Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… in Beeldige Lijve

Na 174 dagen is ze terug, authentiek. Donderdag jongstleden kwam ze met een potig escorte in een robuuste vrachtwagen het Dorpsplein op gereden. Gelukkig zagen ze bij Bakker Bloemen meteen dat ze assistentie nodig had van haar hofhouding. Na een belletje haastte zich een betrokken inwoner richting de zwoegende werklui om te voorkomen dat Drechtje verkeerd om gezet werd. Immers, ze staat altijd fier met haar blik gericht op de ingang van het Dorpshuis en vanwege de communicatie verder naar ‘t gemeentehuis in Ouderkerk.
Elke zaterdag en dus ook vandaag is er om 11.00 uur gelegenheid bij Drechtje verhaal te doen. Een beetje feestelijk en daarom kreeg ze haar jasje aan, haar duifje aan haar voet, vrolijke slingers eromheen. Dat trok meteen aandacht.

Een rollaterend echtpaar stoof in recordtempo schuin over het plein, op weg naar de fysiotherapie. Ze riepen nog: ‘straks komen we hoor om over het Dorpshuis wat te zeggen’ en dat deden ze ook. Allerlei mensen voegden zich bij de twee om hun instemming te betuigen met hun verhaal. ‘Kijk’, zei de mevrouw ‘gelukkig is Drechtje er weer en langzaamaan wordt het Dorpsplein gezellig, straks ook met plantjes en zo. Het plein zelf is erg mooi geworden, dus niet zeuren meer. Maar . . . .’en hier viel haar echtgenoot haar in de rede, ‘dat Dorpshuis, althans het sporthalgedeelte . . . Wij komen er elke dag langs en ergeren ons, wij niet alleen! aan dat duidelijk zo verwaarloosde deel. Het houtwerk is grauw en bruin van ellende, het ziet er niet uit en de S op het eind van Dorpshuis bungelt erbij. Bizar! Een vlag op een modderschuit.’ Een klein mevrouwtje zwaaide driftig met haar arm, haar ogen fonkelden en toen ze het woord nam struikelde ze over haar woorden. ‘Luister toch eens, al maanden geleden heeft een creatieve Duivendrechter een prachtig plan gemaakt en de Stichting Vrienden heeft begroot dat voor nog geen 3 euries per Duivendrechter !!! de hele boel opgeknapt kan worden in de Dorpshuiskleuren. Waarom gebeurt dat niet? ‘ Ze stikte er zowat in, werd steeds bozer. ‘Ze willen zo graag participatie, samen Ouder-Amstel! En waarom kan dit dan niet? Wat is het probleem? Straks hebben we een openingsfeestje op het plein, ik geloof in april al . . . dan kijken we naar die ranzige lelijkheid, terwijl de winkels wel al opgeschilderd zijn!’

Een meneer die net uit de groentewinkel ‘Duivendrecht’ kwam gelopen reageerde duidelijk op ‘Dorpsplein’. En hij zegt: ‘het Dorpsplein blijft de meest geschikte locatie voor zorgaanbieders in Duivendrecht. De eigenaar van de apotheek In de Pelmolen heeft begin deze maand een allerlaatste waarschuwing gehad dat zij zich moeten houden aan het bestemmingsplan en dus alleen mogen verhuren aan huisartsen en apotheek. Apotheek krijgt voor elke overtreding hierop een bestuurlijke boete, die kan oplopen tot €15.000 per huurder! Gemeente zegt dat er geen maatschappelijke noodzaak is tot het opnemen van meer functies in het gebouw van de apotheek. Er zijn op het Dorpsplein meer dan voldoende mogelijkheden. En, niet onbelangrijk, geeft zulke dienstverlening op het Dorpsplein een aantrekkende kracht op de winkels van het Dorpsplein en het behoud van de levendigheid van het centrum’.

Dat vindt Drechtje goed om te horen! ‘Natuurlijk moeten de eigenaren (dus ook de gemeente zelf!) van de leegstaande ruimtes hun aanbod actief promoten en ook een fatsoenlijke huur aanbieden’ gaat de man verder ‘ Zo is het Dorpshuis bijvoorbeeld niet aldoor in gebruik. Op maandag en vrijdag helemaal leeg, niks, nada daar. Open gooien dat Dorpshuis van en voor de Duivendrechters, heeft de burgemeester bij de opening gezegd! Er is dan nog wel wat voor nodig. Heb je nu een ruimte nodig om te vergaderen dan is het, als je eindelijk de juiste afdeling te pakken hebt, JA?NEE, GEEN PLEK, GEEN BEHEER EN/OF VRIJWILLIGERS en moet je toch ergens anders een ruimte zoeken. Dat is toch niet NORMAAL !!!’

Een andere meneer vond het nu genoeg Dorpshuis en baste: ‘wat denken jullie van een elektrisch oplaadpunt hier bij Waddenland, op een éénrichtingsverkeersroute waar auto’s ongemakkelijk bij kunnen? Waarom niet in de Begoniastraat? Desgevraagd zei de betrokken ambtenaar tegen mij dat hij er ook niets aan kan doen want het is zo besloten. Nou vraag ik u?’ Er werd met hoofden geschud. Men zag het voor zich, rommelig in parkerende auto’s die niet goed bij de draad kunnen . . .

Een modieus geklede oudere dame kwam met haar belangrijke punt namens veel leeftijdgenoten in de flats. ‘Wij worden ouder en ouder, en zijn al in de tachtig. Aanleunwoningen, Reijgersbosch? Te weinig of weg. Zorgwoningen is nu het antwoord op ons probleem. Er zijn er heel wat nodig en wij vragen ons bijna wanhopig af, waar, wanneer ? want onze tijd dringt.’ Een herkenbaar punt voor de Duivendrechters en men wees ten afscheid naar Drechtje: ‘kijk naar Ouderkerk zodat ze dit oppakken!’ en Drechtje, zo blij weer op haar plek te zijn, schitterde in het maartse zonlicht mooier dan ooit.

Voor de nieuwsbriefversie, surf naar http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160312_Drechtje_spreekt_In_Beeldige_Lijve.pdf

Reageer als eerste