Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

Omslag

EINDHOVEN, 1 maart 2016 - Komende vrijdag 4 maart is er voor de vijfde keer 'Vuur en Soep' in de tuin van Omslag. Ieder is welkom vanaf 17.00 uur bij het vuur. Neem wat groente mee.

De deelnemers maken een vuur in de tuin, waarboven een grote ketel hangt. Iedereen die komt, neemt zelf wat verse ingrediënten mee om een lekkere soep te maken: biologisch en vegetarisch. Neem wat groenten mee uit eigen tuin, van de natuurwinkel of pluk ze in de natuur. Bedenk dat 'groente van het seizoen' de duurzaamste keus is. Zelfgebakken brood is ook welkom, maar laat frisdrank, bier, wijn, chips en borrelnootjes thuis. Het draait niet om eten, maar om samen iets doen. We maken verse kruidenthee. Rond het vuur is ruimte om verhalen en ervaringen uit te wisselen, aandacht te vragen voor iets wat je bezighoudt en wellicht wat levende muziek. Neem gerust een muziekinstrument mee. Het loont de moeite om vooraf na te denken over onderwerpen die besproken kunnen worden. Het is immers een mooie kans om plannen en ideeën te bespreken met medestanders.

Begin september 2015 was de eerste Vuur-en-Soep-Avond bij Omslag. De eerste vier keren waren er zo'n tien deelnemers, die zich de soep goed lieten smaken. Tomaten, bloemkool, courgette, lavas, prei, smeerwortel, selderij en meer maakten de soep zeer voedzaam. Onder de deelnemers waren beide keren verschillende die de Omslag-tuin nog nooit hadden bezocht.

Welkom bij het vuur op vrijdag 4 maart vanaf 17.00 tot uiterlijk 22.00 uur.

Bekijk alle

EINDHOVEN, 4 februari 2016 - In maart en april zal er elke vrijdagochtend gewerkt worden in de tuin van Omslag. Met een clubje mensen zal de tuin in orde gemaakt worden om bezoekers te ontvangen.

Tijdens de activiteiten dit voorjaar zal het resultaat van de inspanningen te zien zijn. Naast de maandelijkse Vuur en Soep-avonden op de eerste vrijdag van de maand, zal er op de vrijdagmiddagen in mei Theetuin zijn in de tuin van Omslag. In juni is een kampeerweekend gepland.

De tuinwerkers komen vooral uit de buurt van Eindhoven. De tuinochtenden kunnen echter ook een leuk moment zijn om de plek van Omslag te bezoeken, vooral voor mensen die liever samen bezig zijn in plaats van zitten en praten.

Er zijn zowel klussen voor mensen met groene vingers alsook voor mensen die geen deskundigheid hebben maar wel goede wil en energie. Soms zijn er ook schilder- en timmerklusjes.

De tuinochtenden worden afgesloten met een gezamenlijke biologisch-vegetarische lunch, die zo mogelijk ook in de tuin plaatsvindt.

Wie van ver komt kan desgewenst 's middags nog even rondkijken in de bibliotheek van Omslag of de omgeving verkennen: de Genneperparken, de heemtuin en de Genneperhoeve. Zie genneperparken.nl

De eerste tuinochtend is vrijdag 4 maart van 9.00 tot 12.00 uur. Die avond is er ook Vuur en Soep in de Omslagtuin.

Wie wil meedoen met een tuinochtend kan zich nu al aanmelden via omslag@omslag.nl of 040-2910295.

Bekijk alle

EINDHOVEN, 21 januari 2016 - Maandenlang was de prachtige vredesvlag 'PEACE' in herdruk, maar woensdag arriveerde een grote doos bij Omslag vol regenboogkleurige vlaggen.

Omslag betrekt de vlaggen van de Vlaamse organisatie Tumult. Daar waren de vlaggen tijdelijk niet leverbaar, waardoor Omslag de vlaggen ook niet meer had.

Maar nu is er weer voorraad. De mensen die de afgelopen tijd een vlag bij Omslag bestelden, vinden die dezer dagen in de brievenbus.

