Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt: Wie de eindjes aan elkaar wil knopen,...

Drechtje spreekt: Wie de eindjes aan elkaar wil knopen, moet voortdurend in touw zijn!

‘Wie trekt er nu eigenlijk aan de touwtjes in Amsterdam -Duivendrecht?’ vraagt een heer - die er op zijn paasbest uit ziet - hoopvol aan Drechtje. ‘Om heel eerlijk te zijn, ik doe mijn uiterste best ‘maar ik kan er geen zelf geen touw meer aan vast knopen’.
‘Mijn goede vriend woont al vijftig jaar op dezelfde plek in een woonark in Ouder-Amstel. In de loop der jaren zijn er in zijn buurt eerst kleine en later echt grote bedrijven op touw gezet. Het gebied kreeg de trendy naam ABPZ (Amstel Businesspark Zuid) en dit deel van Ouder-Amstel heet voortaan Amsterdam-Duivendrecht. In het bestemmingsplan van 2013 werd zijn woonboot gelegaliseerd, net als die van de buren. De walkant en het water (de Amstel) zijn van Amsterdam en mijn vriend is belastingplichtig aan de gemeente Ouder-Amstel. Er is na een recente uitspraak van de Raad van State een onafhankelijk milieuonderzoek opgesteld naar de combinatie bedrijven-woonboten en nu heeft hij van de gemeente te horen gekregen dat uit oogpunt van een goed woon- en leefklimaat de woonboten niet gelegaliseerd kunnen worden’. ‘Hallo’, denk ik dan, ‘lag iedereen te pitten toen al die toestemmingen werden gegeven voor die vele bedrijven op plekken waar toen al mensen woonden? Waar zijn de milieuonderzoeken, die toen uitgevoerd zijn gepubliceerd? Of deed men maar wat... met blinkende munten voor de gemeentekas in het vooruitzicht? Liet men het touw toen maar vieren, waardoor de bootbewoners nu weer op het vinkentouw zitten!’
‘Zeg, over Amsterdam-Duivendrecht gesproken’ haakt een dame aan ‘ik kocht een koel-vriescombinatie bij de Mediamarkt en die werd gratis bezorgd. De verkoper tikte mijn adres in (een normale straat in Duivendrecht) en in zijn computer was mijn adres niet te vinden. Bezorgen bij mijn zuster in Duivendrecht was geen optie, want hoe kreeg ik dat zware apparaat dan weer bij mij thuis?’. ‘Voor de grap gaf ik het adres van mijn zus in Duivendrecht op en tot onze stomme verbazing was haar Duivendrechtse adres ook niet te vinden!’. Een collega van de verkoper bracht uitkomst. Hij had het laatst ook met een klant uit Duivendrecht. Bij de Duivendrechtse adressen moet je echt Amsterdam-Duivendrecht invullen en dan rijdt de bezorger naar het juiste adres in de dorpskern Duivendrecht.
Een mijnheer uit de Kruidenbuurt schiet in de lach en vertelt: ‘Ik bestelde via het internet een nieuw onderdeel voor mijn garagedeur. Ik kreeg de mededeling dat het artikel niet verzonden kon worden naar mijn huisadres in Duivendrecht. Duivendrecht stond niet bij de plaatsnamen. Ik keek hele reeksen na en toen ik de plaats Amsterdam-Duivendrecht intypte verscheen mijn eigen hof wel’.
‘Bij was het nog gekker’ meldt een oudere dame. ‘Ik moest bij een polikliniek in Amsterdam bij de balie ook mijn huisarts opgeven. Ik gaf de naam op en de medewerkster bleef zoeken en zoeken. ‘Ik vind geen geregistreerde huisarts in Duivendrecht’. Ik pakte een telefoonboek om haar te laten zien dat er wel degelijk huisartsen waren in Duivendrecht. Alle namen afzonderlijk en alle combinaties probeerde zij in haar systeem, omdat zij een registratienummer van de huisarts nodig had. Gelukkig was ik op tijd, maar de tijd begon te dringen. ‘Kijkt u eens bij Amsterdam... ook daar niets. Pas bij het intoetsen van Amsterdam-Duivendrecht kwamen de geregistreerde huisartsen tevoorschijn in haar systeem’.
‘Amsterdam heeft ons in wezen toch ook aan het touw?’ zegt een jonge vader laconiek, ‘kennissen van mij kregen te maken met Spirit, een jeugdzorgorganisatie. Weer zo’n voorbeeld. De hele agglomeratie Amsterdam valt onder diezelfde jeugdorganisatie van de Zaanstreek, het Waterland, Amsterdam zelf en Amstelland-Meerlanden toe, waaronder Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Al deze gemeente rond de hoofdstad hebben gewichtige zorgtaken uitbesteed aan de stadsregio ‘.
‘Er gaan steeds meer stemmen op om voorstedelijke kleine gemeenten - vooral in de Randstad - in te lijven bij grote steden. Voor Duivendrecht is Amsterdam het meest voor de hand liggend. Als de gemeenten zelf geen knopen doorhakken, worden straks de touwtjes nog uit handen genomen ook! ‘ weet een trouwe bezoeker van het Dorpsplein. Die gemeentelijke samenwerking, de herindeling of hoe je het maar noemen wilt kan dus nog een stevig getouwtrek worden, is de conclusie van de omstanders en passanten bij Drechtje. Wie neemt wie op sleeptouw in dit proces? Of is straks iedereen het haasje?
Een jongetje mag van zijn moeder de mensen bij Drechtje op het plein trakteren op kleurige paaseitjes. Ondertussen vertelt de moeder zelf dat van hoger hand de trend is ingezet dat inwoners zelf veel meer onafhankelijk moeten worden van de overheid. De overheid treedt steeds verder terug. Dat proces is al ingezet met het woord particpatiegemeenschap in de eerste troonrede van de nieuwe koning. De actuele term is doe-democratie.
Drechtje ziet én geniet dagelijks van actieve burgers, jong en oud, die gezamenlijk de organisatie van hun leefwereld met passie ter hand nemen. De overheid (college, raadsleden en ambtenaren) zullen burgers steun bieden bij deze ontwikkeling en in dit perspectief een andere rol gaan spelen. De hazen zullen anders lopen…

Voor de nieuwsbrief versie:
http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/150404_Drechtje_spreekt_Wie_de_eindjes_aan_elkaar_wil_knopen_moet_voortdurend_in_touw_zijn.pdf

Reageer als eerste