Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Drechtje spreekt... Zorgen moet je doen, niet maken!

Zo luidt de reactie van een veertiger, iemand die de computer heeft zien evolueren van Commodore 64 tot iPad. Hij heeft een intelligente blik.
Het groepje jong-senioren dat stond te discussiëren over de sluiting van zorgcomplex ’t Reijgersbosch stopt het gesprek en vraagt deze heer wat hij precies bedoelt.

‘Wij maken ons wel degelijk zorgen’ neemt een van de ouderen het woord ‘Is er straks nog wel een plek voor ons is in een verzorgingshuis? Vooral als wij immobiel worden en intensieve zorg behoeven. Er zijn immers ouderen die geen partner meer hebben en/of geen beroep kunnen doen op kinderen’. Een ander vult aan: ‘Mijn buren werken overdag en zijn zelf ook druk als mantelzorgers’. Rustig gaan ze samen op het bankje bij de koningslinde zitten, dat met die heideplantjes een lust voor het oog geworden is.

‘U gaat niet achter de geraniums, dat is volstrekt duidelijk! Ik raad u op de eerste plaats aan om zelf te zorgen voor een gezellig ouderenhonk in het dorp, een door u zelf geëxploiteerde ruimte bestemd voor het leggen van contacten, om nieuwe mensen te leren kennen en om weer in contact te komen met oude kennissen. In uw - ook voor minder- invalide geschikt gemaakt - ouderencafé kunt u gewoon binnenwippen, een praatje maken, kopje koffie/thee drinken, krantje lezen, naar een muziekje luisteren. Wifi uiteraard aanwezig. En gezellig bespreken wat u eventueel samen kunt ondernemen in de eigen ruimte of daarbuiten. Ook kunt u informatie uitwisselen over dat wat u bezig houdt: van diepvriesmaaltijden, huishoudelijke hulp tot een nieuwe film, een mooie expositie’. Een mooi voorbeeld, hoe het óók kan is Stadsdorp Zuid (www.stadsdorpzuid.nl)'.

De senioren onderbreken zijn betoog en zeggen dat zij al een stapel handtekeningen hebben liggen om het gebouw van d’Oude School te behouden. Dat trefpunt in het centrum van het dorp is al jaren in gebruik voor activiteiten voor ouderen. En, heel belangrijk, een hechte club vrijwilligers is actief én er zijn toezeggingen van mensen die na hun pensioen ook willen komen assisteren. Voorlichting over dementie, voeding, samen koken, wijnproeverij, IPad cursus… alles is nu nog mogelijk. Alleen niet lang meer, de gemeente gaat d’Oude School sluiten.

Drechtje denkt terug aan de eerste troonrede van de koning uit 2013. Hij introduceerde het woord participatiemaatschappij en de terugtredende overheid. De oudste van het stel merkt op dat je voor een fatsoenlijke oude dag afhankelijk bent van centen of familie, die dan ‘participanten’ moeten gaan heten.

‘Mag ik ook nog even iets kwijt’, roept een dorpsgenote met haar rechterarm in het gips. ‘Pas op als je fietst over De Slinger in de bocht van de Tamarindestraat bij het speeltuintje. Ik ben afgelopen zondag lelijk gevallen omdat de tegels heel erg wijken. Gevolg: gebroken pols. Ik heb het ongeval gemeld bij de werkgroep RBOVV en bij de gemeente’ Iedereen praat nu opeens door elkaar heen: ‘O, o, die eeuwige tramrails overal in het dorp’, ‘Je kunt melden wat je wilt’. ‘Er worden kleine stukjes gerepareerd, dat levert niets op’, ‘Fietsen gezond, laat me niet lachen’. De pechvogel krijgt de beste wensen mee.

Drechtje meldt tot slot twee zeer belangrijke tijdstippen: 1. woensdag 29 oktober v.a. 19:30 uur, inrichting Dorpsplein en omgeving. Drechtje heeft de plannen al gezien en is benieuwd naar de reacties uit haar dorp. 2. Zaterdag 1 november om 12 uur onthulling dundoeken om bouwhekken Dorpshuis.

Voor de nieuwsbrief versie, klik op de link:
http://www.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/141025_Drechtje_spreekt_zorgen_moet_je_doen_niet_maken.pdf

Reageer als eerste