Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… Maken we toch nog Samen Duivendrecht?

Deze zaterdag stapt ook plotseling een onrustig kijkende meneer met een rode trui van zijn fiets. Hij vertelt Drechtje dat binnen de gemeente toch zo’n rare dingen gebeuren. En ook echt heel onzakelijk, niet van deze tijd. Alhoewel Drechtje wel vaker over onhandigheden vanuit de gemeente hoort, vraagt ze, nieuwsgierig als ze is, natuurlijk direct naar wat er aan de hand is. De meneer roept ‘je hebt het niet van mij, maar Rineke heeft informatie voor haar raad achtergehouden!’ Drechtje schrikt toch wel even. Rineke zal wethouder Korrel vast zijn, maar de raad niet voorlichten, dat is toch een politieke doodzonde? Dan vertelt hij verder. ‘Je kent toch het AHOED dossier?’ Ja, dat kent ze wel. Dan begint de mijnheer te fluisteren: ‘daar heeft de gemeente begin dit jaar bedacht om maar vier van de zeven beloofde parkeerplaatsen aan te leggen. De andere drie zouden later worden aangelegd als het nodig zou zijn. Maar… de aanleg van deze zeven parkeerplaatsen zouden volledig betaald worden door de eigenaar, de apotheek. Dat staat ook zwart-op-wit in de omgevingsvergunning.
Wat blijkt nu …. Wat blijkt nu …. toen Rineke in januari 2015 dit jaar bedacht om deze parkeerplaatsen in twee delen te gaan aanleggen heeft ze hier haar raad wel over verteld, maar er niet bij verteld dat de extra kosten voor rekening kunnen komen van de gemeente, en niet van de apotheek!’ Drechtje moet dit nieuws even tot haar door laten dringen… betaalt de gemeente dus de parkeerplaatsen voor de apotheek? Dat is toch een verkapte subsidie aan een ondernemer? De gemeente kan haar geld wel beter besteden voor haar inwoners dan voor een apotheker te gaan betalen. Een likje verf voor het Dorpshuis bijvoorbeeld!?.... ... en hoe weet deze meneer in de rode trui dit eigenlijk? Dit al overpeinzend vraagt ze de meneer hoe hij aan deze informatie komt, ‘Nou kijk, hier, ik heb het bij mij. Het staat gewoon in dit B&W besluit, en een paar dagen later heeft Rineke haar raad voorgelicht met dit stuk waar niets over die kosten staat’.
Een mevrouw die meeluisterde vertelde dat ze goed kan begrijpen dat de bewoners die er vlakbij wonen zich zorgen maken voor dat parkeren bij het gezondheidscentrum. Ze vertelt dat ze zelf arts is en dat het de bedoeling is dat poliklinische zorg naar de wijken gaat, bij de artsen in. Wat nu voldoende parkeerplaatsen zijn, is dat straks niet meer. En dan krijg je zelfs in de Pelmolen van die taferelen die haar buurman op zijn weblog vorig jaar zette over parkeerdrukte in Duivendrecht. Kijk maar, ze pakt haar mobiel en laat het zien en stuurt intussen snel het linkje door naar Drechtje. Een andere mijnheer begint over de parkeerdrukte bij de Berkenstraat sinds de blauwe zone daar vlakbij ligt, ook dat was te voorspellen en nu zitten de bewoners met de overlast.
Met een hele stapel handtekeningen in z’n hand komt de volgende man bij Drechtje. ‘Kan ik nog?’, vraag ie netjes. Drechtje knikt bevestigend en iedereen blijft staan luisteren. ‘Luister, meerdere bewoners uit de Zonnehof flats, hebben het initiatief genomen voor een handtekeningen actie, wijzend naar de stapel, voor behoud van de 17 bomen, die weg moeten voor de natuurlijke speeltuin bij de scholen. Met een ruime meerderheid van 70% willen de bewoners van de Zonnehof flats dat de 17 bomen blijven staan en niet gekapt worden. Deze bomen zijn niet ziek en met goed onderhoud kunnen deze bomen nog zeker nog 20 á 30 jaar mee. Deze bomen hebben nota bene de afgelopen zomer de zware storm goed doorstaan. Bovendien leveren bomen een positieve bijdrage aan de leef kwaliteit, namelijk een prettige woonomgeving en reduceren bomen het fijnstof. En, de bewoners van Jupiter kijken precies uit op de 17 bomen en beschouwen dit als ‘hun’ tuin.
Bovendien is er een prima alternatief voor de Natuurlijke speelplaats. Alle bewoners willen dat die Natuurlijke speelplaats er komt, net zoals in het Beeldkwaliteitplan Zonnehof is opgenomen, maar dan op een andere plek die de gemeente in gedachten heeft. Direct naast het gebied met de 17 bomen ligt een open stuk grond met een speelplaats voor de kinderen. Deze plek is compleet verwaarloosd. Er staan kapotte speeltoestellen, een zandbak die verzakt is, een gevaarlijke skateboard baan en een afgetrapt voedbalveldje. Als dit glooiende stuk grond serieus opgeknapt wordt, is het uitermate geschikt voor een nieuw stuk Natuurlijk spelen voor de kinderen. Kijk maar naar de foto’s van de huidige verwaarloosde speelplaats en de handtekeningen van 370 huishoudens uit alle flats in het Zonnehof gebied.
Leert de gemeente dan nog niet van ervaringen uit het verleden en luister ze wel naar de inwoners… ? En, wat doen onze gekozen volksvertegenwoordigers met deze informatie?
‘Net de belastingdienst, maar dan anders: ‘ervaringen uit het verleden zijn niet om van te leren in de toekomst’ grapt de mijnheer met de rode trui als hij weg fietst.
Later, in haar eentje op haar sokkel denkt Drechtje nog lang na over de politieke en participatie doodzondes waar ze net over hoorde…
Voor de nieuwsbrief versie:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/151205_Drechtje_spreekt_Maken_we_toch_nog_Samen_Duivendrecht_.pdf

Reageer als eerste