Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 631497

Verhalen / Verslag van

Opening eerste rijdende oogpoli door ANBO en Oogziekenhuis

Rotterdam, 3 november 2014 - Op zaterdag 1 november is in de tuin van Het Oogziekenhuis Rotterdam een rijdende oogpoli door Liane den Haan, directeur-bestuurder ANBO, en Kees Sol, lid Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis, geopend. Met dit initiatief zet het ziekenhuis een volgende stap richting de toekomst; het leveren van zorg in de directe omgeving van de patiënt.

De oogpoli bestaat uit drie OOGbussen en een verplaatsbare ontvangstruimte die samen een OOGplein vormen. Patiënten melden zich in de ontvangstruimte op het plein. Vervolgens worden oogmetingen uitgevoerd in één van de OOGbussen. Via een videoverbinding staat de optometrist in verbinding met de oogarts in het ziekenhuis.

De volgende stap is het leveren van oogzorg in de eigen buurt van de, veelal, oudere patiënt; de rijdende oogpoli in de eigen woonomgeving zorgt er straks voor dat een belastende reis naar het ziekenhuis in Rotterdam-Centrum niet meer nodig is.
“ANBO Rotterdam wil haar leden, de Rotterdamse 50-plussers, ondersteunen bij het voortzetten van een actief leven. Goed zien en goed blijven zien is hierbij heel belangrijk. Het initiatief van de rijdende oogpoli is echt een initiatief gericht op de toekomst. ANBO Rotterdam ondersteunt als samenwerkingspartner het initiatief van de OOGbus en de rijdende oogpoli dan ook van harte”, aldus Liane den Haan.

Ook buitenland enthousiast, financiering in binnenland lukt niet
De OOGbus transformeert “kom naar ons toe”- zorg naar “wij komen naar u toe”-zorg. De allereerste OOGbus, OOGbus 1.0, hielp in 2005 mee om de wachtlijsten in Zeeland te verkorten, door patiënten samen met hun oogartsen naar operatiekamers in Het Oogziekenhuis Rotterdam te brengen. In 2008 gingen OOGbussen 2.0 het land in om ouderen te screenen. Inmiddels zijn meer dan 100.000 55-plussers onderzocht en uit onderzoek bleek dat 26% van deze mensen een serieuze oogaandoening heeft. Structurele financiering door zorgverzekeraars van de oogscreening is ondanks deze hoge aantallen uiteindelijk niet gelukt. Preventie binnen de oogzorg valt buiten het verzekerde pakket. Daarnaast bleek een 100% eigen bijdrage voor veel senioren een te hoge financiële drempel.

Het Oogziekenhuis blijft echter geloven in het mobiele concept, zeker ook vanwege de belangstelling uit België, Zwitserland, China en Thailand. Met OOGbus 3.0 komt de rijdende oogpoli naar de patiënt toe, die zelf al een oogprobleem heeft geconstateerd. Tegelijkertijd wordt samen met het Nederlandse bedrijfsleven de export van de succesformule naar het buitenland en met name China onderzocht. Internationale samenwerking opent poorten voor het bedrijfsleven rondom de oogzorg en tevens kan het concept van de OOGbus 3.0 verder worden aangescherpt, ook in eigen land.

Reageer als eerste