Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt… verkiezingen in aantocht… wordt er geluist

Het was koud en guur buiten. Drechtje keek vanaf haar sokkel over het dorpsplein. De kinderen speelden gezellig op de speelplaats en de bibliotheek in het Dorpshuis werd druk bezocht. ‘Toch een prachtig plein geworden en met een mooi Dorpshuis’ overpeinsde ze. ‘Jammer dat de gebruikers het binnen in het ontmoetingsgedeelte zo ongezellig vinden.

‘De ontmoetingsruimte nodigt niet echt uit om na een cursus, bijeenkomst of sportmoment even gezellig met de groep een kopje koffie of thee te drinken en even bij te praten’ hoort ze geregeld in het dorp. ‘ Dan maar even snel zelf eens kijken’, mompelde ze. Ze sprong van haar sokkel af en rende naar het Dorpshuis. Inderdaad de tafels en stoelen stonden schots en scheef. Alles was kaal en leeg. Geen plant te bekennen. Met een paar kleine veranderingen en dat hoeft niet veel te kosten, kun je het best gezelliger maken. Over gezelligheid gesproken, laatst had ze gehoord dat na afloop van de inhuldiging van de nieuwe burgemeester door de schoolkinderen, wat zo ontzettend leuk door hun verzorgd was, er ook al amper een ontvangstcomité in het Dorpshuis was. Hierdoor eindigde de leuke middag rommelig en chaotisch. Jammer. Een inhuldiging van een nieuwe burgemeester is toch een officieel moment voor onze Heerlijckheid, want dat is Duivendrecht nog steeds. Dat alles moet toch allemaal veel beter kunnen, dacht ze. Nu snel weer terug naar mijn sokkel. Met een spurt en sprong was ze er. Er kwam een mevrouw met grijs haar en een boodschappentas over haar arm aanlopen. Zette haar tas neer en sprak ‘Weet u hoe het eigenlijk staat met de veiligheid in het Venserpark? Dit ten aanzien van de fietsers/brommers die over de voetpaden rijden. We hebben daar in oktober, naar aanleiding van onze melding, een keurige brief van de wethouder over ontvangen. Die meldde dat dit probleem bekend was bij de gemeente en doorgegeven was aan de Commissie Verkeer en Veiligheid met het verzoek om dit verder op te pakken. We zijn nu ruim vier (4!) maanden verder en hebben hier niets meer over vernomen of zelfs maar iets zien veranderen in het park. Geldt trouwens ook voor de veiligheid hier op het plein. Ik vraag mij af of die commissie eigenlijk wel bestaat?

Anders ga ik maar weer een mail schrijven naar de wethouder en de Raad. ‘Mijn moeder zei altijd: Doen is wat je belooft.’ Een meneer met een grijze baard kwam aangelopen en mengde zich in het gesprek. ‘Ik denk dat die commissie op dit moment zich meer bezig houdt met de veiligheid dan met verkeer. Heb je laatst ook niet die helikopter zolang boven de Molenwijk horen vliegen? Bleek weer een overval te zijn geweest. Helaas hebben ze de dieven niet kunnen traceren. Er wordt de laatste tijd veel ingebroken dus veiligheid is nu wel heel erg belangrijk.’
‘Daar heeft u gelijk in’, antwoordde de vrouw. ‘Veiligheid is belangrijk, maar veiligheid heeft ook met verkeer te maken dus die commissie had best alvast iets van zich kunnen laten horen. Nu gebeurt er niets en blijft het overal gevaarlijk. Net zolang totdat er iets gebeurt en dan wordt die Commissie pas wakker.’ ‘Over verkeersveiligheid gesproken , sprak de man, ‘laatst was ik bij de Makro en Sligro voor boodschappen, maar wat een sluipverkeer heb je daar. Onbegrijpelijk dat dit ook zo kan doorgaan. We hebben het wel over de verkeersveiligheid op het Dorpsplein, bij de scholen en over het Venserpark, maar dit is ook een gevaarlijk stuk. U heeft gelijk mevrouw, die Commissie mag wel eens wat meer van zich laten zien en horen. Misschien dat in de verkiezingsprogramma’s van de partijen in Ouder-Amstel voor de aankomende Gemeenteraadsverkiezingen hier wat over te vinden is. Dan lees je meteen hoe belangrijk de verschillende partijen dit onderwerp vinden en hoe ze denken dit aan te willen pakken. ’Goed plan’ zei de vrouw. ‘Ga ik meteen doen. Ik ga snel verder, dank voor de tip.’ Ze pakte haar boodschappentas en beende weg. De man vervolgde tegen Drechtje: ‘naast Verkeer en veiligheid ben ik ook wel benieuwd wat het beleid van de Raad gaat worden nu onze grote buurman besloten heeft om AirBNB vanaf 2019 maar 30 dagen per woning toe te staan in plaats van 60. Zouden ze hier ook iets gaan aanpassen of gewoon zo laten als dat het nu is? Heb hier nog niets over gelezen in ons krantje, als dat tenminste bezorgd wordt’ mompelde hij. Drechtje keek de man aan en sprak lachend: ‘ik dacht dat de bezorging al beter was, maar het weekblad is ook digitaal te lezen hoor, net als Drechtje’. ‘Drechtje kun je zelfs elke twee weken digitaal toegestuurd krijgen. Hoef je alleen maar even een mailtje te sturen met het verzoek om toegevoegd te worden aan de verzendlijst naar: redactiedrechtje@yahoo.com. Blijf je meteen op de hoogte van de belangrijkste zaken die en rondom ons Dorp spelen. Wel zo gemakkelijk.’ ‘Haha dat is leuk’, sprak de man, eerst geef ik een tip en nu jij een aan mij. Wie zou de volgende zijn?’ Hij streek over zijn baard en sprak, ‘Ik ga maar weer eens verder’ en liep gemoedelijk weg richting de groenteman.

