Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt ... Zonnehof nieuws

Het is weer zaterdagochtend en Drechtje blikt over haar plein. Zij staat nog na te puffen van de warme na-zomer die qua temperaturen wel een héél erg tropisch staartje had. Weliswaar staat zij op blootsvoets op haar sokkel, maar wat hàd zij het warm in haar bronzen jurk!

De zomer en de vakanties zijn voorbij, de scholen zijn weer begonnen en Duivendrechters houden zich weer meer bezig met dorpse zaken. Het nieuwe seizoen is goed begonnen. Twee weken geleden was er het geweldige XXL-feest op het plein ter ere van de officiële opening: een daverend succes! Vorige week prachtig weer met de Open Monumentendag. En het dorp is intussen een bankje rijker. Aan de busbaan aan het Weitjespark kan men op het bankje van ‘de laatste boer van Duivendrecht, Ferd van Schaick’ genieten van het idyllische uitzicht op de twee boerderijen en de Urbanuskerk. Wat is Duivendrecht toch mooi (en daar nog erg groen)!

Drechtje is vandaag benieuwd wat haar inwoners na de lange zomerperiode zoal bezig houdt. Er is immers in het dorp altijd wel iets wat de gemoederen bezig houdt. Haar eerste bezoekster is een dame uit de Zonnehof. Zij vertelt dat de bewoners daar een schrijven van de gemeente OA hebben gekregen met daarin een uitnodiging om deel te nemen aan een overleg over de herinrichting van het Zonnehofgebied. Zij snapt hier niets van. ‘Al zo vaak Drechtje, zijn wij bewoners opgetrommeld om allerlei plannen te komen bekijken. De laatste keer nog op 24 mei in het Reijgersbosch. Dat er gebouwd gaat worden in de Zonnehof weet intussen iedereen, maar wanneer dan? Is het hele plan dan nog steeds niet definitief en moet er daarom nu wéér overlegd gaan worden?’.
Voordat Drechtje iets kan zeggen, mengt een oudere heer zich in het gesprek. Hij woont al ruim 35 jaar in een van de flats en heeft ook diverse bijeenkomsten bijgewoond. ‘Ja Drechtje, het kappen van de bomen is intussen on-hold gezet en rondom de plek van de voormalige scholen staat een hekwerk waar wij bewoners nu al maanden tegenaan zitten te kijken. De schoolkinderen spelen op dit moment noodgedwongen in het park. De gemeente heeft eerder toegezegd het braakliggende terrein in afwachting van de bouw te zullen inzaaien met gras, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Het zou toch mooi zijn als die kinderen voorlopig dáár zouden kunnen spelen!’

Nee, voor de doorsnee Zonnehofbewoner is het allemaal niet echt duidelijk en een derde Drechtje-bezoekster mengt zich in het gesprek. Zij heeft geprobeerd de herinrichtingsplannen te volgen en heeft hierover wat informatie bewaard. In 2008 al (!) werd hierover een stukje geschreven in het Parool, waarin een bewoner uit de Saturnusflat werd geïnterviewd. De vijfde Nieuwsbrief (uitgave september 2011!) van de gemeente OA maakt melding van twee stedenbouwkundige modellen, waarbij de tekst: ‘de belangrijkste opgave bij de twee modellen is zorgen dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden het met huidige groene karakter van het gebied’. Boos is deze mevrouw en verontwaardigd briest ze: Jaaah, dûh, en tóch had de gemeente bomen willen kappen, voordat er één heipaal de grond in gaat! Denken ze nu op het gemeentehuis ècht dan men ons hier voor de gek kan houden?’ Haar luide stem trekt meer belangstellenden en het groepje rondom Drechtje groeit. Meer mensen knikken instemmend op hetgeen de verontwaardigde dame te berde brengt.
Maar nòg is zij niet uitgesproken en zij vervolgt haar relaas: ‘Op dinsdag 12 juni 2012 was ik op de informatieavond in het Dorpshuis, waar het Beeldkwaliteitplan Zonnehof centraal stond en toen werd er al ook informatie verstrekt over het Uitwerkingsplan Zonnehof.
Op 14 maart 2015 was ik in de kantinekeet van de sporthal aan de Telstarweg. Oók weer om plannen te bekijken. Er hing toen een tekening, naam project: 1112 Zonnehof Duivendrecht Inrichting Openbare Ruimte. Hierop was een eivormig gedeelte te zien, gesitueerd voor de flats Jupiter en Saturnus, dat nog nader ingevuld moest worden. Intussen heeft men een ‘EI’ gelegd: twee! nieuwe flats op het bouwvlak in de noord-westhoek (dat i.p.v. een afwijking van 10% op het bestemmingsplan nu maar liefst 45%! afwijkt) en dus écht een heel stuk dichter tegen de flats Jupiter en Saturnus neergezet zullen worden. In plaats van op 65 meter afstand worden de nieuwe flats op 50 meter neergezet, ofwel een strook van 15 meter dichter bij over zowat de gehele lengte van Saturnus. Waar ook weer extra bomen voor moeten sneuvelen als het aan de gemeente ligt.

