Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt … Vernieuwing ’t Reijgersbosch …

Het is 18 november, een typische herfstdag met afwisselend zonneschijn, regen en wind. Een mevrouw, zojuist gearriveerd bij Drechtje, mijmerde: ‘Misschien komen er wel helemaal geen Duivendrechters met dit weer’.

Net toen ze besloten had om dan maar een haring te gaan eten bij de viswagen kwamen twee meisjes op de mevrouw bij Drechtje af. ‘Ik kom zo terug, eerst iets eten’ mompelde de mevrouw en even later luisterde ze al peuzelend naar de duidelijk boze meisjes die het niet met elkaar eens waren en van alles riepen waarbij de naam van ’t Reijgersbosch voortdurend viel. Dit triggerde niet alleen de mevrouw maar ook een langslopende meneer. ‘Kan ik iets betekenen voor jullie?’ vroegen ze eigenlijk allebei. ‘ Laat maar zitten’ antwoordden de twee. ‘Luister eens, nu niet terugtrekken, er zit jullie kennelijk iets dwars en hier rondom deze sokkel is het een mooie gelegenheid terwijl mensen naar jullie luisteren, om je boosheid te uiten. Wat is er aan de hand?’ Eén van de jonge meisjes zei tegen haar vriendin: ‘Vertel jij het maar, misschien hebben mevrouw en meneer wel goede raad en weten zij meer dan wij denken over dit onderwerp. In dat oude bejaardenhuis zouden toch appartementen komen voor jonge mensen . . . ‘ Dat was precies de aanmoediging die ze nodig hadden: ‘Ja juist’ daar gaat het nu om. Wij willen er zo graag wonen en hebben al zo vaak ernaar geïnformeerd omdat we zien dat het bijna leegstaat. We dachten dat we in aanmerking konden komen maar nee, wij worden van het kastje naar de muur gestuurd. Nergens is er fatsoenlijke informatie beschikbaar over de verhuur en/of wij wel tot de juiste doelgroepen horen. Zelfs de gemeente kan of wil geen informatie verstrekken en verwijst ons naar een andere partij. Er gaan geruchten dat statushouders (toegelaten asielzoekers) voorrang hebben en krijgen. Dat kan toch niet waar zijn’. Een oudere heer die ook al op de viswagen afliep bleef opeens stilstaan en merkte verstandig op dat je niet alles moet geloven wat er gezegd wordt.
‘U heeft zeker een eigen woning’ reageerden de meisjes ‘en u woont daar ongetwijfeld met plezier.’ ‘Nou zo leuk is het niet, ik ben alleen omdat mijn vrouw een paar jaar geleden is overleden’. Ze waren even stil maar ze keerden al snel terug naar hun probleem omdat er meer omstanders naar hun wilden luisteren. ‘Wij wonen nog bij onze ouders in en hebben heel weinig privacy. Als bijvoorbeeld mijn vriend komt, hoe attent en discreet mijn ouders ook zijn is dat toch niet zo prettig, begrijpen jullie? We gaan dan meestal weg, ach ja, we hebben een autootje . . .’ Het andere meisje maar ook de toehoorders knikten instemmend. De meneer die zijn zin in vis nog even onderdrukte vroeg: ‘ Dames, mag ik weten hoe jong jullie zijn, want ik weet wel het een en ander over ‘t Reijgersbosch.’ . Hij kreeg meteen antwoord: ‘ Ik ben de jongste en word over een paar maanden 18 jaar’ vertelde het ene meisje bedeesd en de andere meldde dat zij al 18 jaar is. Het zijn dus gewoon leuke nog jonge meiden die willen gaan studeren en hun eigen leventje inrichten. De meneer die dit gevraagd had ging er eens voor staan: ‘De gemeente heeft in het afgelopen voorjaar het bestemmingsplan gewijzigd. Deze wijziging maakt het mogelijk dat maximaal 150 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar daar mogen wonen. Camelot Real Estate laat ’t Reijgersbosch verbouwen en verzorgt de verhuur. Op dit moment is een anti-kraakploeg aanwezig. Op 25 april jl. heeft Camelot met de gemeente een informatieavond in de Bascule gegeven waar het een en ander nader is aangekondigd. Na de verbouwing zijn er drie groepen die voor woningtoewijzing in aanmerking komen, te weten;

