de speelplaats verlaten, botsen of botsen bijna, steeds vaker tegen fietsers en brommers op. Fietsers & brommers gebruiken het voetpad steeds meer als sluiproute om sneller de wijk in te komen vanaf het grote fietspad. Het is wachten op een ongeluk.

Tip van de redactie: iedereen die zich hier ook aan stoort, schrijf een brief aan de wethouder (r.korrel@ouder-amstel.nl) met een kopie aan alle raadsleden (zie https://www.ouder-amstel.nl/bestuur/publicatie/raadsleden) dan MOET het besproken worden in de Raad.

Voor de nieuwsbriefversie
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/171007_Drechtje_spreekt_Het_was_koud_en_guur_en_nieuwsflitsen%20o.a.%20woonboten%20in%20uitverkoop.pdf

Reageer als eerste