Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt…. Uitzending gemist?

Vannacht heeft het flink gevroren en het is koud, èrg koud. Toch is het vanmorgen ook zonnig en in het winterzonnetje dribbelt Drechtje op ‘haar’ plein. Het is nog niet echt druk en bekenden komt zij nog niet tegen. Een jonge vrouw met een klein kleutermeisje groet haar vriendelijk, sommige mensen rennen snel naar de supermarkt en ja hoor, de eerste bekende, een man met een grote hond, stapt enthousiast op haar af. ‘Hé Drechtje, nog gefeliciteerd, want je was de afgelopen week jarig! En wat leuk hè, dat er op die dag zo’n leuke uitzending op TV over ons dorp was!’ Toevallig komt zijn buurvrouw er ook aan en komt er bij staan. ‘Uitzending? Wat, heb ik iets gemist?’. ‘Ja buuf, als je straks thuis bent moet je gelijk even kijken op: http://www.at5.nl/gemist/tv/272/21273/-
Geweldig! Het was een uitzending gewijd aan onze Rijksstraatweg’. Drechtje glimlacht: Ja, dat was een onverwacht leuk verjaardags-cadeau! AT5 heeft regelmatig een uitzending over oude straten en nu viel de Rijksstraatweg hieraan ten beurt.

Ans Quirijnen van de Stichting Oud Duivendrecht maakte samen met de reporter en cameraploeg een rondgang door dit stukje Duivendrecht. Te zien was de mooie Urbanuskerk, waarover de voorzitter van het kerkbestuur Phily Hinfelaar van alles wist te vertellen. Over de preekstoel bijvoorbeeld, die uit België is gehaald en nog ouder dan de kerk zelf is. En ook dat er in de kerk nog iedere dag om 9.00 uur een mis gelezen wordt. Iets dat heel bijzonder is omdat dat bijna in geen één kerk meer dagelijks gebeurt. Verder dat de kerkgangers niet alleen uit Duivendrecht zelf komen, maar ook veel uit de Venserpolder aan de andere kant van de metro.

Daarna toog de filmploeg naar de ernaast gelegen boerderij ‘Antoniushoeve’, waar op dit moment druk wordt gewerkt. Na de dood van de laatste boer Ferd van Schaik heeft de boerderij 10 jaar lang leeggestaan. Nù is het pand het trotse bezit van een jong stel, Jamie en Lot, dat druk bezig is met de renovatie ervan. Ook hier werd binnen een kijkje genomen. In de oude koeienstal waar toen 36 koeien stonden en in de voormalige woonkamer van boer Ferd. Alles is daar nog helemaal in de oorspronkelijke staat, want de laatste, (vrijgezelle) boer had absoluut geen behoefte aan allerlei ‘nieuwigheden’. Zolang hij zijn citroentje met suiker maar had, was hij meer dan tevreden. In de kamer is nog een bedstee en er is zelfs een kleine ruimte in het woongedeelte ontdekt, die in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats diende. Op het oog een ingebouwde kledingkast -waarin helemaal achterin- twee of drie mensen, zittend en met opgetrokken knieën, zich achter de kleding konden verschuilen.
Boerderij ‘Antoniushoeve’ krijgt nu een heel andere bestemming. Het wordt het onderkomen van jonge artsen in opleiding, die in de omgeving studeren.

Het ernaast gelegen ‘Wintershoven’ werd ook met een bezoek vereerd. ‘Wintershoven’is eveneens een voormalige boerderij, toen nog ‘Sophia’s Hoeve’ geheten en wordt nu bewoond door beeldhouwers/kunstenaars Rob en Marianne Wintershoven. Binnen is een mooie expositieruimte en buiten een prachtige beeldentuin met als blikvanger het beeld van ‘Sophia’.

