Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

10 Verhalen

het verhaal van jaap

0 Tweedehands

nog geen vraag & aanbod

Bazen woedend op Spaarnwoude over hondenverbod deel Lutkemeer

De afgelopen tien jaar hebben de recreatie- en natuurgebieden in de Lutkemeerpolder zich ontwikkeld tot hét losloopgebied voor honden in Nieuw-West. Vooral de bewoners van De Aker wandelen massaal met hun hond over de Ringvaartdijk naar het park. Met een eenzijdig afgekondigd hondenverbod maakt recreatieschap Spaarnwoude per 15 maart a.s. abrupt een einde aan de pret. Daarmee worden hondeneigenaren uit De Aker het enige goed bereikbare losloopgebied ontnomen. De grote vraag is of Schiphol wel zo blij zal zijn met deze drastische maatregel van Spaarnwoude.

“Ik loop al acht jaar lang twee keer per dag met Bowie een rondje door het park. Je komt daar uitsluitend mensen tegen die hun hond uitlaten. Voor andere soorten van recreatie is het park niet écht uitnodigend,” zegt Jacqueline Cent uit De Aker. “Het is toch belachelijk dat Spaarnwoude me dit nu plotseling gaat verbieden?”
Ook Marjon Kampfraat is razend: “Waar moet ik mijn teckels nu in hemelsnaam uitlaten? Er is een modderig paadje langs de trambaan op de Akersingel waar je je honden los mag laten. En een groenstrookje langs de Wijsentkade. Die zijn absoluut niet geschikt als losloopgebied. De enige plek waar honden onbekommerd kunnen spelen, zwemmen en rennen wordt ons nu gewoon ontnomen. Ja, ik ben heel erg boos.”

Parkeerchaos
Stadsdeel Nieuw-West is door Spaarnwoude niet op de hoopte gebracht van de nieuwe verordening die honden voorgoed uit het park tussen de Lutkemeerweg en Etnastraat moet weren. Een half jaar geleden heeft het stadsdeel namelijk de gebieden verkocht aan het rijk. Staatsbosbeheer heeft het beheer is in handen gegeven van Spaarnwoude. Het recreatieschap kan dus eenzijdig een verordening uitvaardigen, die honden in het Lutkemeerpark verbiedt. Het twee deel van het natuur- en recreatiegebied in de Lutkemeer – dat zich uitstrekt van de Etnastraat tot de slibvelden – wordt wel een losloopgebied. Maar dat is een flink stuk verder lopen vanuit De Aker. “Dat betekent dat straks iedereen met de auto naar de Lutkemeerpolder gaat. Dat wordt een chaos, want je kunt daar je auto nauwelijks parkeren,” meent Carla Tollenaar. “Ik wil gewoon over de dijk naar het gebied kunnen blijven wandelen om samen met Murphy een rondje park te doen. Honden moeten toch ook de mogelijkheid hebben om lekker los te lopen?”

Beperkter
In haar mening wordt ze gesteund door de Dierenbescherming Amsterdam. “Iedere eigenaar heeft de plicht om ervoor te zorgen dat zijn hond voldoende buiten komt en beweging krijgt. De ruimte voor honden in de stad wordt echter steeds kleiner. Steeds meer gebieden worden aangewezen als verbodsgebied voor honden en ook de ruimte waar honden lekker kunnen loslopen en spelen met elkaar wordt steeds beperkter.” Zonder beperking te kunnen rennen en spelen hoort net als eten en drinken bij de eerste levensbehoeften van honden. Anders kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor het welzijn van de huisdieren.

Grote nonsens
Volgens Spaarnwoude is het hondenverbod ingevoerd om de ontwikkeling van flora en fauna in dit gebied te stimuleren. Henk van Woerkom, die al zijn hele leven in de Lutkemeer woont, noemt dit grote nonsens. “Al vanaf het begin laten mensen hier hun honden uit. Desondanks heeft de flora zich in het gebied spectaculair ontwikkeld. En fauna? Honden zijn niet de grootste bedreigers voor vogels in dit gebied. Als ze er niet meer komen, dan nemen de vossen, wilde katten en roofvogels het natuurpark over. Dus met een hondenverbod bescherm je de vogels absoluut niet. Het is bovendien maar de vraag of vogels hier wel gaan broeden. De grond is daar veel te nat voor. Ze kiezen liever voor hoge en droge plekken om de eieren te beschermen tegen water. En zo’n plek hebben ze hier in de buurt al lang gevonden. En dat zijn de begroeide dijkjes in de Ringvaart tegenover het Lutkemeerpark.”

Vliegveiligheid
Henk van Woerkom vermoedt dat straks vooral ganzenkolonies zich in het gebied gaan vestigen. “Dat zie ik nu al. Zodra het gaat schemeren en er geen mensen en honden meer in het park komen, strijken de ganzen hier massaal neer. Na 15 maart blijven ze hier vermoedelijk voorgoed. De grote vraag is of Schiphol dat zal toestaan. Volgens het Luchthaven Indeling Besluit moeten vogels in een straal van 6 kilometer rond Schiphol geweerd worden.”
De recreatie- en natuurgebieden in de Lutkemeer vallen ruim binnen deze zone. Bovendien gaat de uitvliegroute vanaf de Zwanenburgbaan precies over dit gebied. Daarmee kan de veiligheid van het vliegverkeer in gevaar komen. Zeker als een deel van de tienduizenden - met afschieten en vergassen bedreigde ganzen – aan de overkant van de Ringvaart een veilig heenkomen in de Lutkemeer gaan zoeken. De hondeneigenaren hopen dan ook, dat Spaarnwoude terug gefloten gaat worden door Schiphol.
www.facebook.com/hondenlosinlutkemeer

Anders...

2 lokale fondsen

Fonds voor Oost

Bezoek de website

Stichting Eigenwijks

Bezoek de website
Huishoudens
Loading...