De vredesvlag wappert elk jaar op de dag van Vrede, 21 september. Sommigen hangen de vlag ook uit op 5 mei. En er zijn ook mensen die de vredesvlag het hele jaar buiten hangen.

Naast de grote vlaggen zijn er ook fietsvlaggetjes verkrijgbaar, die ook bijvoorbeeld aan een rugzak gehangen kunnen worden.

Een vlag bestellen? Dat kan via http://www.omslag.nl/bestel.htm

Wie in de buurt woont kan ook langskomen bij Omslag op de Hoogstraat 301-A in Eindhoven, op werkdagen van 9 tot 5.

Bekijk alle

EINDHOVEN, 15 januari 2016 - Het blijkt dat Omslag afgelopen jaar een bezoekje heeft gehad van een fotograaf van Google, die vanaf de parkeerplaats naast de Omslagwerkplaats de plek in beeld bracht. De beelden zijn te zien via 'streetview' in Google Maps.

In bijgaande beelden zijn te zien (met de klok mee):

De Omslag-werkplaats met de weggeefkast en daarboven de kapel van het klooster die in gebruik is door de Orthodoxe kerk.
De tuin van Omslag (verscholen achter het groen) en onze fietsen. Rechts de Theresiaschool.
Enkele auto's van de buren.
De voortuin van het klooster, die onderhouden wordt door een andere groep in het pand, De Hoogstraatgemeenschap.

Natuurlijk is het wel een beetje brutaal om zomaar een privéterrein op te gaan en zonder iets te vragen de plek te fotograferen en de foto's op internet te zetten, maar we zullen maar denken "we hebben niets te verbergen". Dat is immers altijd het argument om privacyschendingen door commercie, overheden en geheime diensten te rechtvaardigen.

De beelden zijn hier te zien: https://www.google.nl/maps/@51.4244996,5.4630836,3a,75y,90h,94.07t/data=!3m6!1e1!3m4!1sntvR7rCIB2vNJUkKbgk8Hw!2e0!7i13312!8i6656

Bekijk alle

EINDHOVEN, 11 september 2015 - Hoewel het nooit anders is geweest, is de tuin van Omslag vanaf nu officieel 'gifvrij, patentvrij en gentechvrij'. Vanaf vandaag hangt er een bordje waar het op staat. Omslag roept alle tuinbezitters op zo'n bordje op te hangen (en er naar te handelen).

Het fraai vormgegeven bordje is een productie van ASEED, de organisatie die onder andere heel bekend is door de jaarlijkse zadenbeurs 'Reclaim the Seeds'. De bordjes zijn gemaakt van 9 mm dik populieren-multiplex. Het hout heeft het FSC-keurmerk. Het zeefdrukken is gedaan met UV-bestendige inkt. Het hout is twee keer gebeitst met tuinhoutbeits met ecolabel, op waterbasis.

De tekening is gemaakt door Titom, een Brusselse tekenaar die veel politieke posters en flyers maakt. Een overzicht van zijn werk: titom.be

Neem stelling tegen de macht van de grote landbouwbedrijven

Wie op een gezonde manier tuiniert kan dat nu laten zien en meteen stelling nemen tegen de grote macht van de grote landbouwbedrijven. Er zijn steeds meer mensen die zelf, of in een groep, op een milieuvriendelijke manier een deel van hun eten willen verbouwen. De vervuilende, uitputtende landbouw gaat niet samen met een duurzame voedselproductie die denkt aan klimaat, water, bodem en de mensen die het land bewerken.

Wie ook zo'n bordje wil hebben, kan het bestellen bij Omslag, voor € 10,-. Zie de bestelpagina van de Omslag-website: www.omslag.nl/bestel.htm

Bekijk alle

EINDHOVEN, 20 augustus 2015 - Nieuw bij Omslag worden de maandelijkse avonden met vuur en soep op elke eerste vrijdag van de maand. Welkom bij het vuur!