De laatste avond van plannenmakerij, georganiseerd door projectontwikkelaar De Nijs, was op 24 mei jl. in het Reijgersbosch. De Zonnehofbewoners waren die avond in grote getale aanwezig en schrokken enorm van hetgeen er straks gerealiseerd gaat worden. Wordt het nu dan toch menens?
Zij worden er zo langzamerhand helemaal gek van: Uitwerkingsplan, Beeldkwaliteitplan, Bestemmingsplan, Plan Inrichting Openbare Ruimte Zonnehof, een EI dat nog niet klaar is, maar nu blijkbaar is gelegd, etc. Gooi allemaal maar in onze pet want het is zo langzamerhand niet meer te volgen. Met de bouw van 133 woningen hebben wij ons intussen verzoend, maar wààr en voor wìe precies is nog steeds niet duidelijk. De Zonnehuisgroep heeft afgehaakt en de nieuwe projectontwikkelaar De Nijs probeert steeds meer van het groen af te snoepen. Men hoorde dat ie groene daken als alternatief voor de bomen oppert. Helemaal prima, maar niet ten koste van bomen. Wij willen hier groene daken als het volgebouwd gaat worden, èn bomen. En, èn dus, en niet: òf, of!

Een kwiek dametje van een jaar of 80 wil ook iets zeggen. ‘Ik woon al bijna vanaf het begin in de Zonnehof. Nu woon ik nog alléén in mijn 5-kamer woning. Ik zou graag beneden voor een zorgwoning in aanmerking willen komen. Maar of ik dan als Duivendrechtse èn Zonnehofbewoonster sinds jaar en dag, voorrang krijg? Daar heb ik zo mijn twijfels over. Inschrijving zal waarschijnlijk alleen via de landelijke en officiële procedure gaan...’

Over één ding in de flats is wèl duidelijkheid maar dat heeft betrekking op een heel ander onderwerp, nl. de stookkosten. Vanwege de problemen met de warmtelevering via het vorige systeem heeft woningcorporatie Eigen Haard besloten alle vier de Zonnehofflats (zo’n 540 huishoudens) nu te gaan voorzien van zgn. doorstroommeters. De werkzaamheden hiervoor zijn intussen gestart en deze gigantische klus moet voor het einde van het jaar geklaard zijn. Het brengt even wat ongemak met zich mee, maar de bewoners zijn vooral blij dat dit probleem nu aangepakt wordt!

Ja, er wordt heel wat aan Drechtje meegedeeld op het plein en door de weeks eromheen. Het is verre van alleen maar negatieve kletskoek die haar ter ore komt: het gaat immers om zaken die de mensen bezig houden en waar zij direct bij betrokken zijn! Drechtje hoopt oprecht dat die nieuwe overleggroep Herinrichting Zonnehof samen met de projectleider van de gemeente en de projectontwikkelaar aan een goede invulling van het plan -waarin iedereen zich kan vinden- invulling kan geven! En dit geeft zij zo aan haar bezoekers voor vandaag, als laatste wijze woorden mee.

Voor de nieuwsbrief versie surf naar http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160917_Drechtje_spreekt_Zonnehofnieuws.pdf

Reageer als eerste