Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… in haast

…want de koffers worden gepakt, de Duivendrechters lopen wel op 't Dorpsplein maar hebben de vakantie al in het hoofd. Helemaal nu het lijkt of de zomer er ECHT aan komt. Drechtje bekijkt dit tafereel. Volgende week de laatste schoolweek. Ze zag hoe de meesters en juffen met de kinderen rondwandelden door het dorp. Heerlijk met de groep naar buiten. Een klas was zelfs in haar geheel verplaatst naar het schoolplein met de stoeltjes en tafeltjes onder de parasols. Gezellig muziekje erbij, kortom een zomerse gezelligheid bij school.
Ondanks alle haast die de boodschappende voorbijgangers hebben om de rest van de zaterdag vrij te hebben om te genieten van het mooie weer, stopt een mevrouw met zo'n trekkarretje even bij Drechtje. ‘Weet je wat ik net hoor’, roept ze richting Drechtje ‘er komt een nieuwe groenteman; die meneer die vandaag uitverkoop houdt, gaat terug in de verkoop als bladenman, net als vroeger.’ Ze knikt ter begroeting naar boven, daar waar Drechtje met haar Mona Lisa-glimlach uitkijkt over het plein.
‘O ja, Drechtje, de laatste keer voor het reces toch?’ hoort Drechtje achter zich roepen. Een mevrouw met een fiets aan de hand wil duidelijk wat kwijt. ‘Veel mensen in Duivendrecht weten het niet’, gaat ze vrolijk verder, ‘maar er is een fietsreparatiepunt in ons dorp. Daar was duidelijk behoefte aan. Het is de FIETSSCHUUR. Een busje dat er elke maandag, woensdag en vrijdag staat op de telstarweg bij de Pus aan de kant van het Clarissenhof, om half negen/negen uur.’ O ja, ‘mengt zich een jongeman in het gesprek ‘Dat is belangrijk nieuws. Het is zo lastig als je fiets stuk is, om die naar Ouderkerk of Diemen te moeten brengen.’ ‘Zie je wel’, herneemt de mevrouw het woord, ‘dat dacht ik al, dat moet ik melden bij Drechtje.
Weet je, de initiatiefnemer van de Fietsschuur woonde vroeger in Duivendrecht maar heeft zijn winkel nu in Ouderkerk. Hij vergeet ons niet gelukkig en daarom kun je op 1 van die drie ochtenden je fiets brengen waarna de fiets er op overmorgen weer is. Makkelijk toch. En goed gerepareerd hoor!’ De Fietsschuur was even het onderwerp. Het bewijst maar weer, dacht Drechtje, dat mond op mond reclame toch maar het beste is.
Een zomers geklede meneer kwam een beetje bedroefd bij Drechtje staan. ‘Kijk eens, zo jammer. Er staan geen plantjes meer in het perkje, het bordje is weg. De mevrouw van de bloemenwinkel helpt altijd om bij wijze van sponsoring het perkje op te vrolijken. Maar als dat nu vernield wordt door van die rondlummelende figuren, is dat zo jammer voor het aanzien van het plein. Er is besloten er maar niets meer te planten want als het zo moet. Kijk’, zo ging hij verder, ‘ik begrijp dat jongeren lekker rondhangen op het plein met dit weer. Een kletsje hier en een drankje daar maar als ze uit verveling het een en ander kapot maken wat met liefde ingericht is, dan is dat zo treurig.’. ‘Ja,’ zei een charmante jonge dame: ‘die jeugd van tegenwoordig, altijd het zelfde, hoorde je vroeger toch ook’.
Een jonge moeder voegt zich ook bij het Drechtje gezelschap. Mag ik ook wat zeggen Drechtje? Weet u waar IK mij nu aan erger? Aan de vuilcontainers. Die zijn zo vreselijk goor, dat ik wegwerphandschoentjes heb gekocht in mijn vuilniszak er in te gooien. Je wil niet weten wat mensen er in gooien. Etensresten, kattengrind (met poep) en andere viezigheid. Stinken dat het doet! Helemaal met dit warme weer. Ik hoorde dat bij de laagbouw bewoners soms zelf de tuinslang op de containers zetten, maar bij de flats is dat niet te doen. Kan de gemeente alle containers niet wat vaker reinigen? Uit oogpunt van hygiëne geen overbodige noodzaak!

De hofdames van Drechtje keken rond maar iedereen had opeens haast om leuke dingen te doen. ‘Zomer zotheid’, zei de één, ‘heerlijk toch! zei de ander, ‘even aantal weken niets. Ergens augustus weer verder. ‘En . . . dan gaan ze in september de hele inrichting van het plein opknappen. Hoe we dan verder gaan met Drechtje als ze even weg is, ja, dat is een verrassing!! maar we houden Drechtje en haar kwartiertje op of nabij het plein. Altijd, iedere zaterdag om 11.00 uur. Let maar op onze berichten hierover.

Voor de nieuwsbrief versie surf naar http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150627_Drechtje_spreekt_In_haast_.pdf

Reageer als eerste