Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Avatar user thumb 2478328456cfffcc349049089f80c0f7d3cc9125bd2afe642182acb3d11a12b7

Verhalen / Verslag van

''Atelier Mooie Dingen 'zoekt ander onderkomen'.

-'s-Heerenberg-
''Al vele jaren tekenden en schilderden diverse kunstenaars uit de hele regio en ook van heinde en verre, bij kunstatelier Mooie Dingen uit ’s-Heerenberg. En kon men er zeer kleurrijke kunstwerken bewonderen en zelf leren maken. Ook zelf je eigen sieraden ontwerpen, en houstculpturen maken hoorde tot de mogelijkheden!
De kunstwerken waren er te huur of te koop op deze gezellige locatie. Meerdere malen was er de wens van de N.P. Stichting om hierin intensiever samen te willen werken met andere creatieve instellingen en organisaties elders in de regio. Veel is er sinds 2004 al ter sprake gekomen, wat echter nog steeds niet geleid heeft tot een oplossing. Er is 11 jaar lang getracht samen te werken met bv Kunst & Kunstig, Mechteld ten Ham, en het Web, maar helaas!. Op vele fronten zoekt men nog altijd naar een samenwerking, en nu ook naar een nieuw onderkomen.
-
De Gemeente Montferland gaat het pand op stadsplein 70 verkopen, en moet het kunstatelier en Non Profit stichting wijken!. Er wordt echter geen nieuwe locatie beschikbaar gesteld, sterker nog? er word helemaal niks meer gedaan voor deze goede doelen stichting. Terwijl ze toch een sociale maatschappelijke functie hebben voor het algemeen belang!?. Nee, het kunst atelier Mooie Dingen moet zich nu zelf maar zien te redden volgens de gemeente Montferland. Ook de politieke partijen kunnen en willen niks doen, en menen dat alles maar verkocht moet worden wat leeg staat. Aan goede doelen zoals deze NP stichting wordt nu voorbij gelopen, en wordt er op geen enkele wijze meer hulp of steun geboden. Om bv tot een tastbaar en betaalbaar alternatief te komen is men niet bereid een inspanning te doen voor een alternatief in Montferland.
11 jaar lang mocht de stichting er 'OM Niet' verblijven als een soort antikraak, En opende in 2004 de huidige Burgemeester het prachtige initiatief 'feestelijk. Eerlijk is eerlijk, daar is de stichting natuurlijk heel erg dankbaar voor. Maar wilen de kunstenaars graag verder, en is men niet van plan de moed zo maar op te geven! Dit mooie sociale initiatief is er voor veel mensen, en vaak het laatste wat ze nog hebben! Dagelijks kunnen jonge en oudere mensen hun mooie hobby's uitoefenen, en wekelijks heerlijk creatief aan de slag. Via een betaalbare cursus of workshop' leerden mensen sociale en handvaardigheden aan, en omgaan met bv potlood en penseel. Ook was er een scholing voor freubelaars en kon men zelf sieraden en andere kunstwerken leren maken!’’
-Dankbaar werk:
Intiatiefnemer: Thony Berendsen *57)' verteld dat hij jaren lang dit dankbare werk met veel plezier heeft gedaan als vrijwilliger. ''Wat is er nu mooier dan mensen blij maken en zelfvertrouwen te geven in eigen kunnen?. En nog steeds is er veel vraag naar nieuwe cursussen en leerzame workshops!. Zelfs uit het hele land!. Dan kan je en wil je toch niet stoppen??? Het is echt hartstikke leuk en weten de mensen dat ze steeds iets nieuws van me leren. Ik help ze zo goed ik kan hun pad te volgen. Steeds een stapje hoger en hoger, maar wel op hun eigen niveau. De voor een kunstenaar is vaak - stapje voor stapje bijleren, soms met vallen en opstaan . Ik doe dat nog steeds met veel plezier. Toch probeer ik het uiterste om er mee door te kunnen gaan, anders zou alle moeite van al die jaren voor niets zijn geweest.
-Zoektocht....
Ergens moeten toch bedrijven, instellingen of mensen zijn in mijn regio 0314-0315-0316, die dit mooie project zouden willen steunen?.
Veel hebben we niet nodig, als er maar een warme ruimte is, met daglicht , een toilet, stroom,en water, waar we een paar keer per week mogen werken in een groepje, verteld de Berghse beeldend kunstenaar.
Ik ben er dagelijks mee bezig, en zet alles op alles om toch een geschikte en betaalbare locatie te vinden in mijn regio: 0314-0315-0316. Ik geef de moet niet op!
''Onzekere toekomst:''
De goede doelen stichting en het kunstatelier Mooie Dingen zit al 11 jaar in constante onzekerheid, omdat de Gemeente al die tijd niks losliet hoelang men er kon, en mocht verblijven' tot op heden! Dat knaagt! Verteld de beeldend kunstenaar Berendsen, omdat je de leerlingen nooit geen garantie kon bieden over ons huidige verblijf. Bij creatieve en zorg-organisaties kunnen we dan wel een ruimte huren voor één dagdeel, maar moeten we daarna gelijk na de workshop of cursus-les alles weer opruimen en mogen we er niks laten staan. 'Dus dat is ook geen goede optie voor de lange termijn.
-Onbegrip:
Andere omringende gemeenten snappen de gemeente Montferland niet! Onbegrijpelijk vertellen bv de Doetinchemse Gemeente Ambtenaren! Goede doelen en kunstenaars-collectieven worden daar wel ondersteund! Bv de nieuwe Stadskamer'' op de Veentjes, en wat te denken van het dorpje Silvolde daar is het opzichzelfstaande 'Creaplein' en bv Mengelmoes actief met goedkeuring van die Gemeente.
-In Montferland is er helemaal niets betaalbaars voor kunstenaars en hobbyisten, en moet men daarvoor uitwijken naar andere gemeenten.
Oproep:
Mocht u iets voor de N.P. stichting en kunst atelier: Mooie Dingen kunnen betekenen? horen we dat graag.
bv dank:
Adres Stadsplein 70a ‘s-Heerenberg
Tel 06-49510701 of 0314-661150
Email th.berendsen@hotmail.com

Reageer als eerste