Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt ... passie voor je buurt

Drechtje spreekt …passie voor je buur(t).

Het winkelend publiek schrijdt over de rode loper, die van de week door de winkeliers uitgerold is. In de etalages van de lege panden staan sfeervolle afbeeldingen van het oude Duivendrecht. De kerstverlichting brandt en Drechtje wordt zoals vaak op zaterdag gepassioneerd bestookt met prangende vragen en gevatte opmerkingen.

‘Nu moeten wij weer een héél jaar wachten op Sinterklaas en zijn Zwarte (!) Pieten’ merkt een oudere dame op en zij haalt plechtig een papier uit haar tas en vervolgt ‘wij zijn zo verwend in Co’s Kamer op 1 december, het samenzijn was écht uitmuntend verzorgd door Anita en haar team met leuke pakjes en een toepasselijk gedicht’.
‘Ha, weer een Sintgedicht’ roept een dame die van haar fiets stapt. ‘ Ik heb me naar gelachen de laatste keer en vooral toen bleek dat iemand écht niet begreep dat de verantwoordelijkheid voor inhoud van het Sinterklaasgedicht bij de auteur ligt, onze Goedheiligman en bij niemand anders.’

Een jonge vrouw vertelt hoe haar buurtjes, waar zij regelmatig even aanwipt voor een praatje, stralend gelukkig waren met hun uitstapje met de Zonnebloem naar het lokale historisch museum. Een woord van dank voor al de vrijwilligers, die achter de schermen meewerkten, en aan de buurtgenoten die op en neer gereden hebben. Sommige van de chauffeurs doen dit al jaren, met veel toewijding.

Een mijnheer, met een stem die klinkt als een klok, neemt na deze complimenten het woord van haar over: ‘Net als Zonnehofbewoners in Duivendrecht strijden nu ook de mensen in Ouderkerk, zij aan zij, vóór behoud en het recreatieve gebruik van het steeds schaarser wordende groen in hun buurt. Inwoners van Ouder-Amstel vechten vóór hun de leefbaarheid in eigen buurt. Zij hebben letterlijk lak aan de ruimtehonger van Amsterdam, die niet te stillen lijkt. Het is van alle tijden dat de groeiende stad aan landjepik doet. In het verleden werden gemeentelijke annexaties daarvoor als oplossing gezien. Anno nu worden wij ook ingelijfd of zoals je wilt uitgeleverd, buurt voor buurt, stapje voor stapje, beetje bij beetje. Amsterdam heeft de Watergraafsmeer in de jaren twintig geannexeerd en Weesperkarspel met delen van Diemen en Duivendrecht voor de bouw van de Bijlmermeer in de jaren zestig van de 20 ste eeuw. En kijk eens wat ons in én vlak bij Duivendrecht allemaal te wachten staat!’. Hij laat een artikel zien uit het tijdschrift NUL20 en wijst op een foto van het Entradaterrein en de ontwikkelingen daar. ‘Mag ik dat artikel even kopiëren, dan kunnen mijn buren thuis op hun gemak lezen wat de hoge dames en heren in Ouder-Amstel en Amsterdam zoal bekokstoven’ en zij loopt al met het tijdschrift richting drukkerij Schaap.

‘Ik lees via de site van de gemeente de raadsstukken’ meldt een sportieveling, ‘en in die stukken vind je ook alle problemen waar de gemeente mee opgezadeld wordt. Er is ondanks de bakken met geld die in DUO + gepompt zijn óók nog steeds een gebrek aan ambtenaren in onze eigen gemeente om al die projecten, zoals de ontwikkeling van De Nieuwe Kern, de toekomst van ’t Reijgersbosch en de inrichting van het Zonnehofplantsoen te begeleiden’.
Een dame trekt lijkbleek weg en vraagt voorzichtig : ‘Is dàt wellicht de reden waarom ze in de Zonnehof alle bomen dan maar rigoureus kappen. Zijn er onvoldoende ambtenaren om met een groep bewoners uit de buurt een gezamenlijk gedragen groen herinrichtingsplan te ontwerpen? 500 huishoudens verliezen hun tuin…..dat kan toch niet zomaar?’ Het groeiende groepje mensen rond Drechtje is het roerend met haar eens.

En, wat te zeggen over de wildgroei aan geparkeerde scooters in de Zonnehof? Eigen Haard heeft een paar maanden geleden voor de flat Mercurius een scooterplek (als pilot) gerealiseerd. Alleen is deze plek tussen het groen, niet verlicht en er staan geen borden bij dat dit een plek speciaal voor scooters is.
Dus liever de locaties waar eerst de huisvuilzakken neergezet konden worden, aan te wijzen als scooterplekken
Goed idee zou je zeggen, alleen een vergunning voor scooterparkeren krijgt Eigen Haard niet, want die wordt pas gegeven als duidelijk is hoe de definitieve vormgeving van de Zonnehof er uit komt te zien.
Nou ja! Het hoeft ook helemaal geen definitieve vergunning te zijn. Als vergelijk, voor ’t Reijgersbosch wordt bijvoorbeeld wel een tijdelijke vergunning gegeven voor een andere bestemming. Terwijl ook daar nog helemaal niet duidelijk is wat er met dat gebouw staat te gebeuren.

‘Ik kan er meestal ook geen touw aan vast knopen’, valt een moeder met een kleuter in de wagen haar bij, ‘ in de vierde begrotingsnieuwsbrief van Ouder-Amstel staat ijskoud te lezen dat er nog steeds – ruim een jaar na de oplevering - geen geld beschikbaar is om de vrolijke dorpshuiskleuren rondom door te trekken! Misschien moeten wij het schilderen van het dorpshuis met onze buurt aanvragen bij NL DOET. Maxima schijnt over de benodigde vaardigheden te beschikken’.

‘Weet iemand hoe laat het is? ‘, vraagt een meisje dat aan komt huppelen. De mensen rond Drechtje kijken in de rondte en merken op dat er geen klok te bekennen is op het Dorpsplein. ‘Het loopt tegen twaalven’, vertelt de oudere mijnheer aan het meisje. ‘ En weet je wat wij gaan doen… wij vragen aan de Kerstman een mooie staande dorpsklok die je van alle kanten kunt zien. Dan kunnen wij eind deze maand aftellen tot 2017: een nieuwjaar vol kansen en uitdagingen!

Voor de nieuwsbrief versie
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/161210_Drechtje_spreekt_passie_voor_je_buurt_.pdf

Reageer als eerste