Door Dick Verheul

Begin juli vond in Utrecht een ‘Vuurdag’ plaats, waar een groepje mensen bijeenkwam rond een vuur en daar samen soep maakten. Het initiatief was aangekondigd in ZOZ 128, en er waren verschillende lezers aanwezig die de bijzondere plek, verscholen tussen het groen, hadden kunnen vinden. Bij het vuur op het gekraakte terrein werden veel verhalen uitgewisseld en de soep was verrassend lekker. Er zat bloemkool in, worteltjes, linzen, tomaten en meer. Veelkleurig waren de verhalen en toekomstplannen die werden besproken rond het vuur. Over wonen in een zelfgebouwd huis of rondtrekken in een woonwagen, een permacultuurtuin opzetten en meeleven met een gemeenschap in Argentinië. Iemand vertelde het verhaal van de soepsteen, hoe een reiziger op een koude winteravond aanklopt bij een huis waar zo te zien grote armoede heerst. Hij heeft een steen bij zich waarvan je soep kunt koken...

Samen iets doen

De eenvoudige formule pakt zo mooi uit, dat het een raadsel is waarom dit niet veel vaker gebeurt. Bij Omslag willen we het in elk geval proberen, op de eerste vrijdagavond van de maand, vooralsnog tot en met december. We maken een vuur in de tuin, waarboven een grote ketel hangt. Iedereen die komt, neemt zelf wat verse ingrediënten mee om een lekkere soep te maken: biologisch en vegetarisch. Neem wat groenten mee uit eigen tuin, van de natuurwinkel of pluk ze in de natuur. Zelfgebakken brood is ook welkom, maar laat frisdrank, bier, wijn, chips en borrelnootjes thuis. Het draait niet om eten, maar om samen iets doen. We maken verse kruidenthee. Rond het vuur is ruimte om verhalen en ervaringen uit te wisselen, aandacht te vragen voor iets wat je bezighoudt en wellicht wat levende muziek. Neem gerust een muziekinstrument mee.

Vuur bij Omslag

De eerste Vuuravond is op vrijdag 4 september vanaf 17.00 uur. Vooraf aanmelden hoeft niet. Volgende data: 2 oktober, 6 november en 4 december. Welkom in de tuin van Omslag, Hoogstraat 301-A in Eindhoven.

Bekijk alle

Nieuw nummer van ZOZ in de maak

In de Omslag-werkplaats in Eindhoven wordt de komende weken gewerkt om het volgende nummer van ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, tijdig klaar te hebben.

Alles wijst erop dat het een zeer gevarieerd en inspirerend nummer zal worden. Over twee weken zal drukkerij Pasklaar in Sittard het drukwerk verzorgen. Op donderdag 27 augustus zal een groep enthousiaste vrijwilligers de exemplaren van wikkels voorzien, zodat ZOZ zaterdag 29 augustus in de bus valt bij de abonnees in heel Nederland. Het inpakken is altijd erg gezellig en veel abonnees hebben er al eens aan meegedaan. Een gezamenlijke lunch, die waarschijnlijk zal plaatsvinden in de zonnige Omslag-tuin, is altijd onderdeel van de inpakdag. De Omslag-werkplaats is gevestigd in Het Kloosterhof van Gestel aan de Hoogstraat 301A in Eindhoven. Meehelpen? Zie www.omslag.nl/omslag.htm#inpakken

Wie ZOZ nog niet kent, kan een proefnummer aanvragen via www.omslag.nl/zoz.htm

Wie nu een proefnummer aanvraagt, krijgt het nieuwe nummer straks in de bus.

Bekijk alle
Naam organisatie
Omslag
Beschrijving

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling brengt mensen bijeen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving.

Postadres
Hoogstraat 301A - 5654NB Eindhoven
Bezoekadres
Hoogstraat 301A - 5654NB Eindhoven
E-mailadres
omslag@omslag.nl
Telefoonnummer
0402910295
Gironummer
NL66 TRIO 0784 8731 86
KvK nummer
40220544