Wat gaat goed?

Buslijn 41
Daarop kun je rekenen overdag: lijn 41. 's Avonds logischerwijs wat minder frequent maar hij rijdt. De blauwwitte bus met vriendelijke chauffeurs stopt op 4 plaatsen in ons lintdorp. De halte Burgemeester van Damstraat zorgt soms voor verwarring. Hier is immers de Berkenstraat enerzijds en café Brugzicht hoek Kloosterstraat anderzijds. Ooit was halte en naam hetzelfde. Bureaudeskundigen bij het GVB zijn duidelijk merkbaar nooit ter plekke geweest en hebben gewoon de traditionele naam voortgezet. Duivendrecht is over de grens van Amsterdam, nietwaar? Duivendrechters vinden deze buslijn ideaal, stopt bij 2 markten en maar liefst 5 stations en genoeg shoppingcentra. Overstapmogelijkheden in ruime mate.
Vaak tref je dorpsgenoten aan in de bus en dat maakt het in de bus van Duivendrecht naar noem maar op heel gezellig.

Wat kan beter?

Duurzaamheid
Amsterdam wil veel ambitieuzer z'n nieuwbouw bouwen (EPC) dan nu landelijk afgesproken. Zodat bij toekomstige bestemmingsplannen dit ook opgenomen kan worden. Met De Nieuwe Kern en Entrada in de pijplijn zou Ouder-Amstel als de wiedeweerga bij dit initiatief van Amsterdam aan moet sluiten! De duurzaamheidsnota (een papieren tijger) is te weinig om duurzaamheid voor onze kinderen en kleinkinderen goed te borgen!

Bijgaand vindt u de brief (PDF-) van 9 november 2017 met bijlage formulier (PDF-) en bijlage kaart (PDF-) waarin Amsterdam een aanmelding doet op grond van de Crisis- en herstelwet voor een aangescherpte norm voor de energie prestatie (EPC) voor nieuwbouw woningen en kantoren in heel Amsterdam. Dit is een norm waaraan wordt getoetst bij de omgevingsvergunning voor bouwen. Als het Rijk medewerking verleent aan de aanmelding dan moeten woningen en kantoren in Amsterdam (bijna) energieneutraal worden gebouwd conform de normen de normen die landelijk pas vanaf medio 2021 gaan gelden en loopt Amsterdam hiermee voorop en geeft zij het goede voorbeeld op het gebied van energieneutraal bouwen. Hiernaast meldt Amsterdam voor een groot aantal gebieden de mogelijkheid aan om in een bestemmingsplan ook regels over duurzaamheid op te nemen. Denk aan regels over aardgasvrij, oplaadinfra voor elektrische auto’s, klimaatbestendigheid, materiaalgebruik, een efficiënt gebruik van daken, rainproof, etc. Als het Rijk medewerking verleent aan de aanmelding dan gaat deze naar verwachting vanaf de zomer 2018 gelden.
Stichting Vrienden van Duivendrecht levert graag een bijdrage, adviseert c.q. is mede organisator met gemeente of Coherente als er iets voor de inwoners van Duivendrecht wordt georganiseerd op gebied van duurzaamheid.

Want: gaat Ouder-Amstel ook meedoen?

Voor de nieuwsbriefversie klik op
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/180113_Drechtje_spreekt_Verkiezingen_in_aantocht_wordt_er_geluisterd_naar_wensen_van_inwoners.pdf

Reageer als eerste