Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

DRECHTJE spreekt…. VVV status of …?

Het valt op dat er vandaag meer mannen boodschappen doen op het plein dan vrouwen én dat de mannen – net als de vrouwen doorgaans – de boodschappentassen even op de grond zetten en met elkaar een praatje maken over dorpse aangelegenheden.
Vol lof zijn ze over de start van de restauratie van de Antoniushoeve en de aanpak van de groenstrook aan de Rijksstraatweg, de oude en aftandse haag is verwijderd, er wordt nieuwe grond aangebracht en er worden over de hele Rijksstraatweg – ruim 1 kilometer lang - nieuwe heggen geplaatst. Wat zal die verfraaiing goed doen aan deze historische weg, die zo treffend de architectuurgeschiedenis van de 20e eeuw weergeeft. Het is de heren ook opgevallen dat de Van der Madeweg voorzien is van veelkleurige kindertekeningen en nostalgische foto’s van Duivendrecht. Dat is écht leuk om (terug) te zien, vooral omdat zoveel ouds in Duivendrecht rigoureus gesloopt is. ´En wat een keer weg is, komt niet meer terug!´, mengt een oudere heer zich in het gesprek´, ´Ik zag van de week mensen op De Slinger foto’s staan maken van de historische foto’s die er hingen. Iedereen vindt dit mooie zicht op het oude Duivendrecht, harstikke leuk’.
Naast de site www.duivendrechtdestijds.nl is er nu ook een besloten groep op Facebook met historische foto’s, waarop je zelf ook foto’s kunt plaatsen als je lid bent. Zoek in Facebook: - Je bent een echte Duivendrechter als..... - en meld je aan om lid te worden! En van de Antoniushoeve is er een zgn. community - Antonius hoeve - op Facebook, door deze te liken, kun je foto’s van de restauratie volgen. En ook van Drechtje kun je vriend worden op Facebook, zoek op - Drechtje Drechtje -, maar dat wisten jullie vast allàng.
Een mevrouw vertelt dat zij maandag 1 februari de vlag had uitgehangen voor prinses Beatrix, die 78 jaar werd. ´Natuurlijk is het prima dat de Duivendrechters zich druk maken over de terugkeer van Drechtje op het plein. Ik vraag mij af hoe de voor de renovatie gekapte Beatrixboom, die in 1988 is gepland toen de koningin 50 jaar, gecompenseerd wordt en waar die ‘nieuwe’ Beatrixboom komt te staan. En ik ben ook benieuwd waar het herinneringsbordje, dat aan de muur van de oude bibliotheek hing, komt te hangen. Gelukkig is er ruimte genoeg op het plein’ en zij draait met haar wijsvinger over het plein wijzend vrolijk in de rondte.
De heren praten nog wat door over de pikdonkere avonden en nachten van de afgelopen tijd. In grote delen van het dorp was de straatverlichting uitgevallen en het duurde lang voordat de kabelschade hersteld was. ´Het is nog niet zeker of het euvel echt verholpen is´, merkt een van de mannen op en hij pakt zijn zware tas weekendboodschappen op. Hij botst bijna pardoes tegen zijn buurman, die het plein op komt met een bijzonder verhaal.
Hij vraagt zich af of onze gemeente wel goed bezig is: ‘In Duivendrecht worden de geluidschermen langs de Van der Madeweg aangepakt. Dit gebeurde uiteraard ook op het viaduct over de (Venser) Wetering. De aannemers doen beslist hun best. Zowel qua niet te missen beweg¬wijzering, als qua beheerste uitvoering van het werk. Wat bleek… die zorgvuldige en mooi uitgevoerde bewegwijzering blijkt uit Rijssel (Overijssel) te komen en de noeste werkers op het viaduct zelfs uit Hasselt, België.’ Hij vervolgt: ‘Pardon?? Borden die 130 km getransporteerd zijn? En werkers die zelfs dagelijks 185 km heen en terug rijden? Is dat niet merkwaardig voor een gemeente die Milieu en Duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan? Kletst onze gemeente daar alleen maar wat over? Nee, dat ligt niet voor de hand. Weet de gemeente en haar Groen Links wethouder dan niet waarmee zij bezig zijn? De mijnheer, die dit alles constateert, heeft ook een serie foto’s bij zich en laat die zien. Iemand uit het groepje vraagt hem verbaasd hoe dit toch kan. ‘Het sleutelwoord is waarschijnlijk Europees aanbesteden. En de criteria die zijn gekozen hebben veel te veel aandacht voor de financiële aspecten. En laten milieu en duurzaamheid in de kou staan. De vraag is in ieder geval wel hoe geloofwaardig je bent als gemeente, en welk signaal je afgeeft door met deze uitvoerders in zee te gaan. Kwalitatief goed beleid op het gebied van milieu en duurzaamheid is echt iets anders…’
‘Het is te droeftoeterig voor woorden’ , merkt een jonge man op die ook iets kwijt wil. Jawel, weer over die dakkapellen in de jaren dertig huizen aan de Rijksstraatweg. ‘Goh, ik dacht begrepen te hebben dat het besluit van de rechter altijd gevolgd moet worden. Die heeft toch bepaald dat er een trendsetter is’ meent een mevrouw, die komt kijken waar haar man blijft. ‘Nou was dat maar waar’, antwoordt de jonge man ‘de gemeente maakt wat krom is recht en is gewoon aan het trendhoppen en het proces op de goede afloop aan het frustreren. Ik las dat de gemeente de 2e dakkapel op dit stukje (LET WEL slechts 7 huizen verderop!) óók een trendsetter wil maken. Ik vraag mij echt af of de gemeente blijft opteren voor de ‘VVV status = Vrijbrief voor Verdere Verrommeling’ of dat er nog enig licht gloort om tot een structurele oplossing te komen. Nu lijken chaos en paniekvoetbal heer en meester’. ‘Ja, vult een andere meneer aan, ik hoorde ook dat de gemeente afgelopen 20 januari de hoorzittingsdatum van 26 januari (inderdaad slechts 6 dagen later) naar een dag heeft verplaatst waarvan zij op voorhand wist dat de vertegenwoordigers van de Stichting niet beschikbaar konden zijn. Natuurlijk heeft de Stichting het er niet bij laten zitten, maar de gemeente was niet te vermurwen de datum aan te passen. Uiteindelijk heeft de Stichting een aangetekende brief gestuurd met het verzoek Nadrukkelijk Te Worden Gehoord. Surf naar
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Zienswijzen_petitie_inspreken/160127_Nadrukkelijk_verzoek_te_worden_gehoord_hoorzitting_Bouwplannen_Rijksstraatweg_177_en_185_te_Duivendrecht.pdf
Tot nu toe is daar geen enkele reactie op gekomen. Waarschijnlijk is deze aangetekende brief ook Vooropgezet Verder Verrommeld door de gemeente. Zijn ze daar in ieder geval consequent in, maar vrolijk word je er niet van’.
‘Wat en schril contrast toch’ stelt een meneer, ´aan de ene kant werken de wegwerkers zelfs op zaterdag door aan de vernieuwing van de Telstarweg, kijk zie ze daar… en die verfraaiing door nieuwe heggen en unieke geluidsschermen, maar aan de andere kant gebeuren er van die niet te begrijpen dingen,’ en hij schudt zijn grijze hoofd.
Het is inmiddels al tegen twaalf uur en daar komt een bewoonster van de Rijksstraatweg het plein op om, wie het maar horen wil, te vertellen dat vrijdagmiddag onder aanvoering van Frank Awick voor AT5 opnames gemaakt zijn in de Urbanuskerk, de Antoniushoeve, bij galerie Wintershoven en bij Lotgenoten in het kader van De Straten van Amsterdam De Rijksstraatweg. Het programma wordt dinsdag 9 februari a.s. uitgezonden rond 16.15 uur en dezelfde avond een paar maal herhaald. Daarna is de aflevering ook te zien via het internet.

Voor de nieuwsbriefversie, surf naar
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160206_Drechtje_spreekt_VVV_status_of.pdf

Reacties

Avatar user thumb 2478328456cfffcc349049089f80c0f7d3cc9125bd2afe642182acb3d11a12b7

J. reageert

Hele leuke uitzending van AT5 over Duivendrecht. Met de camera naar binnen bij de Antoniushoeve, interessant hoe deze oude boerderij er nu van binnen uitziet.
A. Bosch