Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

Terug dromen naar toen (1950)

Terug dromen naar toen (1)
Aachter in de Gillisstraot e.o., rond 1950.

Ik ben in 1943 geboren in de Gillisstraot; eigenlijk de Pastoor Gillisstraat.
Ons huis stond en staat nog steeds ‘aachter in de Gillesstraot’, zoals ze op de Rijen zeiden, aan de noordzijde van de weg, direct naast het boerderijtje met tweede woning van ‘Opa Pijpers’. Dat is Drikske Pijpers, schoonvader van onze Tante Cor. Rechts van ons huis, als ge er voor stond, lag een braakliggend stuk grond, dat wij – kinderen - als speel- en voetbalveldje gebruikten.
Naast het boerderijtje tot aan de Oosterhoutseweg, en achter onze groentetuin strekten zich landbouwgronden en weidegronden uit tot aan de bossen. Een kijk ver weg!

In de zestiger en zeventiger jaren werden die gronden volgebouwd en ontstond de Nassaulaan met hofjes en achterliggende straten. Tot aan Oosterhoutse zandweg, de latere Statenlaan, werden de woningen en scholen opgetrokken, werd een nieuw gemeentehuis gebouwd en een winkelcentrum gecreëerd. Hierbij verdween ‘De Binnenpad’, die van af de toenmalige Kerkstraat (nu Hoofdstraat) bij timmerman Van Beek begon. Het pad liep regelrecht naar De Vijf Eiken. Het kruiste de Heikantstestraat (toen nog een zandweg) en eindigde op de Oosterhoutseweg direct naast de woning en grond van oma en opa van Oosterwijk. Op die plek sluit nu de Nassaulaan aan op de Oosterhoutseweg.

Aan die Oosterhoutseweg was na W.O. II de boerderij met café De Vijf Eiken herbouwd. In juli 1943 werd het pand verwoest door de ontploffing van een Duitse munitietrein.
Links aan de Oosterhoutseweg, bijna tegen de spoorlijn aangebouwd stond het spoorwachter huisje, dat bij aanleg van het spoor in 1863 werd gebouwd en waarin de familie Pijpers woonde. De treinontploffing beschadigde het huisje dusdanig, dat het onbewoonbaar werd verklaard en eind ’40 er jaren werd gesloopt.

De Gillisstraat sloot aan op de Oosterhoutseweg, recht tegenover De Vijf Eiken, het verharde pad dat naar de steenfabriek liep.
Als je vanaf hier de Gillisstraat in liep, dan lag er rechts eerst een braakliggend terrein, dan volgde een dubbel woonhuisje waar onder andere de familie van Vught in woonde, en daarna volgde er weer een braak veld.
Dan lag daar, tegenover mijn geboortehuis, ‘De Zestien’, in de volksmond zo genoemd, omdat de drie woonblokken bestonden uit totaal zestien gemeentewoningen. Hierin woonden o.a. de familie Van Dongen, die jarenlang op de markten stonden met schoenen. Het echtpaar kwam jammerlijk om het leven door een auto-ongeluk.
Tussen “De Zestien” en het winkeltje met café van Tinus Smee (nu cafetaria) was eveneens een braakliggend terrein, dat zich uitstrekte tot de spoorlijn en ook nog achter “De Zestien” door liep.
Mijn vader heeft me ooit verteld, dat daar voor de 2e Wereldoorlog een wielerbaantje lag, gemaakt van zand, waarop wedstrijden gehouden werden. Als jongeman reed hij daar zelfs nog enkele races mee. Helaas heb ik over dit wielerbaantje niets meer terug gevonden. Later verrezen daar de fabriekshallen van glas- en plastic fabriek Curver.
Vanaf de Oosterhoutseweg liep er ook langs de spoorlijn een zandpad voor fietsers, dat doorliep tot aan de Wilhelminastraat. Het ging verder achter de “Kolenbreker” (Kolenhandel de Hoon) om en eindigde in de Stationsstraat. In het gedeelte tussen de Heikantsestraat (Vincent van Goghstraat) en de Wilhelminastraat stonden enkele huisjes. Achter de Kolenbreker bevond zich een huis met Franse kap van de familie van Gestel, die daar een cafeetje exploiteerde.