116 woningen voor jongvolwassenen in de leeftijd van 18 jaar tot en met 22 jaar

15 woningen bestemd voor jongvolwassenen van 23 jaar en ouder tot en met 29 jaar

17 woningen bestemd voor statushouders en anderen van 18 jaar tot en met 29 jaar

de verhuur geldt voor een periode van maximaal 10 jaar

De beide jonge meiden waren heel erg opgelucht en de andere aanwezigen waren blij te horen wat de bedoeling is met ‘t Reijgersbosch. Natuurlijk bleven diverse vragen open staan en het is nog steeds niet bekend wanneer het project van start gaat. Het is te wensen voor onze gemeenschap dat de ontwikkeling van deze plannen niet te lang op zich laat wachten. Inmiddels was het weer gaan stortregenen en gingen de toehoorders paraplu’s openklappend huns weegs.

Nieuwsflits

Wat gaat goed?
Het is even zoeken, maar als je de meldknop op de site van Ouder-Amstel eenmaal gevonden
hebt (rechts bovenin piepklein grijs knopje), gaat het maken van een melding heel goed en gebruiksvriendelijk. Je kunt ook aangeven dat je je melding in je mailbox wilt ontvangen, zodat je kunt teruglezen wat je hebt ingevuld.

Wat kan beter?
‘Ja, kijk maar goed, ik loop met een stok te schuifelen. Vorige week liep ik even naar de bibliotheek en struikelde plotsklaps over een omhoog liggende gebroken stoeptegel. Daar lag ik languit op de straat. Ik ga die route dagelijks en weet dat er rond lantaarnpaal 780 over een lengte van 6 meter heel veel tegels schots en scheef liggen. Het is dat voetpad langs het fietspad dat het Dorpsplein dwars door het Waddenland verbindt met de Azaleastraat en de Korenbloemstraat. Ik verging van de pijn, het meeste in mijn knie en die is nu getapet. Normaal zigzag ik over die tegels met mijn boodschappenkar, maar nu lagen er pakken herfstbladeren en zag ik niet goed waar ik liep. De meeste mensen lopen nooit over dit deel van het voetpad maar pakken liever het fietspad. Het belgerinkel van de fietsers is een vertrouwd geluid geworden.Drie jaar geleden heb ik deze onveilige situatie al aangekaart bij de gemeente. Het antwoord was dat een en ander meegenomen zou worden bij de herinrichting van het Dorpsplein en de weg langs Waddenland tussen de Rijksstraatweg (brandweer) en de Begoniastraat (oorlogsmonumentje).
Maar helaas… dit 6 meter ondeugdelijk stuk voetpad is vergeten mee te nemen bij het herstel.
Toen ik daar op de grond lag zag ik pas echt goed hoe ongelijk het voetpad is. En bij het gaan
staan steunde ik op een tegel die ook nog los lag en gleed weer weg. Tegenwoordig kan je een
digitale melding doen bij de gemeente. Nou, dat heb ik dan maar gedaan, vergezeld van een
paar duidelijke foto's. Zo kan en mag het niet blijven. Ik houd via de TIP ONS
Drechtje op de hoogte hoe het verder gaat en wanneer er maatregelen getroffen worden.
Een van onze vrienden heeft trouwens op het voetpad langs het Basilicumhof ter hoogte van
de Bascule 's avonds ook een smakker van jewelste gemaakt. Aan die tackle heeft hij een oogkasblessure overgehouden.
Voor foto’s van de schots en scheve voettegels zie collage om de nieuwsbrief editie.

Communicatie over bomenkap Niet alleen in Duivendrecht zijn bewoners heel erg gehecht aan het groen en mooie kleine en grote bomen. Ook in onze grote buurgemeente Amsterdam wonen mensen met een groen hart en de gemeente Amsterdam is zich daar zeer van bewust. Voor de op handen zijnde bomenkap van 936 (van de ca. 7.000 exemplaren) hele grote Canadese populieren is een informatiefilmpje gemaakt, op 30 november a.s. wordt een informatieavond gehouden en in de huis-aanhuiskrant en op de Amsterdamse website (is alles nog eens na te lezen. Ofwel er is een uitgebreide communicatie campagne ontwikkeld. Onze gemeente kan hiervan leren en het bij een volgende massale bomenkap in ieder geval beter doen!

Volgende Drechtje is op 2 december 2017

Voor de nieuwsbriefversie:
https://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/171118_Drechtje_spreekt_t_Reijgersbosch_-_nieuwsflisten_en_stoepsteen_collage.pdf

Reageer als eerste