Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt... met een kluitje in het riet... mooi niet

Vorige week zaterdag liepen wandelaars welgemoed het ‘Rondje Duivendrecht’ en hebben kunnen constateren dat er mooie stukjes groen in en om ons dorp zijn. ‘Het was echt heel gezellig om te doen, ‘ zegt een dame op kleurige gympjes. ‘Zeker voor herhaling vatbaar’ valt een oudere heer in een sportief trainingspak haar bij. Drechtje zag veel bekende en onbekende lopers finishen op het plein en vond het heerlijk dat het Dorpshuis op deze wandelzaterdag in gebruik was als plek van ontmoeting en verbinding.

Een dame met een zware pompoen onder haar arm loopt richting Drechtje. Zij legt de geeloranje pompoen even op de bank bij de duifjes neer en pakt haar mobieltje. Ik moet echt iets kwijt. Terwijl zij op haar scherm zoekt vertelt zij rustig. ‘Onze eigen gemeente Ouder-Amstel wil - wat ze zelf noemen - ‘Wijkgericht Werken’ om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren en om extra aandacht te geven aan het onderhoud van het groen, bestrating en straatmeubilair. Hiervoor is onze gemeente verdeeld in 7 wijken, die eenmaal per jaar extra aandacht krijgen. In het weekblad Ouder-Amstel en op de website wordt duidelijk vermeld welke wijk aan de beurt is en wanneer. So far so good!’

De dame in kwestie heeft het bericht dat zij zocht gevonden en vervolgt, maar nu iets minder rustig: ‘Ik woon in de wijk nr. 5 Duivendrecht-Oost en met een groepje medebewoners hebben wij weken geleden gehoor gegeven aan de oproep van Ouder-Amstel en hebben wij gezamenlijk 8 punten doorgemaild aan wijkbeheer ter verbetering van onze eigen wijk. En de enige reactie die wij hebben ontvangen is dit!’ Het mobieltje met het bericht gaat van hand tot hand rond Drechtje op het plein. De een vindt het bericht hilarisch en een ander om te janken.

‘Het bericht is ondertekend door ‘duoplus’, merkt iemand op. Wie is dat eigenlijk? Wie heet er nu duoplus? Je ondertekent toch met een naam en functie?’. Een jongeman probeert het uit te leggen: ‘De gemeenten Ouder-Amstel (ruim 13.000 inwoners), Diemen (bijna 27.000) en Uithoorn (ruim 29.000) moeten nu al op diverse terreinen samenwerken voordat ze definitief samengevoegd worden. Deze gemeentes zijn een paar jaar geleden begonnen met een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie voor de informatie- en communicatie technologie (ICT). Dat loopt ondanks alle investeringen bij lange na niet zoals het moét; er zijn te veel hobbels en er moet opnieuw veel extra geld bij.
Dit bericht van mevrouw lijkt op een standaardbericht, een automatische beantwoording dat elk van de bijna 70.000 mensen krijgt, die iets meldt in een van de drie gemeentes’. Een oudere dame lacht hardop en zegt: ‘Ik dacht du=duivendrecht en o=ouderkerk en zij hebben allebei een PLUS winkel!’.

‘Heel leuk gevonden’, vindt een tiener die tevreden met een tas vol spulletjes uit de kringloopwinkel komt en zich bij het groepje voegt, ‘Maar wat betekent dat woord plus in die samenstelling dan wel?’ De jongeman vervolgt zijn relaas: ‘Bij de eerste gemeentelijk vrijages waren ook De Ronde Venen betrokken. Dat is een gemeente grenzend aan de Waver met plaatsen als Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis samengevoegd in 1989, en totaal ruim 42.000 inwoners. De Ronde Venen waren de +. De gemeenteraad van die Utrechtse gemeente heeft in november 2014 al afgezien van een samengaan met DUO, maar die plus is blijven staan’.