Terug naar de Gillisstraat.
Vanaf Tinus Smeekens (Tinus Smee) richting het centrum was de straat aan beide zijde behoorlijk dicht bebouwd. Er zaten ook diverse ondernemers in dat gedeelte, zoals de families Witlox en Wouters met hun vrachtwagens, de familie Van Engelen, die begonnen met leren broekriemen te maken en leerlooier Koremans, die net voor de kruising met de Heikantsestraat zijn huiden looide in een ruimte achter het kleine huisje en in de Heikantsestraat (Vincent van Goghstraat) een bedrijfsruimte had. Aan de andere zijde van de weg, eigenlijk in de Heikantseweg (hier nu Schepenstraat), woonde de familie Machielsen, die een groentezaak runden.

De rijweg vanaf de Oosterhoutseweg tot aan bovengenoemde kruising bestond uit een smalle steenbestrating met daarnaast zand tot aan de huizen.
Op de zaterdagen werd het stuk zand voor het huis netjes door de bewoners ‘gerijfd’, zodat eventueel vuil verwijderd was en de met de rijf (hark) in het zand getrokken strepen een mooi aanzien gaf aan de straat.

‘Aachter in de Giillisstraot’ was dus naast het gewone volk ook handel en nijverheid te vinden.
(wordt vervolgd)
© Henk M. van Oosterwijk
Foto 1:Mijn geboortehuis.
Foto 2: Het speelveldje naast ons huis. Broertje Wim en ik in een tent van de fotograaf. Op de achtergrond de landbouwgronden en bossen, waar later de Nassaulaan met hofjes kwamen.

Herinneringen

Bekijk alle

Het spook van de vlieghaai

Het spook van de Vlieghaai

Het is in het oorlogsjaar 1944.
Eind oktober rollen de tanks van de Polen Gilze binnen richting het vliegveld en staan een dag later in Rijen, dat gedeeltelijk wordt bevrijd.
De Duitsers zijn van vliegveld Gilze-Rijen verdreven en al begin november beginnen de herstelwerkzaamheden onder leiding van de Engelsen. De Nederlandse bevolking zet zich volledig in om de banen te herstellen. Nog voor eind november landen de eerste vrachtvliegtuigen op het veld.

In die periode worden de barakken en woningen, gebouwd en ingericht door de Duitsers, volledig geplunderd door de Nederlandse bevolking. Bedden, matrassen, stoelen en ander meubilair wordt weggesleept uit de gebouwen, maar ook andere bruikbare spullen, zoals kledingstoffen en gordijnen.

Plots verschijnt er een echt spook op de Vlieghaai, zoals het vliegveld in de volksmond heet. In de schemering en duisternis spookt de witte gedaante rond in de bossen, de hei en tussen de gebouwen. Veel mensen durven niet meer op strooptocht te gaan met de angst het “Spook van de Vlieghaai” tegen te komen.
Een lumineus idee natuurlijk van het spook, dat uiteraard uit vlees en bloed bestaat! Hiermee jaagt hij vele potentiele en concurrerende dieven weg!

Het heeft echter niet lang gespookt op de Vlieghaai.
Op een nacht maakt een knallend schot gevolgd door een ijselijke gil een einde aan het spook. Of het schot uit een Duits, Engels of Pools geweer komt, weet niemand te vertellen. Of het spook gedood is of terug is gevlucht naar zijn onderkomen is ook niet bekend.
Men heeft het nooit meer gezien!

Ondanks dat de spookachtige gedaante van de Vlieghaai verdwenen is, durven veel plunderaars niet meer op de militaire velden te komen.
Waar een spook al niet goed voor is.

© Henk M. van Oosterwijk
De volksoverlevering verhaalt deze geschiedenis.
Of het werkelijk gebeurd is ………… ???

Uit de overlevering

Bekijk alle

Deel jouw verhaal

Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners

Delen