Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Drechtje spreekt... van m'n sokkel - deel 2 van

Drechtje spreekt... van m'n sokkel - deel 2

Jeetje, wat was Drechtje ziek. Wat wil je ook? In weer en wind, dag en nacht op die sokkel, daar kan je het goed te pakken van krijgen! Wat er de afgelopen dagen allemaal op het plein is gebeurd, is haar totaal ontgaan.
Gelukkig is zij nu opgeknapt en heeft zij zich voorgenomen om aan haar tweede wandelroute door Duivendrecht te gaan beginnen. Dit keer staat de route vanaf de Kloosterstraat en de hele Rijksstraatweg tot aan het station op haar lijstje. Een heel stuk, maar ze heeft er zin in. Omdat het nu een stuk kouder is, doet ze haar groene bodywarmer aan en, net als de vorige keer, zet zij haar zware hoed af om dit gewicht niet mee te hoeven slepen.
Ze steekt de Telstarweg over naar het Michaëlplein, de plaats waar vroeger het klooster van de zusters der Clarissen stond. Dààr komt dus de naam van het ernaast gelegen 'Clarissenhof' vandaan.
Weliswaar staat Drechtje pas vanaf 2006 in Duivendrecht op het plein, maar ze heeft zich toen wel gelijk in de hele historie van Duivendrecht verdiept. Dat vond ze niet alleen leuk en heel interessant maar ook noodzakelijk. Ze mag dan wel de hele dag op het plein staan, maar dan in ieder geval niet als een sukkel op een sokkel!
Daarom weet ze dat het Michaëlplein is genoemd naar de Aartsengel Michaël, het beeld aan de gevel van het toenmalige klooster. Toen dit klooster in de jaren 1967/68 werd afgebroken vanwege de aanleg van de A10, redde ene heer Wisse uit de Kloosterstraat het beeld van de slopershamer en bewaarde Aartsengel Michaël in zijn tuin.
Intussen is ze aangekomen in de bocht Michaëlplein/Kloosterstaat waar het oorspronkelijke beeld van Aartsengel Michaël nu staat. In 2004 schonk de heer Wisse dit beeld aan de gemeente Ouder-Amstel en in 2005 werd het als monument onthuld door burgemeester R.A. Nawijn en de ‘engelbewaarder’ heer S.G. Wisse. De zuil met stenen waaraan het beeld hangt, symboliseren de stenen van het afgebroken klooster. Je moet het allemaal maar weten… Drechtje in ieder geval wel!
Drechtje sokkelt (ach nee: sukkelt) de Kloosterstraat door en komt uit op de hoek bij Café Brugzicht het begin van de lange Rijksstraatweg. Dit was vroeger de belangrijkste weg van het dorp, waaraan veel boerderijen stonden. Later kwamen er winkels langs de Rijks-straatweg. Drechtje hoorde o.a. van slagerij Kolk, Sparkruidenier Verkaick, vindt Drechtje het elektriciteitszaak Vuurmans en melkboer Van der Vaart. Tja, melkboer Klaas van der Vaart: zijn dochter Marretje was getrouwd met Appie Baantjer (van de detective boeken) en zij hebben lange tijd in Duivendrecht gewoond. Baantjer was gek op modeltreintjes en had een heel emplacement in zijn tuin aan de Clarissenhof gebouwd. Zó jammer dat Drechtje dit nooit heeft gezien.
Drechtje loopt verder en komt langs de brandweerkazerne en het politiebureau dat nagenoeg niet meer in gebruik is. Als ze op het plein staat, hoort ze de hele dag loeiende sirenes van politiewagens over de A10, maar op straat in het dorp komt Drechtje geen agent meer tegen. Nee, een inbraak, vernieling, een gestolen fiets, overlast van hondenpoep of zwerfvuil -om maar iets te noemen- is nu geen werk voor de politie meer. Hoofdschuddend loopt ze door.
Een eindje verderop, tegenover de Kleine Kerk en d’Oude school staat een raar klein gebouwtje. Het is geen elektriciteitshuisje maar een oud ‘cachot’ dat nu dienst doet als schuurtje. Vroeger werden dronkenlappen nog door een agent van de straat geplukt om hierin hun roes uit te slapen. Ja, ja, aan de sterke arm der wet werd toen nog op geheel andere wijze uitvoering gegeven! Onvoorstelbaar vind Drechtje het, dat dit gebouwtje in de loop der jaren nog altijd aan de slopershamer ontsnapt is.

Reageer als eerste