Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Musea

Kostuummuseum De Gouden Leeuw

De verfijning verbeeld
Kostuummuseum De Gouden Leeuw.
In het Groningse Westerkwartier vindt u op één van de natuurlijke hoogtes in het vlakke land het dorpje Noordhorn. Op het hoogste punt van het dorp, schuin tegenover de middeleeuwse kerk, staat De Gouden Leeuw, taveerne sinds 1622 en museum/galerie sinds 1994. In het fraai gerestaureerde pand wacht u een bijzondere collectie Noord-Nederlandse streekdracht, bijeengebracht en gepresenteerd door Sytse en Hyke Pilat. Antieke jakken, fijngeweven tipdoeken, gouden oorijzers en kanten mutsen: beelden van verdwenen vakmanschap en vervlogen verfijning.

Verfijnd vakmanschap

De Gouden Leeuw herbergt de prive-collectie van Sytze en Hyke Pilat. Sinds Hyke in 1960 het smal zilveren oorijzer en de zondagse kleding van haar overgrootmoeder kreeg, is het Friese echtpaar niet meer gestopt met verzamelen. Steeds opnieuw worden ze getroffen door de verfijndheid van veel oude kleding en het geduld en vakmanschap waarmee ze zijn gemaakt. Centraal in de collectie-Pilat staat alles wat te maken heeft met de oorijzerdracht in Noord-Nederland.

Een gouden helm
Op schilderijen van Rembrandt zien we al vrouwen met een oorijzer. Dat is dan nog smal en functioneel en echt van ijzer. Later ontwikkelt dit beugeltje zich tot een complete helm, vaak van goud of zilver: Het oorijzer als statussymbool. Over het oorijzer werd een kanten floddermuts gedragen. Het kant werd geklost in het land van Waas - Beveren rondom Antwerpen. Speciaal voor de noordelijke markt werden daar 'pottenkanten' gemaakt, kant met een symmetrisch motief van een vaas(pot) met bloemen.

Kleurrijke sits
Een van de grootste schatten van De Gouden Leeuw is de collectie sitsen. Deze handbeschilderde of bedrukte, fijngeweven katoenen stof werd in de zeventiende en achttiende eeuw uit India ingevoerd door de Verenigde Oostindische Compagnie. Sits is kleurrijk en zeer kleurecht en was om die reden destijds erg geliefd. Het werd vaak verwerkt in dagelijkse kleding en huishoudtextiel; omdat dit natuurlijk intensief gebruikt werd en ons vochtige klimaat bovendien een slechte uitwerking heeft op textiel, is in Nederland weinig sits bewaard gebleven.

Kostuummuseum, winkel en café De Gouden Leeuw is het hele jaar door geopend (alleen in februari gesloten) op donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden

ma di wo do vr za zo
Gesloten Gesloten Gesloten 13:00
17:00
13:00
17:00
13:00
17:00
Gesloten
Website
website
Adres
Langestraat 48, 9804PL - Noordhorn
Telefoon
0594-503804