Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… Het wel en wee in ons mooie Duivendrecht

Het Dorpsplein op deze regenachtige zaterdag ligt er verlaten bij. Een enkeling haast zich, onderwijl een beleefde groet mompelend vanonder een paraplu. Een trotse opa staat met zijn kleinzoon aan de hand even stil. ‘Leuk hè, hij is vandaag bij mij, maar ik wil even gezegd hebben hoe blij ik ben met de abri’s op de hoek Berken- en Kloosterstraat. Wat geweldig!! De bushaltes zijn er zoveel veiliger en comfortabeler op geworden. Maar … ‘zo vervolgde hij, ‘waarom heet die halte Van Damstraat? Dat is toch heel raar. Heeft iemand bij het GVB geen verstand van Duivendrecht en was gewoon de oude haltenaam uit een grijs verleden heringevoerd? Het maakt de mensen helemaal in de war. Dat heb ik al een paar keer meegemaakt en tsja, als ze dan doorrijden met de bus zitten ze meteen óf op de Industrieweg óf bij de Plataanstraat. Eén mevrouw dacht al dat ze helemaal niet in Duivendrecht was want die had halte Kloosterstraat op gekregen.’
Intussen reed een stralende jongeman met achterop zijn fiets, overduidelijk zijn lieve vriendinnetje, over het plein. ‘Als je achterop zit voel je elke bobbel’, riep zij en hij voegde er aan toe: ‘dit kan toch niet, moet u eens kijken, een golvend plein en waar komt Drechtje te staan? Nergens een aanwijzing op de grond, alleen maar uitgespaarde vierkantjes en rechthoekjes voor beplanting.’ Ondanks de hevige regen bleven meerdere mensen nu geïnteresseerd staan. Door elkaar was te verstaan hoe erg ze het vinden van de verkeerd geplaatste banken. Een mevrouw zei: ‘Het is al zoveel vaker gezegd en opgeschreven maar nogmaals, ik kan het wel van de daken schreeuwen, waarom staan die banken verkeerd? Richting winkels, tegen de zon in want ook met beplanting inclusief terras van Jan & Jan waar ik ook graag zit, is het toch zo VERKEERD! om. Waarom moet dat juist weer hier in Duivendrecht gebeuren? Wat zit daar achter? Dat verzint een ontwerper en een uitvoerder toch niet! En de gemeente? Die moet toch wat DOEN als ze deze signalen van de bewoners van Duivendrecht hoort! Ze moeten daar in Ouderkerk gewoon eens ingrijpen. Iedereen heeft het erover.’ Ze liep rood aan, zo woedend was ze en nu dook iedereen op dit item. Een meneer vulde aan: ‘Ik hoorde dat de voor dit plein bestemde fietsrekken nog maar steeds niet kunnen komen. Moet je dat geparkeer zien van fietsen tegen prullenbakken, pas mooi opgeknapte winkelgevels, bij het Dorpshuis, et cetera. En dat in deze tijd dat iedereen moet plannen. Regeren is vooruitzien, zou ik tegen de gemeente willen zeggen. Dat moet niet moeilijk zijn met de inrichting van een plein met plaats te over voor fietsenrekken.’
‘Nou nog eens wat, ‘ mengde een jonge vrouw zich in het gesprek. ‘Ik wil even een heel groot compliment geven aan Drechtje vanwege de vorige aflevering. Die was zo gaaf! Eindelijk eens aandacht voor het geknoei rond de verwarmingsmeters in flatgebouwen en onbegrijpelijk hoge afrekeningen. Je hoort van bedragen voor een jaarafrekening waarvoor je met gemak een dure elektrische fiets zou kunnen kopen. Die arme mensen die het betreft, ook al is het soms terecht door extra verwarming of veel douchen, is het zo’n gedoe en vergt het zoveel extra tijd, werk en inspanning om het in orde te krijgen. Je kunt je tijd wel beter gebruiken. Afrekeningen moeten duidelijk zijn. ‘Instemmend knikten de mensen. Een oudere meneer wees naar het Reijgersbosch. ‘Wat gebeurt daarmee? Ik woon er vlak naast en mijn medebewoners in ons buurtje maken zich grote zorgen. Onze gemeente communiceert te laat met ons terwijl zij al meer weten, dat is de realiteit, en wij zijn zo bang dat het vol komt met vluchtelingen. Kijk, een redelijk aantal ok maar hier is zoveel ruimte in dat oude gebouw, ’hij rilde even merkbaar, ‘in Ouderkerk willen ze natuurlijk die mensen niet, dus dan moet het weer in Duivendrecht. De burgemeester maakt er maar mooi de sier mee in Den Haag, maar wij zijn echt bang! Dat u dat weet.’ Nog voordat iemand wat kon zeggen, verdween hij alweer.
Een jonge mevrouw kwam enthousiast aanlopen. ‘Ik woon nog maar net hier en ik hoor over Drechtje.’ Ze greep naar haar portemonnee. ‘Ik hoorde: heeft u wat voor Drechtje? Hier,’ zei ze, ‘ik wil graag bijdragen. ‘Ze keek verbluft op toen haar gezegd werd dat dat het niet om geld gaat maar om de dingen die ons bezighouden in Duivendrecht. ‘Oh’’ riep ze lachend, ‘wat tof, daarom zijn wij hier ook komen wonen: het is dus waar, Duivendrecht is een echt dorp met mensen die elkaar toeknikken op straat, een praatje maken. Geweldig!’ Iedereen keek vertederd deze nieuwe wegwandelende dorpsbewoonster na.
Noot van de redactie: Natuurlijk heeft de Stichting Vrienden van Duivendrecht ook haar vaste en variabele lasten te betalen, dus een kleine bijdrage op IBAN NL70 INGB 00 0498 3590 is altijd welkom!
Het werd tijd en na een groet over en weer, was het plein in een mum van tijd weer verlaten. Toch bleef een mevrouw aarzelend staan. ‘Wanneer komt ze weer hier op het plein, onze eigen Drechtje?’ Het is gezegd door de wethouder: eind maart als ze niet meer beschadigd kan worden door rondrijdend werkmateriaal. Tevreden wandelde ook zij verder.
Voor de nieuwsbrief versie, surf naar:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160130_Drechtje_spreekt_Het_wel_en_wee_in_Duivendrecht_.pdf

Reageer als eerste