Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt... Te dwaas om los te lopen

Het loopt tegen elf uur, het spettert een beetje en een paar dorpsgenoten lopen elkaar bij Drechtje op het plein tegen het lijf. Het gaat als een lopend vuurtje dat je op de website van de gemeente de bouwplannen voor de woonblokken in het Zonnehofplantsoen kunt bekijken.

Het liep storm op die inloopavond in ’t Reijgersbosch, maar de bezoekers moesten spitsroeden lopen om inlichtingen te vergaren. Een van de omstanders waarschuwt: ’Het loopt fout af met onze bomen als wij - de inwoners - Gods water over Gods akker laten lopen. Het groene karakter van de Zonnehof loopt groot gevaar! Het loopt compleet in het honderd met ons geliefde groen als de raad het college met kappen van bomen té hard van stapel laat lopen. Let's keep our fingers crossed zodat de raad niet in die fuik loopt en dat de lopende procedures over nut en noodzaak van kappen gehanteerd blijven.’

‘De portefeuillehouder voor het Dorpshart is van groene origine, dan zal dát toch wel loslopen’ merkt een voorbijganger op, ‘of loopt zij ook aan de leiband? ‘Het is geen gelopen race en eigenlijk verwacht ik eerder dat men zich binnenskamers het vuur uit de sloffen loopt voor groene daken. Dakbegroeiing hoeft echt niet in de papieren te lopen. Groene daken verschijnen in den lande aan de lopende band’.
Een bewoonster van Jupiter meldt Drechtje verheugd: ‘De geplande natuurspeelplek voor de basisschoolleerlingen én de buurtkinderen loopt gelukkig niet in de soep nu de projectleiding besloten heeft om met de bewoners en de betrokkenen van de scholen samen een ontwerp te maken. Alle Duivendrechters lopen immers warm vóór ontmoeting, vóór samenwerking in de wijk en vóór gezonde kinderen én vóór het creëren van plekken, die uitnodigen tot spelen en ontmoeten. En dat kan ook héél goed tussen de bomen!’

‘Ik ben bang dat ze een loopje met ons nemen’ zegt een ernstig kijkende heer, die altijd goed op de hoogte is. ‘De bouwers lopen hard van stapel, maar ik moet nog maar zien hoe het straks met de parkeerplaatsen in de Zonnehof afloopt’. Hij pakt zijn notitieblok erbij en loopt een paar punten door: 1. De essentie van de nieuwe Parkeernormen 2016 is dat de gemeente bij een aanvraag voor nieuwbouw van bijvoorbeeld winkelen, wonen of werken meer maatwerk gaat leveren. 2. De landelijke normen voor het aantal parkeerplaatsen per woning of per vierkante meter worden losgelaten. 3. Er behoort een mobiliteitsplan (inclusief parkeren) aangeboden te worden. 4. Als het aantal parkeerplaatsen verminderd wordt dan moeten er plekken komen voor deelauto’s, fietsenstallingen en voor het Zonnehofgebied van importantie: de aanleg van busverbindingen. 5. Op het mobiliteitsplan is vanzelfsprekend inspraak mogelijk!’ . De omstanders hopen vurig dat de kantjes daar niet van afgelopen worden… en de zaak in het honderd loopt.

Drechtje is o, zo blij met de komst van haar drie kameraden boven de bar in het Dorpshuis: Bakkie, Doeve en Drekkie. Zij zijn drie van de 100 kleinere porseleinen beeldjes, die als variaties gemaakt zijn op het twee meter hoge bronzen beeld (Nick Renshaw 2010) in Ouderkerk. Het bewuste beeld bij de draaideur van het Gemeentehuis heeft de titel ZITTEND meegekregen. Het beeld zit te zitten en kijkt rustig toe hoe iedereen zit. En niemand zit daar mee. Of iemand aan de grond zit, in de piepzak zit, of dat er ergens een luchtje aan zit, het beeld zit er voor spek en bonen bij en zal het niet in zijn hoofd halen lieden, die aan de groene tafel zitten, achter de broek te zitten. Zij blijven daar stevig aan het roer zitten. ‘Geef mij maar Drechtje’ roept een jongen luidkeels: ‘Drechtje laat het er niet bij zitten, biedt soelaas als men in de nesten zit. In Drechtje zit muziek!’. Sinds kort hebben wij in Duivendrecht staande (!) variaties op het kunstwerk Zittend. En het zit er dik in dat zij - hoog te paard gezeten - zullen merken dat veel zaken Duivendrechters niet in de kouwe kleren gaan zitten. Misschien kan dit drietal onze bestuurders meer achter de vodden zitten; ze zitten als trio geramd op die plek en zullen snel merken waar in dit dorp de haken en ogen zitten.

