Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Avatar user thumb 2478328456cfffcc349049089f80c0f7d3cc9125bd2afe642182acb3d11a12b7

Verhalen / Ervaringen van

Lente

Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar hoe leer je je buren kennen?

Lente
Het begint nu toch langzaamaan lente te worden. Mijn tuin, die voor de buitenstaander nogal een wildernis lijkt, is overdekt met gele sterretjes van de speenkruid, witte bloemen van de smeerwortel en de roze/blauwe van het longkruid. Ik geniet er volop van.

Het lijkt of we allemaal weer uit ons winternest kruipen, zoals de egels binnenkort ook weer tevoorschijn zullen komen. De meeste tuinen zijn te netjes voor egels om een schuilplekje te vinden voor de winter, maar bij mij kun je er nog wel eens een tegenkomen. 's Morgens kun je aan het zingen van de vogels horen hoe laat het is en 's avonds is het lekker weer licht. Mijn directe buren en ik zijn eensgezind in de benadering dat een tuin nog iets moet hebben van de natuur. Bomen, heesters en bodembedekkers vechten om de aandacht. Nu bloeien de magnolia's, over een maand de seringen en de rododendron. Vogels vliegen af en aan en zijn druk in de weer met sprietjes, strootjes en andere zaken.

Op een mooie zonnige dag waarin ik in de tuin bezig ben, spreek ik meer buren dan in de maanden ervoor. Het is de ideale tijd om de contacten weer eens aan te halen. Opvallend is het verschil in smaak wat betreft de tuinen. Dat geeft gespreksstof met de mensen die je verder niet vaak spreekt. De een heeft de tuin vol grind liggen met hier en daar een grote steen als accent, de ander houdt van kleurige bloemen en schoffelt er verder lustig op los. Een buurvrouw heeft een compromis gevonden in een tuin met grind als bodembedekker en buxus-bollen als groene accenten. Het geeft ons wat te praten, maar eens zullen we het nooit worden over wat het mooiste is. Gelukkig heeft ieder daarin zijn eigen voorkeur.

Maar daar op die ene hoek, daar mis ik toch iemand. Een bejaarde buurman. Die had altijd een heel mooie verzorgde tuin met allerhande bloeiende planten. Hij was er heel vaak in bezig en als ie niet bezig was, dan liep ie er te kijken. Vorig jaar was me al opgevallen, dat hij meer keek dan werkte en nu staat het huisje dan leeg. Ik heb geen idee hoe het hem vergaan is, net zo min als ik weet hoe hij heet. Ik maakte wel eens een praatje als ik langs liep, maar het is nooit zo ver gekomen dat we ons aan elkaar hebben voorgesteld. Ik word me er weer eens van bewust hoe weinig we de mensen om ons heen kennen. Het zijn er ook te veel. Vanuit mijn huis kan ik zo veel woningen zien en in de meeste wonen meer dan een persoon, maar ik ken er nauwelijks enkele bij naam. Als je later in zo'n buurt terecht komt, waar iedereen werkt en zijn eigen ding heeft, is het niet eenvoudig om contacten op te bouwen.

Nu na de winter is het weer een goede tijd om de contacten aan te halen met de mensen in je eigen omgeving. Bezig zijn in de tuin is een aardige start.

Toch jammer dat ik die meneer niet meer gedag heb kunnen zeggen. Het zou fijn zijn als hij nog een tuintje heeft om in rond te rommelen. In de traditie van de seizoenen, komt in dit lege huis ook weer nieuw leven. Ik hoop dat het tuinliefhebbers zijn.

Reageer als eerste

Homberg, Wijchen