Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt…voor de vuist weg.

Over het nieuwe ‘aquarium’ op het plein zijn de meeste bezoekers wel te spreken, maar de sportzaal ziet er van buiten niet uit. Er is sprake van dat daar iets aan gedaan wordt. ‘Maar wanneer? ‘ vraagt een bezorgde dorpsbewoner zich af, ‘hopelijk kletsen ze nu eens niet uit hun nek en gaan de schilders aan de slag, met dit mooie droge weer’.
De openingsactiviteiten waren echt top! ‘De gebakjes ook! ‘schalt een mevrouw over het plein.
‘Op de middag van de opening van het Dorpshuis maakte ik kennis met koersbal en dat sprak mij aan…..’ en in geuren en kleuren vertelt de kwieke senior hoe hij gescoord heeft. Hij voelde zich als een vis in het water en hij hoopt dat zich snel tien mensen melden, omdat koersbal in het Dorpshuis dan echt van start gaat.
‘Wat ik echt jammer vind‘ en de moeder van twee kleuters staat er sip bij ‘dat de historische kast weg moest bij de bibliotheek. Toen de bieb in Duivendrecht een paar jaar geleden op sterven na dood was en dreigde uit ons dorp te verdwijnen, zorgden actieve leden van de Stichting Oud-Duivendrecht, nota bene op verzoek van de Bibliotheek (OBA) zelf! , met een Waaier en wisselende Historische Panelen én een Historische Kast, voor veel aanloop en nieuwe leden. De lezingen over het oude Duivendrecht werden heel goed bezocht. Op de nieuwe locatie, mét een prominente leestafel, is opeens geen plaats meer voor verdieping in de lokale historie. Gebonden Amstelgidsen, de 25 nummers Oud-Duivendrechtse Saecken, en boeken over Duivendrecht en omgeving zijn niet meer openbaar toegankelijk. Dat blijft onbegrijpelijk… en dát voor een bibliotheek?!. Men probeert er een punt aan te kletsen: de architect zou het zo gewild hebben omdat hij gezegd zou hebben dat de historie van Duivendrecht niet past in een ‘moderne bibliotheek’ , de ruimte zou te klein zijn...’. Nou ja! We hopen dat de luitjes van de bieb snel tot inkeer komen. Een meneer maakt een wegwerpgebaar ‘ L . . koek, iets dat krom is proberen ze recht te praten!’
Een dame komt aangefietst en zoekt aansluiting bij het groepje om haar verhaal kort en bondig te vertellen : ‘Ik woon in een van de woningen aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht-Zuid uit de bouwperiode 1930-1935. Na alle commotie over de vergunning voor een (plastic) dakkapel in de voorvlakdaken van onze woningblokken is via de rechter afgedwongen dat er op zijn minst uniformiteit zou komen om het unieke straatbeeld te behouden. Nu heeft de gemeente opnieuw twee aanvragen gehonoreerd, waarbij het niet zeker is dat de ‘trendsetter’ gevolgd wordt. Het materiaal is anders, de kapel staat niet centraal op het dakvlak. Natuurlijk laten wij opnieuw van ons horen, wij moeten wel bezwaar maken… laten wij hopen niet tegen dovemans oren te spreken!’. En zij zucht eens heel diep.
Het gesprek van de dag is en blijft de komende weken ons Dorpsplein. De bezoekers kunnen al een indruk krijgen hoe het gaat worden en voor de stratenmakers zit het herfstweer gelukkig mee. Voor alle vragen over het plein en de omgeving kunt terecht bij de omgevingsmanager van de firma Compeer. Zo weet een mijnheer uit het groepje te vertellen dat de hoge zandbergen in het Zonnehofplantsoen bedoeld is als voorraadmateriaal voor alle grond- en bestratingswerkzaamheden, die de komende tijd plaats zullen vinden. Het Zonnehof is de opslagruimte.
Een Zonnehofbewoner komt aan met het dagblad Trouw van gisteren 9 oktober, met daar in een artikel over ‘Popie populieren’. En dat natuurdagboekartikel spreekt boekdelen. Deze Zonnehofbewoner was vrijdag ook te gast tijdens de Open Dag van de A. Bekemaschool. En hij sprak daar met het schoolbestuur, de directie, leerkrachten en leden van de ouderraad over de geplande natuurspeelplek voor de jeugd. Zo’n plek in de buurt van de school als aanvulling op de huidige buitenspeelruimte: een uitstekend plan. Daarover spreken de huidige bewoners van het Zonnehofplantsoen en de toekomstige gebruikers absoluut met één mond. Maar er is sprake van een enorm communicatieprobleem over de locatie van die plek. Buiten de hekken van de schoolterreinen gaat de gemeente over de grond. De gemeente heeft advies ingewonnen over het beoogde speelplaats en uiteraard praten de onderzoekers de gemeente naar de mond. Elk groenbedrijf zal negatief adviseren over populieren bij een speeltuin, ook al hebben de bewuste Zonnehofpopulieren de laatste zware julistorm overleefd. Er zou (omdat de bomen slecht onderhouden zijn) bij windkracht 9 wel eens een grote tak van de boom op één van de, bij code oranje/rood, kinderen kunnen vallen… Een vader wordt nu echt kwaad en concludeert: ‘Verplaatsen dus die speeltuin! Anders gebeurt er de komende jaren niets. Ik praat mijn mond niet voorbij als ik verklaar dat bewoners procedures aan zullen spannen tegen het vellen van die 11 populieren’. ‘Waarom die bomen niet gewoon in het plan opgenomen kunnen worden, is mij ook een raadsel’ oppert een voorbijganger, ‘ Tussen de bomen is plek zat. De lage takken snoeien en klaar is Kees voor diefje met verlos of een groentetuin. In de gemeente loopt een project met als titel Samen maken wij Ouder-Amstel , dan er op zijn minst SAMEN gesproken worden om een mooie veilige speelplek ter creëren. En grondeigenaar Eigen Haard wil vast wel meedenken en meewerken aan een goede oplossing voor de plek. Niet voor niets is 11 oktober tot Dag van de Populier uitgeroepen!’ besluit een trouwe bezoekster.
De bezoekers praten in het zonnetje nog wat na over koetjes en kalfjes: grote of kleine klinkers, een restaurant of een goede slager, dwars of recht parkeren, over het dolle dinsdagprogramma in het dorpshuis en de a.s. herfstvakantie. De mutsen en wanten moeten tevoorschijn gehaald worden en over 14 dagen is er een nieuwe ontmoeting om 11 uur op het plein met ongetwijfeld meer dorpse nieuwsitems.
Voor de nieuwsbriefversie, surf naar:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/151010_Drechtje_spreekt_Voor_de_vuist_weg.pdf

Reageer als eerste