Zondag 5 juni klonk keiharde muziek door Duivendrecht. ‘Wij zaten in de tuin en dachten dat loopt wel met een sisser af’ zegt een dame, en haar hoofd loopt opnieuw rood aan als zij erover praat, ‘op sportpark De Hoop midden in een woonwijk was een commercieel evenement 7 vs 7 georganiseerd i.s.m. sportvereniging CTO. Er was 400 euro te verdienen voor winnende teams, een foodmarkt, dj’s zoals Orlando, een Caribisch blockparty en een BBQ. Onze hele buurt is PRO sport, maar dit loopt de spuigaten uit. Dit is festivalisering van de sport. Hiertegen lopen wij te hoop’. Een andere dame valt haar bij: ‘Wij wonen wat meer in het centrum en hoorden het kabaal ook. Wij hebben de vergunningverlening voor dit festival zeker over het hoofd gezien in het Weekblad of op de website. Ik herinner mij dat er vorig jaar ook al zo’n project liep. Het loopt op zo’n manier vreselijk uit de hand. Waar zullen wij met het nieuwe evenementenbeleid nog meer tegen aan lopen? Men had een vergunning wordt gezegd...’ .’ Ik zal het eens rustig uitzoeken, belooft een meneer die hoofdschuddend richting groenteman loopt. Drechtje loopt ten einde , voor een bezoeker is het de hoogste tijd voor een duurloopje met zijn zaterdagse loopmaatje. En hij zet het direct op een lopen.
De pleiners zijn het eens: Duivendrecht moet een groen én kleinschalig dorp blijven!

En… wilt u eens met een ervaren gids door dit unieke dorp lopen dan kan dat al dinsdag 14 juni om 10.30 uur. Start bij de Openbare Bibliotheek. Jo Blom wandelt met u mee!

Voor de nieuwsbrief versie:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160611_Drechtje_spreekt_Te_dwaas_om_los_te_lopen.pdf

Voor de Zonnehofplannen:
https://www.ouder-amstel.nl/data/publicatie-website/_XA89061501552B68F9E3454472F44C8C/Presentatie%20inloopavond.pdf?_dc=1465312984815&_dc=1465312984820

Reacties

Thumb 10850077 1377362709253559 8131450630133136853 n

Mervi reageert

Naar ik meen , heb ik in Ouder-Amstel krantje nog geen jaar geleden, gelezen dat alle bomen boven de 50 jaar een
paspoort hebben gekregen en niet gekapt mogen worden , dit is in kaart gebracht .
Wie kan of wil dit nagaan ?

Thumb 1394109

Drechtje reageert

Tijdens de groenbijeenkomst afgelopen woensdag 22 juni 2016 in het Dorpshuis is aangegeven dat alle bomen in de tuinen van de bewoners in Ouder-Amstel wél in kaart zijn gebracht en indien nodig (bv ouder dan 50 jaar en karakteristiek van karakter) als monumentaal (en dus niet zomaar gekapt mogen worden) zijn aangemerkt.
Dat is alleen niet is gedaan voor bomen in de openbare ruimte. Meten met twee maten?!

Gemeente heeft op 22 juni 2016 aangegeven is dat nu ook voor de bomen in de openbare te gaan inventariseren. Beter laat dan nooit zullen me maar zeggen!

De op 22 juni aanwezigen konden hun gegevens achterlaten, zodat zij door gemeente op de gehouden kunnen worden. Dus zodra meer bekend, is dat weer via Drechtje te lezen!

Met groene groet, Drechtje