Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt ... XXL

Drechtje spreekt ... XXL

‘Wat een drukte, vind je niet?, zegt een vaste bezoeker . Heel Duivendrecht is uitgelopen om op deze stralende middag de opening van het vernieuwde Dorpsplein officieel in te luiden en te vieren met een XXL-feest. Op deze heugelijke dag maakt Drechtje, gewoonlijk de belangrijkste vrouw van het Dorpsplein, bescheiden plaats voor wethouder Jacqueline de Maa.
Zij verricht de opening met verve, ondanks dat ze op het laatste moment de helaas door griep gevelde burgemeester Mieke Blankers moet vervangen. Iedereen, die bij de totstandkoming van het vernieuwde Dorpsplein betrokken is geweest, wordt door de wethouder genoemd. Ze zijn ook bijna allemaal aanwezig: van papier, de initiatiefnemers en plannenmakers tot steen, de stratenmakers. Het proces van oud naar nieuw heeft veel tijd gekost, maar zo blijkt vandaag: de aanhouder wint.
De ondernemers, die het XXL-feest organiseren, worden bedankt voor hun enorme inzet en in de schijnwerpers (in het zonnetje staan ze al) gezet door de wethouder. ‘Dit zijn voor mij de helden van het Dorpsplein ‘, zegt een dame, die met haar zumba spullen klaar staat om in het vandaag precies een jaar geleden heropende Dorpshuis te gaan sporten. ‘Ja’, vult een andere bekende aan, ‘met alle leegstand om hen heen valt het niet mee om een droge snee brood te verdienen, laat staan, dat er nog een plak kaas op kan.’
Drechtje staat vandaag letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de XXL-feesttent. Een beetje rust is haar, ook net na het reces, welkom. Overuren, tropenjaren heeft ze achter de rug. Het liefst wil ze genieten van de mooie dag, het feest en de behaalde successen, die vandaag gevierd kunnen worden.
Toch sneed de laatste spreker een lastig onderwerp aan. Duivendrecht heeft een nieuw Dorpsplein, een plein, zoals de wethouder zei door de ene bewoner prachtig geslaagd gevonden wordt en door de andere verafschuwd. Ja, zo zijn de Duivendrechters. Maar mooi of lelijk, wie kan iets doen tegen de leegstand van de winkels en hoe?
‘Vandaag is een dag om te vieren’, breekt een dame met kort, lichtgrijs haar in. Ze is de negatieve praat duidelijk beu. ‘Over een week hebben we open monumentendag en is het weer feest!’ Drechtje vindt, dat het programma van 10 september mooi is samengesteld. De Urbanuskerk aan de Rijksstraatweg is opengesteld en ook de bewoners van de naastgelegen boerderijen zijn zo gastvrij om belangstellenden welkom te heten. Terwijl er nog hard gewerkt wordt aan de Antoniushoeve, gaan de deuren voor het eerst in jaren open voor bezoekers.
Mevrouw is nog niet uitgesproken en vervolgt: ‘Er is hard gewerkt aan de nota gemeentelijke monumenten en deze wordt binnenkort gepresenteerd.’ Iedereen begint door elkaar te praten en is het er over eens, dat deze nota er ook een is van de lange adem. Nog steeds niet uitgepraat zegt ze tenslotte, dat de sleetse bordjes van de monumentenroute in Duivendrecht in opdracht van de sponsorende bank vernieuwd zijn. Net als Drechtje gaan ook de monumenten met hun tijd mee. De route is te vinden op internet: zichtbaarduivendrecht.nl en ook duivendrechtdestijds.nl biedt veel informatie.
Alles overdenkend besluit Drechtje wat rust te nemen de komende tijd. Nu er zoveel dingen tot stand zijn gekomen, lijkt een tweewekelijkse frequentie voorlopig voldoende. Ze denkt na over een passend mantra. Het wordt: rust houdt je scherp.
Drechtje geniet verder van de prachtige dag. Het feest gaat door tot in de late uurtjes en eindigt in de tent, die zijn nut uiteindelijk bewijst, wanneer het begint te hozen. De muziek binnen en het onweer buiten strijden om wie het hardste kan.

Voor de nieuwsbrief versie, surf naar:
http://files.webklik.nl/…/…/160903_Drechtje_spreekt_XXXL.pdf

Voor het programma van Open Monumentedag, surf naar: http://files.webklik.nl/user_…/2010_09/165462/OMD_totaal.pdf

Reageer als eerste