Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 1394109

Verhalen / Ervaringen van

Langs de Lijn …

Alweer de laatste zaterdag voor de zomervakantie. De tijd vliegt. Het is nu al stiller op het Dorpsplein. Drechtje hoopt op mooi weer en een fijne vakantie waar dan ook voor groot en klein, dichtbij of ver weg. Pas op 3 september komt het rondom Drechtje weer tot leven. Want, de Duivendrechtse winkeliers gaan knallen! Zij hebben de lijnen uitgezet voor een spetterend openingsfeest op het heringerichte plein.

Er is intensief vergaderd, er zijn sponsors gezocht, activiteiten bedacht en artiesten gecontracteerd. In ons kleine Duivendrecht zullen we de festivalsounds overal kunnen horen. Eigenlijk, bedacht Drechtje, is het één groot dorps buurtfeest!
Iedereen kent elkaar toch en een dergelijk festijn is voor de onderlinge saamhorigheid helemaal trendy. Dat hebben ze in Ouderkerk goed begrepen en de gemeente steunt dit initiatief van de winkeliers van harte. Kijk maar naar de voornamelijk roze felgekleurde posters op elke winkelruit, ook daar waar winkels leeg staan.

Haar overpeinzingen werden onderbroken door een groepje jonge moeders en vaders met hun kids die Drechtje van Next Door wel kent. Het zijn enthousiaste mensen die de Heerlijkheid van Duivendrecht al een paar jaar geleden ontdekt en een hippe retro-woningen gekocht hebben, genietend van het verborgen dorpse alhier vlakbij de grote stad. Hun onderwerp betreft de historische lijn van Duivendrecht. Ze hebben zich erin verdiept vanwege het komende monumentenbeleid. Een moeder begon met te zeggen dat Ouderkerk een beschermd dorpsgezicht heeft maar dat zoiets hier in Duivendrecht nu ook dringend gewenst is. ‘Juist’, nam overduidelijk haar partner, het van haar over, ‘ik heb een klein onderzoekje gedaan en ik heb begrepen dat de historisch-architectuur-deskundigen het erover eens zijn:

Duivendrecht heeft een unieke lintbebouwing!

De enige te volgen lijn door het vroegere veengebied met brede sloten ontstaan door de afgravingen. De weg van Utrecht naar Amsterdam en vice versa. Het heette, ook zo uniek, tot 1923 De Duivendrechtselaan. Hij keek triomfantelijk rond naar zijn ademloos luisterende gehoor. Dat stimuleerde hem om verder te gaan: ‘Weet je, er ontstonden boerderijen, er settelden zich ambachtslieden, er ontstonden kroegjes, want de passanten wilden wel even stoppen langs die weg voor een sterk watertje of een biertje, voor een glas melk of omdat er iets aan het vervoermiddel gerepareerd moest worden. Napoleon heeft het op 9 oktober 1811 met eigen ogen zo gezien en toen heette het heel deftig De Parijseweg, omdat de tweede weg van het keizerrijk via dit gehucht naar Amsterdam liep.’
Trots op zijn kennis haalde hij even adem waardoor een jongedame de kans kreeg te interrumperen: ‘Dat met Napoleon is nog in Duivendrecht gevierd in 2011. Maar… als ik nu de Rijksstraatweg volg, zie ik hooguit wat 19e eeuws bij de Sint Urbanuskerk en de beide monumentale boerderijen. De rest is 20e eeuws, wel mooi die Amsterdamse School-stijl.’ En ze droomde min of meer weg.
Dat bood een volgende praatgrage meneer om ertussen te komen: ‘Ik heb een deskundige van de Provincie Noord-Holland gesproken. Die persoon arriveerde op station Duivendrecht alwaar de charme van de lintbebouwing haar gelijk opviel. Ze daalde de trap af in een andere wereld met aan je voeten links het oude pastorie-kerkje en de indrukwekkende neo-romaanse kerk met 2 torens: de Dom van Duivendrecht! Vervolgens langs de lijn links de boerderijen waarvan straks na de restauratie van de Antoniushoeve een idee geeft hoe prachtig het ensemble daar er binnenkort uitziet. Verderop langs de lijn staan de huisjes uit begin 20e eeuw die ooit winkeltjes waren, even verder het weidse uitzicht met de boerderij uit 1800 te midden van weilanden. Al verder wandelend of fietsend zie je bij de Korenbloemstraat ook Amsterdamse School-achtige huisjes op een ontroerend dorpse manier gekopieerd naar het grote voorbeeld.
Aan de overkant van de lijn vanaf het station en Lotgenoten, zijn er in elkaar versterkende Amsterdamse-Schoolstijl ‘families van huizen’ en dat gaat helemaal door tot de brug inclusief een uitstapje achter het Kleine Kerkje waar het pandje staat dat d’ Oude School heet. ‘
Op het eind zijn er die moderne overfly-bruggen, bekend als de Duivendrechtsebrug, ook zeker het bekijken waard. En, denk ook eens aan café Brugzicht en vandaar het eerste zijstraatje van Duivendrecht: de Kloosterstraat. De provinciaal deskundige raakte er niet over uitgepraat en bleef maar naar gevels wijzen. Uniek in Nederland! Daar moeten we wat mee doen had ze gezegd, voor ze weer vertrok met bus 41.’

Een goedkeurend gemompel was te horen en anderen kregen nu ook de kans wat toe te voegen. ‘Ik vind dat hier te zijner tijd met beslissingen over gemeentelijke monumenten over nagedacht moet worden. Dat ligt in de lijn van behoud van erfgoed. ‘ ‘Jazeker’, riep een mevrouw, ‘als ik mijn gasten hier tijdens een wandelingetje met uitleg rondleid, zijn de mensen verbaasd zo’n pareltje tussen Bijlmer en Watergraafsmeer aan te treffen.’ Hierop haakte een meneer in die lachend vertelde dat toeristen ons al weten te vinden. ‘Dat willen ze toch in Amsterdam, daar wat kwijt en hier naar toe lokken. Nou, dat lukt al aardig, de mensen zijn in de Bijlmer al gauw uitgekeken en zien dan de torenspitsen van onze Rooms-Katholieke Kerk. ‘Nu sprak iedereen met iedereen maar het is duidelijk, als er aan erfgoed en monumentenbeleid gedacht wordt zijn de Duivendrechters het roerend eens: ‘de Rijksstraatweg als unieke lintbebouwing verdient de status van beschermd dorpsgezicht. Dat is de lijn die we vast moeten houden en langs die lijn staan om goed op te letten als de spelers in het veld gaan beslissen over dit beleid.’

Drechtje vatte dit laatste samen uit wat ze begreep uit het gepraat aan haar voeten. Ze kijkt richting Ouderkerk. Ja, die Duivendrechters die letten wel op hun ‘Saeck’. Bestuurders kunnen hier wat mee, rechtlijnig.

Voor de nieuwsbriefversie:
http://files.webklik.nl/user_files/2010_05/135288/Drechtje/160709_Drechtje_spreekt_Langs_de_Lijn.pdf

Reageer als eerste