‘Duo+ noemt zich zelf dé jonge en ambitieuze uitvoeringsorganisatie van en voor de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn. Voor professioneel advies en uitvoering in het belang van de lokale burgers en bedrijven’, leest een mijnheer, die DUO+ gegoogeld heeft, hardop voor.

‘Zondermeer schandalig er geen correct Nederlands geschreven wordt en dat zo’n nieuwe organisatie niet eens gebruik maakt van een spellings- of taalcorrector. Er staat: u melding in plaats van uw melding, kijk maar zelfs tot twee maal aan toe; en verder wordt met nietszeggende zinnen het onvermogen prima verbloemd. Er heerst een angstaanjagende vaagtaalepidemie, verwant aan ambtenaritis. Richting burgers zou alles beter én vooral concreter worden! Wij worden nog steeds met een kluitje in het riet gestuurd!’ zegt een heer die eens hard zijn neus snuit.

‘Over riet gesproken: vorig jaar heb ik wijkbeheer gesmeekt het riet in het watertje bij de Meidoornstraat te onderhouden. Én het gesnoeide riet af te voeren omdat de plas in de winter door de buurtbewoners gebruikt wordt om met de kids te schaatsen’, vertelt een moeder met een paar hummels om zich heen. ‘Je zou denken dat dit onderhoud vóór elke winterperiode (waardoor de pluimen met zaden ook direct weg zijn) op de jaarlijkse snoeilijst voor de graafmachines staat, omdat riet met haar grote diepe wortelstelsel nu eenmaal de neiging heeft goed door te groeien. Omdat ik geen enkel initiatief zag, heb de mail van vorig jaar gekopieerd opnieuw verzonden.
Er is inderdaad een machine over heen gegaan en het resultaat is a) niet mooi en b) opnieuw de resten op de kant. Het is nu gelukkig stralend weer, maar bij de eerste beste herfststorm waait de heleboel het water in, de sloot is een rotzooi, en schaatsen wordt te gevaarlijk. Maar ik laat mij echt niet opnieuw met een kluitje in het riet sturen. Ik ga door tot het verbazingwekkend amateurisme veranderd is.
Ik ben de nonchalante houding naar de bewoners zat !’

Een dame leunend op haar fiets woont al bijna 80 jaar in het dorp en zegt dat zij van de week op straat gewoon duizendpoot GIJS, de medewerker van de gemeente, die altijd in de weer is met groen, reparaties en op de werf, persoonlijk aangesproken heeft over overhangende takken op de Telstarweg. Gijs beloofde haar zijn collega te informeren. ‘Daar heb ik nog het meest vertrouwen in’, stelt zij vast.

Bij de glijbaan spelen jonge ouders met hun kinderen en een moeder loopt enthousiast op de druk discussiërende mensen af: ‘Weten jullie al dat onze Drechtje een Pokéstop is!’ En ook zij laat het bewijs via haar mobieltje zien. Voor de meeste mensen is dit écht een nieuwtje en zij vinden het té gek om Drechtje in een populaire game opgenomen te zien.

‘Het past ook uitstekend in de stijl van Drechtje: In woord en beeld ‘vangt’ zij tijdens haar inspiratiesessies het wel en wee van de Duivendrechters om punten te verzamelen en stappen te zetten naar een nóg beter leefklimaat in het dorp’, filosofeert een dame, die een zonnebril stevig op haar neus zet. Het is stralend weer en dan te bedenken dat vannacht de wintertijd in gaat…..Omdat iedereen in de ban is geraakt van alle andere beeldige Pokéstops in ons dorp vergeet de dame uit Duivendrecht-Oost bijna haar zware pompoen mee te nemen...

De volgende Drechtje is op zaterdag 12 november. Dan zet Sinterklaas (met of zonder Zwarte Piet?) officieel voet op Nederlandse bodem in Maassluis.

Voor de nieuwsbrief versie:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/161029_Drechtje_spreekt_Met_een_kluitje_in_het_riet_mooi_niet.pdf

Reageer als eerste