Daarna was eetcafé ‘Lotgenoten’ te zien, ook een pand met een hele historie. Van oorsprong was dit een zgn. ‘uitspanning(*)’ en het is altijd een horecagelegenheid gebleven, weliswaar onder steeds verschillende namen, waarvan de voorlaatste ‘De Jonge Prins’ en nog vroeger ‘Katuijl’. Het huidige, beregezellige eetcafé wordt intussen al jaren gerund door de familie Lotte: vandaar de naam ‘Lotgenoten’. Sacha Lotte zelf kwam ook in beeld en stond de reporter van AT5 heel spontaan, professioneel en uitgebreid te woord.
Ja, de Rijksstraatweg heeft zo een hele geschiedenis en behoudt zoveel mogelijk haar oude aanzicht met aan weerszijden de karakteristieke ligusterheggen. Deze heggen zijn onlangs allemaal verwijderd maar gaan vervangen worden door nieuwe. De greppels zijn al volgestort met nieuwe aarde. Daaraan wordt op het moment dus ook hard gewerkt.

Het groepje Duivendrechters rondom Drechtje is intussen gegroeid, luistert geboeid en knikt instemmend. Ja, het is mooi wonen hier in het dorp, waarin bijna iedereen elkaar kent en men elkaar nog groet. Heel anders als in de stad op steenworp afstand!
Een oude dame krijgt het nu wel héél koud en zegt snel naar huis en de warme kachel te gaan. Een bewoonster van de Zonnehofflats reageert direct op het woord ‘kachel’ in relatie tot ‘verwarming’. Zij vertelt dat de Woningstichting Eigen Haard op het moment met een onderzoek bezig is naar het probleem van de extreem hoge stookkosten van diverse bewoners. In afwachting van dit onderzoek hoeven de bewoners hun gasrekening voorlopig niet te betalen. Fijn dat de verhuurder haar bewoners tegemoet komt en het probleem serieus gaat aanpakken! Letterlijk en figuurlijk is dus even ‘de druk van de ketel’.
Aan het parkeerprobleem rondom de vijver is ook nog steeds niets gedaan. Een overduidelijke voetbalfan gehuld in warme Ajax-sjaal, vindt het niet erg als er op zondag voetbalsupporters hun auto neerzetten. Leven en laten leven! Maar dat er zich daar soms duistere praktijkjes afspelen, moet niet kunnen. Hij mompelt: het is toch simpel, pleur (of toch maar netjes ‘gooi’?) er gewoon een stel boomstammen neer, dan is het meteen opgelost en het kost niks!

Meteen daarop vraagt een volgende toehoorder zich af hoe het staat met de voorgenomen bomenkap in de Zonnehof. En ook hiervan is Drechtje op de hoogte. Zij laat weten, dat de flatbewoners nà het ophalen van handtekeningen op dit besluit een bezwaarschrift hebben ingediend en dat er a.s. dinsdag 16 februari om 18:00 uur een hoorzitting in het Dorpshuis plaatsvindt met een afvaardiging van een aantal bewoners. Aan dit probleem, dat bij veel bewoners de gemoederen flink bezig houdt, wordt dus eveneens alle aandacht geschonken. Drechtje belooft ook hierin de vinger aan de pols te houden omdat zij het heel belangrijk vindt dat iedere Duivendrechter op zijn of haar plek, ongeacht wààr in het dorp, fijn en met plezier woont!

Iedereen gaat nu ècht naar huis. Ook Drechtje. Zij is nieuwsgierig wat de dag van morgen haar brengt.
Zou zij misschien ook een Valentijnskaart van een stille aanbidder krijgen?

• Een uitspanning is van oorsprong een plaats waar reizigers hun rijtuigen van nieuwe paarden konden voorzien. De paarden werden er uitgespannen. Omdat dit enige tijd in beslag nam, bezaten veel uitspanningen tevens een gelegenheid waar men iets kon eten of drinken: een zgn. buitenherberg.

Voor de nieuwsbriefversie surf naar http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160213_Drechtje_spreekt_Uitzending_gemist.pdf

Reageer als eerste