Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt…. In het bronsgroen eikenhout?

Na een afwezigheid van 3 weken vanwege de meivakantie heeft Drechtje haar wekelijkse spreek’kwartiertje’ weer hervat. De laatste weken is de natuur flink aan de gang gegaan en alles is weer volop groen. In de singel zwemt een zwanenechtpaar trots rond met hun jonkies. Het is ongetwijfeld hetzelfde paar als van vorig jaar. De Molensingel is ook dit jaar weer een schitterend groen plaatje. En het is met name het ’groen’ waarover Drechtje vandaag wordt aangeklampt en geraadpleegd.

Een dame uit de flat Saturnus meldt Drechtje dat er onlangs twee grote populieren aan de Lunaweg zijn gekapt. Volgens zeggen is dit gebeurd omdat enkele bewoners van de aanleunwoningen geklaagd hadden omdat de bomen hen teveel zonlicht uit hun woningen zou ontnemen. Maar weet u Drechtje, het Reijgersbosch verdwijnt toch eerdaags? De helft van het complex staat al leeg. Heeft men de bewoners die last ondervonden van deze bomen, dan gewoon niet intern kunnen laten verhuizen? De grote bomen tussen de A10 en onze flat Saturnus zijn enorme fijnstofvangers! Dat weet iedereen en het is al honderden keren ter sprake gebracht. Dit feit wordt weliswaar altijd weer beaamd maar er wordt vervolgens totaal geen rekening mee gehouden; dat zie je maar!

Drechtje hoort het allemaal gelaten aan. De kap had voorkomen kunnen worden, maar dit keer had de groep van verontruste Duivendrechters ( ja, ja, die van ‘groen en kleinschalig’) jammer genoeg de bezwaartermijn over het hoofd gezien. Er rollen dan wel geen koppen, maar het is wel direct: Kappen! Een kwestie van jammer, maar helaas…..

Een bewoner uit de flat Jupiter laat weten dat het niet blijft bij het kappen van alleen deze twee bomen. Op 21 mei jl. waren er twee mannen grondmonsters in het Zonnehofplantsoen aan het nemen. Hij vernam van hen dat zij in opdracht van de gemeente werkten. Zo zou de kwaliteit van de bodem te wensen over laten, er zouden bomen ziek zijn, en last but not least: er zouden bomen kùnnen omwaaien! Ja…, op die manier is er natuurlijk altijd een stok -of in dit geval een hele boomstam- om een hond mee te slaan!
Als pleister op de wonde wisten de mannen nog te vertellen, dat er wel weer nieuwe bomen zouden worden teruggeplaatst. Maar Drechtje, wat hèbben wij nu aan boompjes van ongeveer 2,5 m.? Het duurt jáááren voordat dit weer mooie en flinke fijnstofvangers zijn!

Nòg een groenprobleem komt Drechtje ter ore. Weliswaar speelt dit niet in Duivendrecht zelf maar in haar buurgemeente Ouderkerk a/dAmstel. Een Duivendrechtse mijnheer gaat af en toe in het week-einde graag naar de Ouderkerkplas om daar met zijn hond te wandelen en om dan meteen een mooie natuurwandeling te maken. Zo ook een paar weken geleden. Bij aankomst bleek tot zijn grote verbijstering dat dit mooie stukje natuur volledig verwoest was. Waarom? Het evenement ‘Dirt Maniacs’ (loopparcours met obstakels en modder) heeft hier op 11 april plaatsgevonden. Duidelijk nog steeds héél kwaad hierover vertelt hij verder.
Van de berichtgeving in het weekblad Ouder-Amstel nà afloop van het evenement werd ik niet veel wijzer, Drechtje! Eerst wordt gesteld: de gemeente heeft hier toestemming voor gegeven nadat Groengebied Amstelland, de beheerder van het gebied, had aangegeven ‘dat een dergelijk evenement geen kwaad kon’! En verder: wellicht gaat het gebied (volgens de info uit het weekblad), gebruikt worden als (permanent!) trainingscentrum. Het bestuur van het Groengebied Amstelland heeft begin april ingestemd met een pilot voor één seizoen. Om die reden zijn de obstakels van Dirt Maniacs in het terrein blijven staan en heeft de ondernemer (lees: Dirt Maniacs) een vergunning aangevraagd bij de gemeente OA! Weet je Drechtje: m.i. een gevalletje van het paard achter de wagen spannen!! Eerst het leed laten geschieden en achteraf eens bekijken of er inderdaad een vergunning voor wordt afgegeven? Of zie IK dit nu verkeerd?

Rondje Internet leert dat het vorig jaar rond de Gaasperplas werd gehouden. Waarom zou Amsterdam het daar nou niet meer willen…? Lees het blog uit 2014 van de Heerlijkheid Gein. http://www.heliam.net/Gein/weblog/vergunning-dirt-maniacs.html

Al met al, wat is het gevolg? Wèg, weer een mooi stukje groengebied, wèg vogels, wèg bloemen, dàààg kinderen! Tja, ook hier heeft ‘mijnheer De Uil’ het veld moeten ruimen…. en voor degenen die hierover hun mening hebben, geldt kort gezegd: Snaveltjes toe!
Of? Kom 13 juni vanaf 14:00 uur gewoon gezellig stoepkrijten en/of kijken op t Dorpsplein.

Voor de nieuwsbriefversie van dit Drechtjebericht klik hier: http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150523_Drechtje_spreekt_In_een_bronsgroen_eikenhout.pdf

Reageer als eerste